想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Dear cutecutetown

其實做ivf 前,要照輪卵管嗎?

大宅

siubobobo 發表於 24-3-13 12:59
回覆 cutecutetown 的帖子

hello cutecute town

請問你係每日點check HCG架?

男爵府

goodperson2021 發表於 24-3-13 19:12
多謝回覆,我係已經打晒排卵針,破卵針就係3月10日淩晨5點打,我上面呢個驗血報告係3月11日做的,但你覺唔 ...

Dear goodperson2021,
不好意思,我回看上次給你的回覆,我是指破卵針,但卻寫了排卵針,現已修正那個post.
打破卵針嘅目的係trigger ovulation,ovulation在一個周期裏的大約中間位(mid-cycle),所以就是你用自己驗倒個數值同參考值比較也是mid-cycle,並没有不妥或特别低。
塞藥的成份是黃體酮,最好依照醫生指示的份量和時間,不能自己隨意加減或改時間。
如果你用的是Crinone,因為是gel,很多人都有「一pat流番出嚟」嘅情況,但只要一開始是塞咗入去陰道,藥會滲透,流番出嚟只係「渣」。不過你可以告之醫生,睇吓佢有冇其他意見,又或開另一隻藥俾你。
通常醫生唔會計錯時間,反而病人有機會因兩地時差而錯了用藥時間。你說你3月10號早上5點打破卵針,即是約11號下午5點排卵(IVF的抽卵),因胚胎是day5,11號加5日就係放胎日,亦即是你16號放胎。非常簡單,你的醫生冇計錯。

男爵府

Lamlam0304 發表於 24-3-13 23:59
Dear cutecutetown

其實做ivf 前,要照輪卵管嗎?

Hello Lamlam0304,
照輸卵管除咗看看有沒有栓塞外,還可以看看有沒有積水。
基本上輸卵管若沒有栓塞而精子亦正常,可以先考慮IUI. 但若有塞的話就最好直接做IVF. 輸卵管塞或唔塞唔影響IVF結果,但若有積水就影響子宮環境,降低成功率。

民房

Dear cutecutetown,

我37歲,在今年1月時進行了一次IVF, AMH1.46ng/ml, 當時只抽到5粒成熟卵,老公精子正常,所以無ICSI,5粒都成功授精,但碎片太多,只有一粒day3胚胎勉強可植入,可惜不成功。
1,請問碎片太多有方法可改善嗎?
2,如果再進行ivf 會再出現碎片太多的問題嗎?
謝謝您

複式洋房

回覆 荳子 的帖子

我唔係每日check 架, 係一星期一次, 係醫院安排的, 放左後某個日子會叫你返去抽血驗HCG, 驗到就會安排下星期的覆診再驗
到stable啦, IVF個part 先叫完成

大宅

siubobobo 發表於 24-3-14 16:50
回覆 荳子 的帖子

我唔係每日check 架, 係一星期一次, 係醫院安排的, 放左後某個日子會叫你返去抽血驗HCG, ...

原來係咁!! 多謝講解呀!

洋房

謝謝你的回覆。5/3植入了一個2AB的胚胎,到今日第9日,今早驗尿時是negative,後來肚間中絞痛,內褲出現了一滴血,打去輔助生育科,姑娘說不是正常情況,叫我去急症室。急症室醫生檢查後說子宮口沒開,所以不是小產,但也不確定是甚麼原因導致的(沒有驗血),叫我下星期三覆診照超聲波。
請問植入後第9日肚痛、有一滴血,這情況特殊嗎?有沒有甚麼原因呢?

複式洋房

多謝你回覆呀好滾動我塞個隻葯係叫amelgen 400mg,成粒白色,我上次已經同個邊講過,佢話可以塞完可以即刻行,唔洗突登訓底,話即刻流出來係正常喎,同埋無叫我準時塞,淨係叫我早上晚上塞,無specify 一個時間比我

我聽你建議,會向個邊留多三晚先返,但係咪唔好拎重野,行樓梯,腹部不可用力,連打乞嗤都要忍?

男爵府

BkatieB 發表於 24-3-14 09:41

我37歲,在今年1月時進行了一次IVF, AMH1.46ng/ml, 當時只抽到5粒成熟卵,老公精子正 ...

Hello BkatieB,
1. 撇除用藥日數多寡、劑量、培養環境等因素,卵子質素會係碎片多嘅主因。卵子質素很難改善,不過每個周期卵巢都會「徵召」一些卵子作為該次周期所用,如果做IVF 的周期遇著一批較好的卵子,胚胎便相對好一點。但究竟如何知道又夾啱有較佳卵子的周期做IVF? 真的沒有答案,不過以多年來的觀察,再做第二次IVF的結果通常會比第一次好,而每次IVF(抽卵)都不要相隔太久,中間要休息的話,最好3至6個月便再試。
2. 人的胚胎很多時都有碎片。因你有碎片多的問題,再進行多一次IVF應該都會有碎片的,但因為醫生會微調一下刺激卵巢方案,希望卵子會靚少少、碎片會少一點。

男爵府

ek0218 發表於 24-3-14 19:32

謝謝你的回覆。5/3植入了一個2AB的胚胎,到今日第9日,今早驗尿時是negative, ...

Dear ek0218,
不知道什麼原因。從驗尿negative,急症室又診斷不到肚痛因由,估計是這次放胎並未成功,作M come。如果到下星期三M仍未到,一定要覆診照一照。
不要太擔心,假若今次不成,你還有胚胎可以放的。

民房

cutecutetown 發表於 24-3-15 08:08
Hello BkatieB,
1. 撇除用藥日數多寡、劑量、培養環境等因素,卵子質素會係碎片多嘅主因。卵子質素很難改 ...

感謝您的回覆。
我上次打的針是一支Elonva, 7天後再繼續打了4天Gonal-F 300IU, 請問這個是高刺激方案嗎? 如果再進行多一次,應如何微調呢?
謝謝你。

男爵府

goodperson2021 發表於 24-3-14 20:59

多謝你回覆呀好滾動我塞個隻葯係叫amelgen 400mg,成粒白色,我上次 ...

Amelgen也是progesterone,香港比較少用嘅牌子。任何一隻牌子都可以塞完就行,唔使瞓低㗎!至於幾時塞,雖然醫生只說一早一晚、沒說時間,但你都最好有個大概嘅規律,例如慣性7am同7pm就每天都差不多時間塞,唔好一時就7am,一時又11am,明白嗎?
又話唔夠假期嘅?! 既然有3日抖吓,你又去咗外國,唔會擔擔抬抬啩。行樓梯可以,只要唔係一次過行幾萬級、20層樓嗰種;一般活動冇問題,反而完全唔郁就真係冇幫助。要打乞嗤千祈唔好忍,因為忍住個內壓更大。以前有jm問過,去廁所大力點、又或肚痾有冇影響?其實我就說過沒影響,而亦有幾位jm親身經歷過而又在成功後再回來報喜兼告訴大家這些都不是問題。會著床嘅胚胎其實都唔係你想像中的脆弱,佢哋都好tough㗎!

男爵府

BkatieB 發表於 24-3-15 08:51

感謝您的回覆。

Dear BkatieB,
用藥唔係我範疇,不過你上次用嘅並不算高刺激方案。純屬我自己估計,下次應該不會用Elonva, 但其他藥如Gonal-F,Menopur都要天天打,不能打一支就可以等7日。

複式洋房

謝謝回覆。

我晚上個轉真係成日唔同時間,係咪真係會差好遠?我想問我塞個隻葯,我見會有水流出來,個啲其實係咩來?我上一次IVF,我唔識塞,叫我媽幫我塞,佢話次次半隻手指入左去粒葯就跣走左,但自己塞我可以塞到好入,我懷疑呢個又係上次無著床既原因。。。
其實隻葯要幾多時間可以吸收,我唔明個邊點解話一塞完就可以企起身,唔怕跌返出來咩?

我係無假,但學你講no paid leave都要,即係出錢買啲假。。。我今次去幾日,你覺得我啲訓覺時間好無跟邊香港時咁去訓呢?
我好難唔擔擔抬抬,我一個人去,都要自己出去買餸煮飯架。。。
同埋想問下係咪放胎個日唔好沖涼?我早兩個月抽卵無得沖涼幾日,真係好難頂。。。。
仲想問埋放左胎,我可唔可以食一隻黃体酮素叫duphaston 10mg?又或者有一隻叫Norcolut 5mg?

感謝。

民房

回覆樓主:

Dear Cutecutetown,

首先好感謝你一直以來工作咁忙都抽時間解答我哋嘅疑慮!你嘅分享幫到我哋好多!

講講我背景資料先
-今年34歲
-AMH 6.43ng/mL
-未試過懷孕
-未接受過宮腔鏡/輸卵管檢查
-先生同齡,精子型態1%,數量活躍度正常

我哋第一次做ivf,抽卵31粒,做咗icsi,最後雪咗胚胎15粒,D3 2粒,D5 8粒,D6 5粒,其中5粒囊胚分數5/4/4(仁安grading)。啱啱3月頭放了其中一粒,可惜完全冇著床,HCG<1。

我AMH偏高,經期一直都好唔準,醫生話我係marginal嘅多囊,又抽咗比較多卵。我想問一吓多囊+精子唔好嘅胚胎質素會較差嗎?雖然睇落胚胎好似數量充足,但有少少擔心好難先可以揀中一粒可以成功著床活產,我只求有一粒可以成功:(

請問根據你嘅經驗,胚胎一般嘅成功嘅機會率係點?暫時決定下次都會放一粒先,如果再失敗嘅話我有咩檢查應該做?可能我睇得太多一擊即中嘅jm分享,有個錯覺,所以今次真係有啲失望..

唔該晒你先!祝你工作順利愉快!

男爵府

goodperson2021 發表於 24-3-15 16:14

謝謝回覆。

晚上塞藥可以考慮臨瞓前塞,又或是11pm前,consistent就好。睡前或預備睡左近時間其實幾好的,因為那個時候人已經relax,瞓覺亦是躺平,唔使驚流岀嚟個感覺。
流出來的俗稱药渣,其實陰道已吸收咗progesterone,藥性不受地心吸力影響的;加上陰道是肌肉、有彈性,不要把它想像成一條滑嘅管,反而用sponge/海綿來形容會更貼切。塞藥你既然可以塞到好入就自己做好了。
你一向瞓得唔好,所以可以跟香港時間作息,又或者adjust去香港時間最遲11pm好去瞓。
去幾日外國啫,就算唔出街食、買嘢返住處煮食,份量應該未去到要擔要抬吧!去到外地,可以食吓當地食物,淺嚐並不是壞事,除咗沙律要小心一點,一般熟食應該冇乜係唔可以食嘅。
放胎後只要唔去游水、跑馬拉松、行山攀石、跳降落傘之類,我真係諗唔到仲有乜係禁忌唔可以做。冲涼只係平時生活一部分,冇可能唔得!
至於Duphaston, 你可以問問你醫生,你已有Amelgen, 應該足夠了。至於Norcolut就一定不要用。

複式洋房

好唔開心,我岩岩去到診所,佢話我知我原本有兩個胚胎,今朝解凍其中一粒時死左。。。。。T_T
佢話解凍時死係happen once a while,,另一粒仲解梗凍,未知。。。。。其實係咪診所有責任架??一粒4bb, 一粒3ba,grading唔差,有冇咁易解凍死??
佢早兩個月要雪呢兩個胚胎先收左我一皮freezing for 2 years....你覺得係咪唔應該收我?

複式洋房

Update 返你,3ba個粒死左,4bb捱到解凍,放左入我身體,但我都好似無特別就住,行路都係慣左行快,你叫我慢慢行仲辛苦,仲照伸高個身攞野,用力,同埋間唔中比自己或一地嚇一嚇人。。。今日好攰,仲成日跑來行去

塞約個度我用開個隻amelgen好難買,但呢隻好平,但我其實有個低能問題問下,我宜家有個胚胎向我個子宫度,咁我每次塞葯都將粒葯丸塞到最盡量,咁隻手指或粒葯會唔會整甩或整爛個胚胎?

男爵府

goodperson2021 發表於 24-3-16 19:36

好唔開心,我岩岩去到診所,佢話我知我原本有兩個胚胎,今朝解凍其中一粒時死左。。。 ...

我都戥你難過,但真係有胚胎survive唔倒冷凍和溶解這過程,一般溶解後的存活率在90%以上。我相信實驗室唔會係出錯又或專登整死你個胚胎的。
你現在放咗邊一個胚胎?放了就好,不要讓心情起伏太大。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊