跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

Re: 請住在逸東村的媽媽幇下我~

我申請左特快公屋,有張list 俾我睇有邊d 公屋可以俾我揀...當然d 地方吾是好好架,(東涌同屯門)
下星期一要去房屋處度話揀左邊間,睇睇有無人同我爭,無咪可以去睇屋, 岩的就入住咯,2個地方,我揀吾到,東涌far, but 新屋, 屯門雜,但有親戚朋友系果邊住,仲同一個村
但個問題是,如果無心水, 就吾好去見房屋處d 人,甘就吾計一次, 我仲有3次機會,不過我怕等好耐喔,同埋下一次系俾番東涌我, 咪spend左等的時間,點解宜家吾要左距

你話煩吾煩, 因為東涌真是無咩去過,又吾熟喔~~

珍珠宮

yanni528:
我都係從沒有過東涌的人,初時收到信又開心一半又好多\擔心,心情好像你現在15,16!一切都會講習慣,適應了,就會好方便,我係一個適應力勁差的人,我都可以開始感到開心一點了,我想,你應不會比我差了!
我個人意見是,屯門太舊了,不會是新樓,我不會要的!
東涌遠,視乎你個人怎看,是否好愛出去玩,我就係一個不愛玩,好戀家的人,所以也沒大問題,我愛靜
你自己都識講,如下次又係東涌,真係浪費了時間
有些朋友都是選了三次,第一次東涌不要,第二次是東涌又不是,等了好長時間,最後都是東涌,有些就去了更差的地方,我們是第一次,都要了,因我們首選都希望是東涌,因老公在這邊上班! 現在可節省車資和時間了!

複式洋房

真是15,16架
又煩自己找吾找到工作做,又煩小朋友讀書果d

同埋今次房屋處俾我揀果d是好low層,3樓以下
高dd 的又細左喔

我媽媽怕太low層吾是甘好....

珍珠宮

yanni528:
咁又真係好煩架,我都好明白,如果唔係因老公在這邊上班,都不會考慮,但住落咗,又感到開始唔錯架!太低層當然無咁好,都會好嘈,又容易被人看到屋內,很不方便!

複式洋房

如果到時真是得low floor
甘我就吾要咯,等下次咯

珍珠宮

yanni528

不過你要諗吓喎,下次都可能都係咁,或無東涌環境咁好咁新!
特快的,都唔會比太好的層數你,唔係最頂就係最底,你好好想清楚 :-P

複式洋房

low 過頭啊
3 f 以下喔..

珍珠宮

yanni528:
咁就真係唔好要啦,太低了,空氣又不好,又吵耳,又時時比人望到你係家裡做緊咩,太不方便了!

複式洋房

10,12 F 就細D 咯

珍珠宮

yanni528 :
原來低層些單位會有一些嗎?
高些中間的層數就會細咗嗎?
你唔講我真係唔知喎??會細多少,如不是細很多,夠用的就沒問題,其實呎數不是問題,主要是實不實用,我朋友有些單位都比我哋大一些,但看來就好細的感覺,都不及我們好

大宅

hi

我住的單位是對住機場果邊, 我唔覺好嘈呀

你想選果幾座不是對正巴士站都ok架, 我而家所住是極低層, 平時都幾好, 但有時假日就會嘈d, 因為有小朋友喺樓下玩; 另外, 果三座是有簷蓬, 所以千祈唔好揀一樓, 會好污漕架

大宅

up88 寫道:
yanni528 :
原來低層些單位會有一些嗎?
高些中間的層數就會細咗嗎?
你唔講我真係唔知喎??會細多少,如不是細很多,夠用的就沒問題,其實呎數不是問題,主要是實不實用,我朋友有些單位都比我哋大一些,但看來就好細的感覺,都不及我們好

yanni528,

你所指係咪低層有3-4人單位揀, 而中層只有2-3人單位揀, 所以中層會細d呢??
2-3人果d會好細架

複式洋房

2-3人得22平方左右咯~~

珍珠宮

yanni528:
咁你係咪得兩個人住呀?真係會好細!

複式洋房

3個咯~~
甘都無計,到到都是俾甘大我架啦~~

珍珠宮

yanni528:
我都係三個人住喎,但係3-4人單位!你租金多少呀?
有300多呎!

民房

hello yanni528
我同你一樣,申請特快個隻,我17/10揀左啦,我都係要逸東,係最低層,我揀果時,逸東剩下4個2-3人unit,我已揀左一個,你幾時揀?會唔會到時冇?只剩下1P unit ?

我想快d搬入逸東!!

民房

up88 hello
你是全職mummy ?

珍珠宮

YES! :lol:

複式洋房

我10月23日去揀啊
如果無,我吾會要屯門架,甘咪等下一次咯∼∼

你揀左咩樓啊?
是咪3 floor 以下的單位 啊??
你都是2-3 人?
其實果日揀屋的程序是點架?>有無得見房屋處d人啊?

首頁
12345...6

尾頁

跳至