跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 荃葵青媽咪會-PART V

仲乜 企鵝喎:-(人地唔知o者,仲已為妳地會繼續吹落去o者 :-( :-(
Jennie 寫道:
企鵝
家陣200頁啦, 會load 得好慢咪開新part 啦!!!!

CHIEKO

男爵府

我未好呀,痛到嘔飯....我生係左邊心口,真係痛到入心 :-(
丸媽媽 寫道:
小川子你返黎啦!
點呀?
好返未呀?
辛唔辛苦呀?
痛唔痛呀?

侯爵府

Jennie >> cherry 都試過一次燒左成個禮拜, 佢已經有食藥,
都係唔退燒, 頭2次睇劉醫生隔離的李醫生, 見睇2次都唔好,
走去睇楊嘉祥, 比埋d 藥佢睇, 點知佢話, 妳睇完今次, 就算再
有少少燒都唔好再睇其他醫生, 之後就真係好返.

男爵府

我都好掛住你地呀~
咁岩呢幾日,日日都要教,咪無時間上黎吹水囉.....
今日又幫人地去代課喇

傑傑mummy 寫道:
報到 :mrgreen:

小川子,
我地好掛住妳呀.... 妳點呀??

侯爵府

係唔係要成個禮拜先會好ga :cry:
小川子 寫道:
我未好呀,痛到嘔飯....我生係左邊心口,真係痛到入心 :-(

男爵府

thx...大家關心~
未好呀~慘
要食足一星期既藥
cherrybibi 寫道:
Good Morning

小川子 >> 妳好 d 冇

子爵府

丸媽媽 寫道:
[quote]
Jennie 寫道:
丸媽
琴晚半夜又102啦!!! :-( :-( 今日無返學呀!!!

有無人有劉章鴻 d info.?? 我想book 睇佢呀!!!

poor Chole~~~ :cry:

不如你去睇荃豐中心果個陳小敏啦! 好多人都話佢好掂,大人細路都掂

我自己就未睇過,因為公司d免費餐e生冇包括佢在內,咁又即係證明呢個唔係獸e [/quote]

有人話過我豬, 佢試過開錯藥喎, 但我又唔想睇佢....
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

男爵府

唔知呀....要等到d水泡結左焦為止囉
cherrybibi 寫道:
係唔係要成個禮拜先會好ga :cry:
[quote]
小川子 寫道:
[/quote]

大宅

乜唔係應該人地幫妳代課咩
休息多d好喎.....[quote]
小川子 寫道:
我都好掛住你地呀~
今日又幫人地去代課喇

男爵府

Jennie
你女女仲未燒完咩 ????佢而家點呀 ?

子爵府

小川子 寫道:

咁咁咁近唔近個胸呀??? 實係好痛啦...咁你仲湊唔湊matthew 仔住呀?我聽??
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

男爵府

代呢一課人地一個月前搵左我架喇....而家果個人唔係香港,
我唔可以搵第二個頂上架,除非我入左廠啦.
而我自己d課都唔搵得人地代架...學校講明架喇.因我之後都補唔到堂比佢地...唯有而家我忍下啦..
傑傑mummy 寫道:
乜唔係應該人地幫妳代課咩
休息好d好喎.....[quote]
小川子 寫道:
我都好掛住你地呀~
今日又幫人地去代課喇

男爵府

直頭係個胸呀....痛到穿過個背部,背冇生野,但就仲痛過前面
Jennie 寫道:
[quote]
小川子 寫道:

咁咁咁近唔近個胸呀??? 實係好痛啦...咁你仲湊唔湊matthew 仔住呀?我聽?? [/quote]

男爵府

咁chloe咪好辛苦囉...你唔好谷住佢喎~
如果真係太高燒,用d酒精同佢抹身啦...
Jennie 寫道:
[quote]
丸媽媽 寫道:
[quote]
Jennie 寫道:
丸媽
琴晚半夜又102啦!!! :-( :-( 今日無返學呀!!!

有無人有劉章鴻 d info.?? 我想book 睇佢呀!!!

poor Chole~~~ :cry:

不如你去睇荃豐中心果個陳小敏啦! 好多人都話佢好掂,大人細路都掂

我自己就未睇過,因為公司d免費餐e生冇包括佢在內,咁又即係證明呢個唔係獸e [/quote]

有人話過我豬, 佢試過開錯藥喎, 但我又唔想睇佢....[/quote]

大宅

大吉利事, 大吉利事.....好快好番o既!!!
咁妳自己要爭取時間抖o下!!! [quote]
小川子 寫道:
代呢一課人地一個月前搵左我架喇....而家果個人唔係香港,
我唔可以搵第二個頂上架,除非我入左廠啦.
而我自己d課都唔搵得人地代架...學校講明架喇.因我之後都補唔到堂比佢地...唯有而家我忍下啦..
:mrgreen:

大宅

有冇止痛藥食 [quote]
小川子 寫道:
直頭係個胸呀....痛到穿過個背部,背冇生野,但就仲痛過前面

大宅

Jennie,

book左醫生未 最后諗住睇邊個

男爵府

我仲忍到呢d痛........多謝大家關心
可能生蛇個人都會好攰...一有時間我都即刻訓架喇.
傑傑mummy 寫道:
大吉利事, 大吉利事.....好快好番o既!!!
咁妳自己要爭取時間抖o下!!!

侯爵府

重要去上堂, 妳要抖多d, 快d 好返
小川子 寫道:
我仲忍到呢d痛........多謝大家關心
可能生蛇個人都會好攰...一有時間我都即刻訓架喇.

男爵府

什麼是「生蛇」?
「生蛇」是花名,正確名稱是帶狀庖疹, 是一種由水痘帶狀庖疹病毒引起的傳染病。這種病毒也可引起水痘。
帶狀庖疹患者大多是老人,偶爾也有年輕人。
此病沒有季節性,但可傳染兒童成為水痘。
出過水痘後,身體雖然有免疫力抗體。但病毒也會在神經細胞內潛伏,免疫系統不能察覺它的存在,雙安無時數十年。到身體弱了時,它便發作,引起帶狀病疹。
徵狀
最常見腰、胸、背的表皮神經線受感染。有時可感染手、腳、面等。每次發作,通常是一條神經線受感染,所以是只會是身體的左邊或右邊。
受感染的部位首先會出現痕癢或微痛的疹,然後成水庖,再蔓延至帶狀,然後水庖潰破或萎縮,乾傳後結痂。為期十數天,但之後的神經線痛可持續三星期。
和患者密切接觸即可能受感染,成水痘。
「生蛇」危險嗎?
帶狀庖疹是可完全痊癒,不會留下疤痕。
很少有併發病。但有時它反爾是其他潛伏的病引起的併發病。
很不多人用字面推想,以為生蛇如果繞過全身便會有死。這只是誤會,「生蛇」只是形容其形狀,與蛇完全無關。
如果「生蛇」的部位是面部,凡其是前額,它可以感染眼角膜,繼而引至失明。
如何處理「生蛇」?
應該看醫生以確定是「生蛇」,及檢查清楚有沒有其他潛伏的病。醫生會開又抗病毒劑Acyclovir,及其他藥膏或藥水,及止痛藥。
患者需要大量喝水,休息。
保持皮膚清潔乾爽。適量的冷氣可減輕痕癢和痛楚。
每天淋浴一次,浴後要將皮膚輕輕拭乾。
在患處塗上藥膏或藥水,每天三次,可減輕痕癢和痛楚。
避免接觸身體太弱的人,孕婦和小孩。

如何預防「生蛇」?
預防「生蛇」,其實就是保持身體健康,抵抗力正常。另外新的水痘預防針(即疫苗)可預防水痘,所以將來亦不會有「生蛇」。

首頁

尾頁

跳至