在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自己一湊二,屋企無人幫,所有野都係一個人做,另一半係完全唔幫手,仲會不停叫你做野,拎依樣個樣,仲要成日淨係話你鬧你,大家之間唔會溝通,唔會傾計,一個3歲,一個就黎1歲,每日一起身好似打仗咁,晏就叫做同佢地訓一陣教,就忙到夜晚,細個個長期半夜大喊,每晚喊幾次,完全休息唔到,其實點樣先減到壓,真係好辛苦,同自己屋企人講又唔想佢地擔心,同朋友講又驚對另一半反感,唉,到依家做所有野都有心無力!

大宅

回覆樓主:

同我好似。c6又係不斷點我做嘢,少少跟唔足又話我懶,小至丢張紙巾,大至裝修都推在我身,唔合心意就怨。我大女6歲,性格古怪難教,個女有乜唔合佢心意就話我唔識教. 細仔一歲,又係痴身,又係半夜哭幾次,每晚合共瞓不超過5小時,連續不超過3小時。本來認為伴侶係互相支持,但實際上不斷埋怨, 連個仔痴身都可以頼我埋身餵!

複式洋房

abc2015 發表於 17-11-29 23:35
自己一湊二,屋企無人幫,所有野都係一個人做,另一半係完全唔幫手,仲會不停叫你做野,拎依樣個樣,仲要成 ...

我都係一湊二,一個2歲一個11個月,日日自己一個湊真係好辛苦好大壓力,老公唔會體諒唔會幫手,成日掛住打機訓教,我個仔又係夜晚成日喊,飲左七星茶都唔得 晚晚冇教訓,日頭又要湊住佢地, 想死

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

要解決點解小朋友半夜喊先,否則大人冇得訓真係人都癲。

係咪半夜肚餓?

伯爵府

BK Milk勳章

我一時覺得家裡沒有外人好,將就下也搞得定,超忙和累時又覺得還是要請工人。

男爵府

呢位jm你c6似乎比左好大壓力你。
我要減壓時會鬧人。尤其係c6比壓力我時。
我已經好大壓力, 唔需要佢再比extra壓力我。我仲會迫佢讚下我, 仲會話埋比佢聽點樣去讚。我需要既係稱讚唔係挑剔。如果仲係挑剔, 我會同佢坐底"傾"一小時問清楚佢既要求係點? 點解會有咁既要求? 可行性有幾高? 我做唔到唔會應承。做得到會盡量做。
當你咁樣做得多, c6就會少左挑剔你。因為佢要諗得好清楚件事合唔合理先會同你講。
睇你性格係點。呢個方法可能唔啱你用。

水晶宮

自己一湊二,屋企無人幫,所有野都係一個人做,另一半係完全唔幫手,仲會不停叫你做野,拎依樣個樣,仲要成 ...
你唔係我第一個見既FTM不被老公尊重, 我諗你要建立一個形象就係做FTM都有尊嚴, 你唔係工人.

我見唔少FTM常抱怨好忙, 冇時間, 仔女又難湊. 我諗你既 TIME MGMT 要做好D, 自己要有PLANNING, 分先後緩急輕重, 另外, 就係要同仔女建立好起居作息時間表, 亦開始培養建立好習慣

我係WORKING MUM, 星期六/日都係自己湊, 又冇呢D問題.

大宅

有能力既話,建議請姐姐
一來可以幫輕下你,一來可以同佢傾計

大宅

回覆樓主

一星期會唔會有一日可以有屋企人幫手湊?
老公放假叫佢幫手睇陣自己出去透下氣,
因為長此落去唔係辦法

複式洋房

morechi 發表於 18-6-9 00:04
一星期會唔會有一日可以有屋企人幫手湊?
老公放假叫佢幫手睇陣自己出去透下氣,
因為長此落去唔係辦法

大仔出左世之後都完全無休息過,我媽一個星期先放一日假,唔想佢無休息,依家細個個歲半,叫舒服左小小

複式洋房

回覆樓主:

會唔會試下請鐘點幫下手,好過無~ 我都係一湊二好明白你,最慘唔係做家務,而係2個一齊扭計發癲,嗰下真係忟爆。

我覺得首先要放棄一啲無迫切性嘅家務,等自己抖下,我初初日日吸塵拖地洗廁所抹塵,發覺唔對路,連坐嘅時間都無,個人又忟憎,成日鬧佢地,之後開始調節下,唔趕住做就遲啲先做,有得抖心情好咗,佢地啲心情又好似好咗。有時真係攰就會開啲卡通片俾佢地睇下等自己有得休息。

老公方面,我覺得佢都有責任照顧佢地,所以我會間唔中自己出下街等佢試下一湊二有幾happy, 佢明白咗就唔會咁易有怨言。同埋都係要溝通下,如果唔係就得個做字…

複式洋房

回覆樓主

同老公慢慢傾吓要一齊照顧小朋友啦。我大仔出世頭三個月都係老公湊。我地同佢分房訓但係cam係放老公果邊,佢餵夜奶。家務都係老公做,我有時會幫助吓洗。我仔細果時晚晚等daddy返黎幫佢沖涼。

都而家大左都係daddy送返學,平時打波都係老公車佢。仔放假佢地兩個會一齊做運動。

如果小朋友開始大可以做家務呀。我老公係大仔幾歲開始教佢。所以放碗碟落洗碗機,洗手乾衣都係佢做。我訓到10點幾自然醒!

黎緊細仔出世我老公都會教佢湊bb不過佢地會相差9年所以大仔會幫到手

有時唔洗比太大壓力自己,唔洗樣樣野都做到最好。

洋房

真係仲辛苦過返工呀

男爵府

我都係一湊二,我會趁兩個小朋友都瞓左晏覺就會快手做家務,做左急既先,唔太急唔太污糟可以留返星期六日做,爭取沖杯茶飲睇下書又好睇下電視都好的時間,每日算係有半個鐘左右私人時間,萬一兩個小朋友冇同時瞓,咁我會等老公返黎食左飯,同老公講想入房休息一下半個鐘一個鐘都好,老公就湊住對仔女先

複式洋房

EudyptulaMinor 發表於 18-10-25 23:39
我都係一湊二,我會趁兩個小朋友都瞓左晏覺就會快手做家務,做左急既先,唔太急唔太污糟可以留返星期六日 ...

依家好小小,因為佢地係同一時間訓晏教,我就會跟住一齊訓,到佢地夜晚訓左,就係我自己時間休息,食下野睇下野

男爵府

2024年龍年勳章

我都怕呢種情況。但更討厭的是,先生會以返工辛苦為藉口而唔去一齊分擔湊小朋友嘅責任。連男方家人都幫住曬佢,話好多男人都係搵錢辛苦唔鍾意湊細路。但我講,湊或養育小朋友唔係只屬於一個女人嘅責任(單親除外),大家係女人,都做過人阿媽,應該知道全職照顧小朋友係24小時無停,隨傳隨到的。如果有得返工,不如掉轉,比你啲男人試吓呢份Job, 餵奶餵食、陪玩、氹瞓、做家務、煮飯⋯真係要等到全家人瞓曬,自己先最後一個瞓,又係最早一個醒起身。個細路半夜一嘈又要走去處理,日日唔夠瞓,日日生活如是,個個星期望禮拜日去飲餐茶嘅日子,但遇著落雨就唔出街,隨時困在家連續十幾日。我都覺好疲累。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 abc2015 的帖子

如果可以隨時瞓到就梗係好。以我為例,個人唔易瞓,所以有時就算個B瞓一個鐘,實質我都只可以喺果個期間瞓20分鐘左右。不過都算可以抖一抖囉。唉。

複式洋房

搵班有共同愛好既C9

男爵府

聽收音機,放狗,聽音樂,執屋

大宅

同感,不過我湊一個,湊足3年幾先讀k1, 聽到親戚問幾時生第二胎,心情好燥底想開拖!哈

首頁

尾頁

跳至