3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BK Milk勳章

回覆:囡囡食極都增磅唔理想,求教有無增磅方法

我囡囡都系一直好細粒㗎,可能似我比較細粒,佢系食極都唔肥,宜家5歲半先得1米1咋,15公斤,佢個身體又無咩事,無病無痛,每個人體質唔同,只要身體無咩事就得。

複式洋房

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+大聲公+於+15-03-04+發表訓多

原帖由 Hawatsuki 於 15-03-04 發表
但囡囡唔鍾意瞓,佢唔想瞓點哄都唔瞓
我個囡一直都有瞓晏教嘅習慣,但系都係好細粒

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 Hawatsuki 於 15-03-02 發表

原帖由 janice17 於 15-04-09 發表
我囡13個月都係得7.35kg,健康院話要轉介去兒科跟進,想問下兒科會做d咩?會不會要抽血驗野果d?

...
我女女第一次去就度高磅重,驗尿,見醫生睇下發展跟唔跟得上,醫生會問下食嘢情況咁

之後覆診都係度高磅重,醫生問情況

係第一次驗過尿睇下有無尿道炎

用戶要求終止服務

引用:我囡囡都系一直好細粒㗎,可能似我比較細粒

原帖由 Toby88 於 15-04-09 發表
我囡囡都系一直好細粒㗎,可能似我比較細粒,佢系食極都唔肥,宜家5歲半先得1米1咋,15公斤,佢個身體又無 ...
健康我女女都幾健康,只係病過2次,2次都好快好返

只係比人講到我有啲灰,睇下有無辦法增下磅,女女所有嘢都跟到進度,係體重差好遠,而家掂唔到3%線之餘,仲差咗成公斤咁多

伯爵府

引用:Quote:原帖由+beamsxmia+於+15-03-04+發表

多謝你意見,囡囡有食芝士,差唔多2日食一次,蛋一星期都有食4次
蛋黃可以每日一個。
你俾多d紅肉,即牛肉同羊肉,有助增磅。其實如果bb食得多但唔重,你可以考慮去見營養師,睇下有無d其他配搭會更加有營養。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+tikchi+於+15-03-04+發表兒科

就係無

只係話頭圍、身長同發展都跟得到,係體重跟唔上,直頭話係唔重咁,但問醫生點做好,佢就話無 ...
其實唔係無野可以做架。
我仔係奀bb,我帶左距去見營養師,真係有很多suggestion係自己林唔到的。

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 Hawatsuki 於 15-03-04 發表

原帖由 大豬既老婆 於 15-04-12 發表
蛋黃可以每日一個。
你俾多d紅肉,即牛肉同羊肉,有助增磅。其實如果bb食得多但唔重,你可以考慮去見營養師 ...
謝謝你建議,不過可以去邊揾營養師?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+大豬既老婆+於+15-04-12+發表

原帖由 Hawatsuki 於 15-04-12 發表
謝謝你建議,不過可以去邊揾營養師?
好多架。我睇開個個兒科recommend我既。你可以睇下健康院肯唔肯refer你,如果唔肯,其實私家我覺得都可以接受。如果經濟afford得到,我覺得值得俾。

你可以search一d係專門兒科既營養師,甘會更加適合。

大宅

引用:Quote:原帖由 Toby88 於 15-04-09 發表我囡

原帖由 Hawatsuki 於 15-04-10 發表
健康我女女都幾健康,只係病過2次,2次都好快好返

只係比人講到我有啲灰,睇下有無辦法增下磅,女女所有嘢 ...
我個仔自1歲開始跌出晒生長線,但健康院姑娘同醫生話健康就算,無得再跟!

到1歲半及2歲去健康院,依舊愈爭愈遠,佢地都話我仔跟自己生長線生長,無野做到! 而家27個月,得79cm, 9.5kg! 我見佢食得訓得,無病無痛,就算啦!

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 Hawatsuki 於 15-04-12 發表

好多架。我睇開個個兒科recommend我既。你可以睇下健康院肯唔肯refer你,如果唔肯,其實私家我覺得都可以接 ...
等我下次返兒科覆診問下先

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 Hawatsuki 於 15-04-10 發表

原帖由 wingy810 於 15-04-12 發表
我個仔自1歲開始跌出晒生長線,但健康院姑娘同醫生話健康就算,無得再跟!

到1歲半及2歲去健康院 ...
我女係除咗頭三個月跟到都無掂到過了

別墅

同我個女一樣,13個月得7.3左右我地又都兒科跟進緊,不過我覺得都無乜用,每次翻去都系磅重,問幾句跟住就話要繼續跟進,無其他辦法可以做真系好無奈

公爵府

一般都系訓多,食量大就會增加磅數

大宅

markus128 發表於 15-3-5 08:09
13 mths old ?
Eat so much....吸收到嗎?便便硬或粒粒其實反映小孩吸收5到排出尼!
Try 調整下食量,5好餵 ...
想問點樣蒸肉汁??

大宅

引用:Quote:markus128 發表於 15-3-5 08:09 13 m

原帖由 米芷 於 15-04-22 發表
想問點樣蒸肉汁??
我只是$10瘦肉刴碎放碗中,加2湯匙熱水,煲飯時蒸,rice 熟焗多一陣先取出肉湯,drink ~ 2 to 3 times per week.......

大宅

回覆 markus128 的帖子

Thank you, 等我試下先.

大宅

大豬既老婆 發表於 15-4-12 21:31
其實唔係無野可以做架。
我仔係奀bb,我帶左距去見營養師,真係有很多suggestion係自己林唔到的。

...
請問可否簡略分享一下佢的建議? 謝!

男爵府

哇…你囡囡食好多嘢喔....可能唔吸收...訓覺係一個好好的方法,我囡日頭訓到2-3次,每次訓1-2個鍾....夜晚12點訓到第二日9點...佢乜都唔食,但飲奶都可以超磅....

伯爵府

引用:Quote:大豬既老婆+發表於+15-4-12+21:31+其

原帖由 firsttimemom 於 15-05-05 發表
請問可否簡略分享一下佢的建議? 謝!
都有d general d既,比如食紅肉比較容易增磅,紅肉係指牛肉羊肉,一般中國人家庭可能會以豬肉為主。可以嘗試俾多d紅肉距食。可以溝d小米落去d飯度,因為小米營養比較高。

別墅

引用:Quote:原帖由+Hawatsuki+於+15-03-04+發表

其實唔係無野可以做架。

...
可以介紹營養師給我嗎?我囡好奀

首頁

尾頁

跳至