跳至

首頁
12345...19

尾頁

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

聽聞早我地一屆(即 05 年出世)的小朋友都爭好勁.
話 73 區 D 位唔夠 , 要攞埋 74 區果邊 D 位.

你地有冇開始參觀小學呀 ?

遊客 發表於 11-5-24 20:40
工人有能力設計三餐食咩,你會唔會放手比佢做?餸就一齊星期六一次過買。
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

男爵府

爭崩頭都預左架la!睇下大抽獎的彩數了.
學校仲未有通告參觀小學.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

下06年出生都要爭崩頭!

男爵府

你們係咪全部係第一個小朋友?

男爵府

好媽媽勳章

乜唔係話74區唔夠學位, 要攞埋72區嗰d咩? 唔通收錯料?

男爵府

當然係講只有基本分既第一個小朋友la, 06年都多小朋友出生架, 同埋有d小學每班縮人, 就更爭得激烈la!

男爵府

我今年簡小一的係我第二個仔仔,雖然佢可以入番阿哥間小學,但個心想博一博。但聽見你爭到咁,我即刻無咩信心!

大宅

我那個係大仔呀..

男爵府

好媽媽勳章

2006年出生率好高呀!! 不過, 之後2007, 2008.....仲高,

男爵府

cacachow, 全對呀.!

伯爵府

SORRY , 原來係我搞錯左 .
係 74 唔夠位 , 係 73 攞左兩間過去.

大部人都係第一個架啦,所以首名子女的分有 = 冇
如係第二個的話 , 大多數都跟返哥哥姐姐入埋同一間小學.

上星期睇完梁省德,見 d 小朋友好開 , 圖書館有 ipad 睇電子圖書 , p.1 &p.2課室有電子白板,又可以同校長食飯 & 打機.......
但阿女唔鐘意,所以又考慮少一間.

callyclaire  中文好好, 英文又有PHONICS~  發表於 11-7-10 22:26
miffypekkle  我個仔好鍾意呢間呀,不過係第一間參觀,要睇多d才決定!  發表於 11-5-26 15:15

伯爵府

cacachow 發表於 11-5-25 17:14
2006年出生率好高呀!! 不過, 之後2007, 2008.....仲高,

07 年直頭係顛啦 , 多人都不得了.
睇幼稚園就知啦 , 阿仔 07年出世 ,見咁多間幼稚園都唔收.
好左有個家姐仔 (06年) 打左個頭先 , 如果唔係 , 都唔知去左邊到讀 >..<

男爵府

我都煩緊9月選小一,好頭痛......
又係第一個小朋友..........

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

想問下你們,如果心儀的小學不近家,要撘輕鐵約半小時才到學校,你們會否選擇這校嗎? 搭校車可能會兜來兜去都差不多時間,搭輕鐵又迫人

男爵府

sblam, 如果係我呢,就會搭校車, 輕鐵無位坐又逼人, 個人唔係咁鈡意果程感覺. 我有2個小朋友, 就更唔會考慮坐交通工具了. (只係個人意見)

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

我都係咁諗....不過我先生話選近屋企既學校,咪唔使坐校車迫輕鐵囉~出去返工又可以送埋小朋友返學...

大家如果係我...你們選哪間學校?
(1) 近屋企果間小學 (佢都算多人報,有band 1中學)
(2) 要搭校車半小時果間心儀小學 (我覺佢d老師有愛心)

請大家俾d意見,謝謝!

伯爵府

sblam 發表於 11-5-26 14:18
我都係咁諗....不過我先生話選近屋企既學校,咪唔使坐校車迫輕鐵囉~出去返工又可以送埋小朋友返學...

大家 ...

咁兩間小學 , 你邊間你把握入到先.
兩間學校係咪同區呢 ?

男爵府

sblam,你先生既諗法都係啱架. 我都有你以上果2個方案問題, 但係我會俾間學校同彩數決定, 因唔到自己選擇.

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

三個白白豬:
兩間小學都是同一校網。
近屋企個間小學出名d,多d人選,我估9月自行收生都會收晒有世襲關係既學生,我得15分唔知有幾大機會入到,可能要等統一派位抽籤。
心儀遠小小個間小學無咁出名,可能第一輪自行收生都有機會入,我比較喜歡這間學校的教學理念,但中學派位未必好過近屋企個間小學。

Jezy:
謝謝你的分享...我覺得如果第一輪自行收生選擇正確,好彩又被取錄的話,可以減少好多心理負擔,不用統一派位又再擔心過...

其實我想我小朋友讀書讀得開心,學校名聲對我的選擇不是太重要。

三個白白豬  其實你自己都講左答案啦 ~~~ 遠小小果間 !!  發表於 11-9-6 17:51
Cammy3007  me too  發表於 11-6-3 13:32

首頁
12345...19

尾頁

跳至