醫護健康

跳至

首頁
12345...10

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

PCCW2319 發表於 18-7-26 15:13
$60......我記得5字頭。

問時話$58,過機話$60

翡翠宮

hker 發表於 18-7-24 21:58
我爸不會呀!

我爸用很重份量的,平均4 日用完一罐。

剛試味,係有點味,啖水好似有d野咁,水又續唔清,
但我試一小口咁少唔太覺是什麼味 ,成杯飲就好難講
佢賣點又話無色無味,騙人 。

見廣告相中那款是比吞嚥較長人士用。
呢款沖法同我買的相反喎

侯爵府

MM2005 發表於 18-7-26 14:39
有種更貴更好??
意思是無咁快變水又無味?
你講那個牌子要幾錢罐?

上來我家的姑娘,幾個牌子也試過味的。醫院用那個或者我用那個,水也是" 旱旱地"味道的。也會改變了顏色。
這個不會。好像$70( 有些是$ 63, 但只有125g)? 妳自己問問。我沒買過。我爸傻下傻下,沒投訴。

====
我問藥房,也多人買的。

===
如果是奶,妳買bb的米糊"弄杰吧"。效果好好多!凝固粉,只有"水 "的效果最好。在奶,好難凝固的(也要攪1 min 左右)。用bb 米糊,又好味,又平,又易凝固。最重要,不會變水。

我爸最愛是friso 米糊的。很香的。而且不甜。*有一次買,promotor 問我,bb幾歲。我說: 80+ 。

翡翠宮

hker 發表於 18-7-26 18:44
上來我家的姑娘,幾個牌子也試過味的。醫院用那個或者我用那個,水也是" 旱旱地"味道的。也會改變了顏 ...

是啊,雀巢的125g咋,醫院內賣$73,我估藥房再平八蚊左右!
你相的是比吞嚥困難長的人用我諗媽不用吧,應該普通都ok。
如普通是否thick and easy好過雀巢?

翡翠宮

上來我家的姑娘,幾個牌子也試過味的。醫院用那個或者我用那個,水也是" 旱旱地"味道的。也會改變了顏 ...

剛沖了普通雀巢即227g那罐,可能我落得多放一陣杰過之前沖。

翡翠宮

你講的是否呢兩款?
2018-07-27 12.52.39.JPEG

珍珠宮

PCCW2319 發表於 18-7-24 23:24
我爸用呢款

爸爸也是用款,药房53元一罐。

珍珠宮

hker 發表於 18-7-25 01:21
這罐十分快變成水(我爸成個baby, 進食時間很長)

===

會變水嗎? 唔多覺?
我以為無味,原來有味㗎!

珍珠宮

即係米糊落入加營素都得? 如果加係老火湯得唔得㗎?!

侯爵府

karshing 發表於 18-7-27 18:18
會變水嗎? 唔多覺?
我以為無味,原來有味㗎!

可能妳家人飲水比較快?約5 min (或10 mins)後,越來越水。

我一直也懷疑水是有味的(無勇氣試)。但網上分享也說有味的。

===
奶糊仔放入老火湯? 味好像不同 。老火湯,放薯蓉/根菜類最好,又有營養。白飯/意粉也ok!

===
總之,有奶/油的物質,凝固粉也不好的(我爸可能比較嚴重,要像布甸狀的)

侯爵府

MM2005 發表於 18-7-27 12:54
你講的是否呢兩款?

對!藥房$55 一罐,萬寧有時$65/ 有時$70. 很香的。加入加營素,好味好多!(我食過)。這個有奶的,營養不錯。混和加營素,放很久也不會變水的。(比凝固粉平很多!凝固粉加入奶,效果十分差)

===

無奶米糊, 也可。$26? 但沒那麼香的。

===
我真的很怕加營素/增肥奶粉的味。好甜,無奶味。但加點奶粉,好味好多。

===

上門姑娘跟我說,有些家居服務的機構,有凝固粉買的。妳問問自己所屬center. 可能會平一點?保良局沒有賣的;

侯爵府

MM2005 發表於 18-7-27 12:43
剛沖了普通雀巢即227g那罐,可能我落得多放一陣杰過之前沖。

放一會( 1 min) 杰點的。但再放,10 min? 變返水。再落粉也沒用。只可倒掉,重新開一杯。

水晶宮

hker 發表於 18-7-27 19:49
放一會( 1 min) 杰點的。但再放,10 min? 變返水。再落粉也沒用。只可倒掉,重新開一杯。

所以我地係阿爸飲水時至加凝固粉, 杯杯清。
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

hker 發表於 18-7-27 19:46
對!藥房$55 一罐,萬寧有時$65/ 有時$70. 很香的。加入加營素,好味好多!(我食過)。這個有奶的,營養 ...

多謝你提醒,我都留意下先!
但我估我的家居服務無賣,見單張無講但就有幫長者購物要計番鐘錢。

有的長者中心代會員購物,又有的是奶粉廠來賣奶粉,奶粉我去買過有的是平過藥房。

翡翠宮

hker 發表於 18-7-27 19:46
對!藥房$55 一罐,萬寧有時$65/ 有時$70. 很香的。加入加營素,好味好多!(我食過)。這個有奶的,營養 ...

今早睇過萬x同你說的價錢一樣,再去藥房格價,有$55-57
佢有三個味道,邊款好味??

好有趣,你介紹米糊我才睇呢類,嘩,,,總類多到呢

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-7-27 22:43
所以我地係阿爸飲水時至加凝固粉, 杯杯清。

你爸主要是中風康復者,不同我們父母,
如我等佢飲才沖,我怕沖好時佢就擰頭

水晶宮

MM2005 發表於 18-7-28 17:43
你爸主要是中風康復者,不同我們父母,
如我等佢飲才沖,我怕沖好時佢就擰頭
...

應該咁講。 我爸係唔會主動飲水及極少飲水既人。

但我地現在會久唔久比(迫)佢飲水。每日要飲5~6杯。
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-7-28 17:52
應該咁講。 我爸係唔會主動飲水及極少飲水既人。

但我地現在會久唔久比(迫)佢飲水。每日要飲5~6杯。

唉,我媽都是唔多飲水的人,
我有時比同迫都唔得
媽月中要住院,醫生話好乾即時吊鹽水葡萄糖水 ,住了6天才回家

昨天仲好笑,
佢無啦啦在床伸對腳出來,
我問媽:做咩?
媽:飲茶
我:(即刻睇鐘,心諗兩點半都有下午茶飲)
我:好啦,你想去邊飲?
媽:去廚房飲
我:即笑 了,原來佢要針水飲

真出奇,媽好耐好耐無叫飲水。

水晶宮

MM2005 發表於 18-7-28 18:11

唉,我媽都是唔多飲水的人,

我爸都有講媽咪同外傭姐姐迫佢飲水架。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

MM2005 發表於 18-7-28 17:36

我用原味的。

其他味,好像不是用米的。給大點的baby。我爸是剛剛用固體食的baby

===
對。baby 產品,十分十分多!很多牌子。我很多也買過。最香,還是美素。

荷蘭奶源,很得意。比較甜的。美素/子母也是甜甜地的。也香一點。澳洲/德國奶等等,也是沒那麼甜的。

===
總之,加營素,混少少奶粉,好味好多的。妳自己試試。

首頁
12345...10

尾頁

跳至