自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Lhin 發表於 24-5-20 00:25
回覆 kcpak 的帖子

全單加多三千幾,加埋哂貴過坐CX

全單的話唔係多喎
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

rubycourt 發表於 24-5-20 00:37
貴class CX即否經濟倉也有?thx

經濟倉分好多fare class㗎…..

https://flights.cathaypacific.com/en_HK/fare-classes.html
attach1_sign/tmp/phpMqTpxo

侯爵府

2024年龍年勳章

後悔中
或者唔改,照返去七日

珍珠宮

Lhin 發表於 24-5-20 00:34
回覆 忌廉寶寶 的帖子

係呀,我已經買咗貴機票可以改時間

咁你改咗幾次,好難唔貴過重新買喎,就算你以後唔坐廉航坐CX 一樣係有呢個問題

大宅

Lhin 發表於 24-5-20 00:24
回覆 cyyiu 的帖子

當時已經加左錢買只可以任改機票
可以免更改費用任改既唔係叫靈活飛嗎?自由飛記得睇過係每次要俾$580更改費用另外再補差價。其實你買既係靈活飛,定係當時疫情酌情任改既自由飛?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我三月份由珀斯返香港坐國泰直航,嗰一程改咗一次,都收咗我四千幾蚊。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cyyiu 發表於 24-5-19 23:22
除非買任改嘅票,否則改機票加錢是常識,同廉航無關!

係呀

大宅

Lhin 發表於 24-5-20 00:34
回覆 忌廉寶寶 的帖子

係呀,我已經買咗貴機票可以改時間

如果買過張新仲平過舊果張,咁不如直接cancel舊果張,全新買過。

你改來改去一定會貴,任何一間航空公司都係咁。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Lhin 發表於 24-5-20 00:27
回覆 whyyou 的帖子

當時我老公改機票,我冇留意book 左七日

咁呢個係你老公嘅問題喎

水晶宮

回覆樓主:

D同事講改一定不平,所以上次不改不去退番少少錢算(日本)。。。另同事也一早買好似上年,今年年中有事不能飛也不改放棄算

珊瑚宮

回覆樓主:

改來改去, 邊間都貴, 唔係只是廉航

男爵府

Lhin 發表於 24-5-19 22:46
真係好唔開心,下次唔會再買廉航

事原:前年年尾買機票,原定上年年頭去旅行,因為屋企有急事,需要改機票 ...

間間航空公司都係咁,你張飛仲要前年改到而家

瑪瑙宮

大廚勳章

rubycourt 發表於 24-5-20 00:37
貴class CX即否經濟倉也有?thx

有㗎,就算經濟位最平嗰隻class係得一件行李冇得免費揀位要check-in嘅時候先至可以劃位。。。

貴啲嗰隻經濟就已經有得即時劃位同埋兩件行李。。

其實不同Class除咗可能行李又不同佢更改或者取消個費用都有唔同。。。但係好似樓主咁嘅case人哋係俾佢改呀,不過佢改嘅日子人哋就喺票價度收貴啲佢囉。。。其實好少人咁樣改嚟改去。。通常寧願唔要放棄因為改嚟改去肯定仲貴唔係廉航定係國泰嘅事

佢由前年開始改。。。今次又改。。咁梗係會洗多好多錢啦。。我都試過不停改,但係非我所願係啱啱疫情2020年2月嘅時候買咗去泰國68元一定係最平的級別,點知就封咗關。。。快運好好呀,唔使錢不停改。。幾乎每半年改一次最後我係2023年三月底先去到。。
大大話話每半年改一次基本上改咩日子都冇加錢可能因為疫情。。。

瑪瑙宮

大廚勳章

Lhin 發表於 24-5-20 00:41

後悔中

去到就一定唔改。。。

每改一次一定貴過上一次。。。

更改嘅費用係免費,但係事隔幾個月嗰一次機票嘅價錢已經肯定唔同咗。。好多時越接近越貴。。。咁即係你要補得越多。。。

就算你買國泰改嚟改去都只會越嚟越貴。。。特別是危急事真係靠保險。。。但係如果只係日子唔理想相差少少一定唔會再改。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

Lhin 發表於 24-5-19 23:16
回覆 seaheart88 的帖子

我未試過CX 改機票

咁加埋重新订过平唔平过改

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

廉航梗係賺妳錢啦!

瑪瑙宮

大廚勳章

tkop 發表於 24-5-20 08:35
咁加埋重新订过平唔平过改

應該平唔過囉。。。因為佢已經改咗兩轉。。。之前已經付出咗舊錢。。。而家放棄再買,肯定唔止幾個人加埋3000啦。。。

佢而家計。。再改少一日都要加埋比多3000。。。但係之前已經俾咗唔少錢
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

廢柴孖條 發表於 24-5-20 06:41
間間航空公司都係咁,你張飛仲要前年改到而家

我上次用miles換cx
後來因為個人選擇決定cancel (快樂的煩惱,抽到長途機票要半年內用,budget假期有限短期內去唔到兩個大trip,呢次係我人生唯二次改機票)
諗住改期,點知原來張機票已兌換9個月,只能在三個月內用
你都知3個月內換到心儀機位嘅機會係零

只能俾過千cancel, 攞返d miles

所以樓主張機票可以玩幾年,直頭抵

王國長老

Lhin 發表於 24-5-20 00:39
回覆 Charlotte_mom 的帖子

當時醒唔起買保險,屋企急事亦令我哋冇閒處理其他事 ...

一出機票就買,早買遲買都係咁多錢
但一買保險就已經開始有保障

侯爵府

2024年龍年勳章

多謝各位JM ,

原來話加左錢可以改機票,都係

今次機票唔會改亦唔會取消

如果再改,都冇意思

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊