跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請問東涌邊間幼稚園口碑好?

thx pigpig.
but how long does it take from your home to DB bu school bus?
(forgot to ask whether u live in cc or not )

民房

H&A,
我住CC.車程應該約五分鐘,很快.
如果落雨,可以經東薈城一條天橋去富東,落左巴士後行去東薈城都有蓋,不必擔心.

你幾時搬來CC呀?希望資料幫到你.

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

XOGOGO 寫道:
thx pigpig.
but how long does it take from your home to DB bu school bus?
(forgot to ask whether u live in cc or not )

XOGOGO ,
我住愉景灣ga.....
我記得搭校車大約需時15-20分鐘......
My Two Princess
該用戶已被刪除

民房

H&A ,

我住二期,等shuttle bus地方有蓋,一期都應該有蓋,不必擔心.

你搬入東涌是否因為工作關係,還是喜歡這裡的環境?我是因為後者.這裡環境不錯,我的新居較舊居大一倍.我每星期都去北角探媽媽,英皇道的廢氣簡直已令我無法忍受. :cry: :cry:

不過,住東涌要考慮子女就學問題,因為這裡沒有大家心目中的好學校,我有兩個囝囝,大的九月入K1,還在考慮是否出九龍塘讀書.因為交通費貴,車程又遠.

租盤我不清楚,相信地產代理有很多好介紹.藍天及海堤最近地鐵站,交通亦較方便,至於管理質素就不清楚.

洋房

hi! I am new to here and I live in cc too, phase 3, almost 1 year. CC offers shuttle bus to Central and TST during peak hours and that's more comfortable than MTR, I think.

The environment here is good, very spacious and the clubhouse is big and good for kids.

BUT have to think seriously about the time required for travelling. My hubby works in the airport and he enjoys very much. I work in Wanchai and it takes more than 1 hour to go to work. Sometimes I need to work long hours and will definitely miss my son after work becasue he has already zzzz.

I want to know if there is any good pre school? my son is 14 months old now and should be applying for school?

民房

hihi
我係好耐無上黎既媽咪,因老公工作關係要搬走......但我真係好想講下greenfield唔係有d人講到咁,我個女舊年讀pn班即兩歲個隻,d老師同姐姐都好好,又會打電話比我報告情況,我個女就只係食呢間學校既茶點,係屋企就咩都唔肯放落口,一係老師功勞二你d野食香d?我唔知 只看女兒反應,如果唔你老公工作問題,我一定唔會轉校,仲已開始轉全日 :cry:
依家個女轉新校都ok但已經無以前咁鍾意返學了!!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

lammychan ,
好睇你遇到邊個老師囉......
當然一間學校有人覺得好......有人會覺得唔好......最重要係親身感受,旁人既意見,只係一個參考.....
我只可以講greenfield絕對唔係一間適合我囡囡既學校.....
My Two Princess

大宅

我囡囡都起greenfield讀過n1, 開頭返學都喊咗2個星期, 之後已經無喊, 仲好enjoy返學, 起學校學咗好多嘢, 返到屋企仲唱住學校敎d歌仔, 仲識咗好多嘢, 個個都話佢叻咗同高大咗, 可能成日會有d大小肌肉活動, 唔係其他人講得咁差咁離譜囉......

大宅

我囡囡今年都讀緊Greenfield PN班,佢好喜歡上學呢!我覺得班主任同助教好好人,好好笑容,亦好鍚小朋友,教識小囡很多知識(有時就算係自己湊小朋友,亦無咁多時間同心機教佢哋),她經常會唱學校學返來的歌,做返D學過的動作(例如倒後行)比我睇,現在亦認到10個中文字等,雖然唔係好多,但對一個未滿3歲的小朋友來說已不錯了,所以呢學校都算幾好啦!

男爵府

我想問吓係東涌搭咩車去到Greenfield? d 車密唔密, 會唔會好耐先有一班? 我住塘福, 打算after easter holiday同bb返Greenfield 的playgroup but 我唔識點去. thanks

別墅

They don't ahve school bus? If you want to take bus I think S56 located next to Discovery Bay bus can take you there but bus is every 30 minutes. At morning peak hours you can also take 37 of New Lantau Bus.

珍珠宮

greenfield!!!!!!都幾好的!!!!!

大宅

富東聖公會都幾好 ... d 老師好有耐性同愛心個校長都好好人 , 你可以考慮下

複式洋房

hi all tung chung mami,

i would like to plan how much the monthly fee and have a english teacher to learn english everyday? thanks!

pps

伯爵府

青草地is good tooo

別墅

剛剛收集左好多資料同意見, 綜合左之後覺得青草地最好!! 如無意外,我菲菲出年會o係青草地讀~~~

男爵府

原文章由 曼貴菲 於 08-6-4 19:06 發表
剛剛收集左好多資料同意見, 綜合左之後覺得青草地最好!! 如無意外,我菲菲出年會o係青草地讀~~~

我家大少都諗住報青草地09年K1,唔知會唔會做同學呢

別墅

我諗真係個個人唔同~我就覺得青草地唔好~讀之前都係上網搜集有關資料~認為青草地比較ok~有時真係讀過先知~

大宅

回覆 #1 Evea 的文章

我都煩緊 ... 因為我都上網 seach 過 d 幼稚園, 之後我去左青草地個校舍睇 .. 都ok 但有個唔知係老師定文職d staff 叫你交野時個態度唔係噤好同埋有個家長話我知青草地係好 ... 唔識講.. 話一見到校長就要彎晒腰噤去叫早晨 ... 我覺得太過 .. 見到校長或其他老師又好同學仔媽媽又好叫早晨或打招呼係禮貌但唔駛彎晒腰噤黎打招呼 ... 我唔知係真定假但我之前考慮係因為個度有幾多外國人讀 ... 反而我有個朋友個女讀聖公會 , 個度係細左小小個校舍但我個日同女女去面試, 個校長同d老師都好好, 好細心, 仲有我睇過d媽媽comment個間鄰舍東欣幾好 .. 所以我而家心大心細比佢讀鄰舍定聖公會好 ...

首頁

尾頁

跳至