3歲或以上

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

引用:Quote:原帖由+skyyuki923+於+14-03-27+發表

原帖由 skv0515 於 14-03-27 發表
其實我都試過逼,但佢勁反抗,之後再試,未遞到埋去已經喊定先,心淡

...
個時逼佢佢都喊晒唔咁, 而家逼佢佢走埋 tim.. .不過我會襯佢唔覺唔覺放入佢個唔到, 好味佢就咬, 唔好味照吐。。不過叫試下有咩佢鐘意食, 肯食, 不過佢有壬6有高都唔駛咁擔心

skv0515  最慘我個仔咩都唔肯試,見到野食就左閃右避,唉…  發表於 14-3-28 07:58

子爵府

引用:Quote:原帖由+water524+於+14-03-27+發表咁

原帖由 skv0515 於 14-03-27 發表
85cm
我覺得係輕小小,不過高度OK呀!

禁止訪問

引用:我大囡食野一向都好差同好慢,之前聽醫生意

伯爵府

環保接龍勳章

引用:已經2歲啦,好唔鍾意食野,每日都只係食粥

原帖由 skv0515 於 14-03-26 發表
已經2歲啦,好唔鍾意食野,每日都只係食粥,但都要左哄右哄,食到1碗已經偷笑,其它野食唔洗諗,飯麵粉…一 ...
個胃細,窄!我大B都係咁

skv0515  可能啦,不過咩都唔鍾意食真係好令人頭痛…  發表於 14-3-28 15:42

珍珠宮

回覆:2歲,唔肯唔想唔鍾意食野,最好唔洗食

試下魚軒油

大宅

我個仔本身都唔太鐘意食野, 但食左魚油丸後, 胃口好似好左, 依家可以食到一碗飯

禁止訪問

引用:我個仔本身都唔太鐘意食野,+但食左魚油丸後

子爵府

我女4歲1個月了,出世食2,3安奶,到1歲仲係4,5安。固體唔食,粥仔含在口唔吞!
餐餐餵2個hr只餵到50-100ml粥仔!
大d到2歲食固體飯又扭扭擰擰,食1個鈡只小半碗!一路到而家食量都超細,係同齡1/3……
4yr仲要餵!
仲要追住餵,朋友話我縱佢,應該由佢唔食就算……
我試過放碗飯在臺由佢自己食,半小時後收野,只食得2匙!
超夠味的酒樓餐廳快餐店食物都唔蘇,又香又靚的美味旦羔也不為所動,連麥當當薯條也只幫趁5條!

至like只有糖果……
搏鬥4年了,我也投降!
不過奇在她食雞碎咁多,由出世到而家生長線維持80-100+%
仲touchwood超好身子,2年冇睇過醫生……
出街個個叫她肥妹仔,去interview老師問:'佢係咪食好多?"
雖然係咁,但我見有d小朋友好enjoy食野,係好羡慕的!

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

大宅

引用:Quote:原帖由+myericachan+於+14-03-27+發

原帖由 ng-victoria 於 14-03-27 發表
想問下點解要介訓前支奶既?我囡見營養師話佢食2餐奶5夠要加多餐,依家早午晚3餐。2-3餐反or粥,不過食反餐 ...
話支奶會影響胃口,不過要睇番小朋友幾大先決定戒唔戒夜奶

子爵府

引用:我女4歲1個月了,出世食2,3安奶,到1歲仲

原帖由 siufung 於 14-03-28 發表
我女4歲1個月了,出世食2,3安奶,到1歲仲係4,5安。固體唔食,粥仔含在口唔吞!
餐餐餵2個hr只餵到50-100m ...
你同c6都係高大型??!!

大宅

回覆 yiki1323 的帖子

GNC Double Strength Fish Oil

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

唔肯咬野唔得喎, 會影響發音GA

別墅

你個女同我個女 1 樣, 都係要人餵, 自己食既話放係到成個鐘都係食 1, 2 啖。。

侯爵府

回覆:skv0515 的帖子

我囡咪一樣,食得少又食得慢,呢D真係無得逼,唯有希望大D會好D啦

大宅

我仔2歲,唔鐘意飯、粥,淨係飲奶都飽,肯食麵,但半碗都食唔到,次次最多食5啖,鐘意食水果,一次過可以食8粒細士多啤梨,雖然佢身形OK,比有d 3歲b仲高,但係佢好似越嚟越瘦

別墅

咁你個女食咁少都識肥真好,即係好容易吸收,我果個人人見到都話瘦,唉…

別墅

引用:唔肯咬野唔得喎,+會影響發音GA

原帖由 melodyy28 於 14-03-28 發表
唔肯咬野唔得喎, 會影響發音GA
佢又真係未識講野,依家都淨係識講Daddy 同媽咪,但我真係試過好多辦法,都係唔肯咬野,我都唔知點好

別墅

引用:我囡咪一樣,食得少又食得慢,呢D真係無得

原帖由 Meir079 於 14-03-28 發表
我囡咪一樣,食得少又食得慢,呢D真係無得逼,唯有希望大D會好D啦
我都係咁諗,不過日日食野都好似好辛苦先食,仲要食少少,真係好影響自己心情,但又唔可以發洩出黎,真係好辛苦

別墅

引用:我仔2歲,唔鐘意飯、粥,淨係飲奶都飽,肯

原帖由 danni78 於 14-03-28 發表
我仔2歲,唔鐘意飯、粥,淨係飲奶都飽,肯食麵,但半碗都食唔到,次次最多食5啖,鐘意食水果,一次過可以食 ...
但佢咁高,所以瘦少少都正常,唔會太瘦就得啦,起碼肯食水果,我個仔水果都唔肯食

男爵府

樓主,我仔同你仔一模一樣呀!所以我好明白你,每餐又打又罵先迫到佢食,我仔就黎3yrs. la ,先得24lbs, 由細到大跌出生長線,
依家又煩緊佢唔識講野既問題,我都就黎暈

首頁
12345...7

尾頁

跳至