跳至

首頁
12345...19

尾頁

別墅

Re: hi~ 有冇住貝澳或梅窩o既mami呀???

係呀! 超遠, 每日來回4個鐘!! 所以你好幸福ga lar~ ~ 你收幾點o丫?? 我朝早7點出門口, 夜晚8點先返到!! 同埋我好似成日見你放假, 見到你mami多d!
好羨慕你呀!! but你老公開夜, 咁會唔會影響感情?? 因我老公之前都諗过返o個份返夜ga, but我地驚會有影響, 因為我都要好早出去, 好夜返! 驚見唔到面, 咁你好好多, 返咁近, 實可以抽到時間! 咁夜晚一個人又係踢腳d! but真係點辛苦都要夜晚自己同佢

男爵府

Hi, 我住塘福的, 受唔受我傾呀? 我隔個星期日都會去具澳食飯. 最鍾意合誠, 不果依家佢地成日休Sunday, 咁我地就會去茂記/輝煌.

別墅

hi hi 雙子媽媽,

當然受la!! 我地大家都係lantau媽媽 ma!! 我老公幾乎日日lunch都去合誠, 我都鍾意合誠, but 屋企人多數去 茂記/輝煌!!!

咁你bb幾大呀??? 你係咪在職???

男爵府

我亞b1歲9個月, 我係Quarry Bay返工, 來回最快都要3粒鐘. 我亞b係比工人同我媽咪湊. 我媽咪好好, 專登搬入大嶼山幫我湊仔, 等我放假佢先返出hk.

男爵府

好媽媽勳章

曼貴菲

你返工咁遠仲要照顧baby, 真係好辛苦架喎, 我未搬稷東涌之前住鴞貝澳, 喺貝澳返工都覺得辛苦呀, 你好勁呀
哈...我唔係成日放假, 只不過係伙返工既時間我都未返工, 但你放工時我已經返左屋企啫, 我一星期都係得1日假放咋~

你話返夜會唔會影響感情呀?? 我之前都驚架, 但為左搵$$冇辦法啦, 我老公都係因為搬左入貝澳先搵份機場既工咋, 見面時間係小d, 但都唔會影響既, 反而仲會珍惜大家一齊既時間添 :mrgreen: 其實我同老公見到面既時間都係我訓緊覺時, 因佢最快都4am先返到黎, 而我又10am就出門口(佢又訓左覺喇), 基本上係得星期日(老公放飯)我收工趕返屋企先可以真正咁面對面傾偈架咋~ 你老公又想搵份返夜既工呀???

你話bb會唔會唔跟自己呀??
我覺得係睇bb本身痴唔痴人啦, p.son仔到而家咩人都跟, 有人同佢玩&食佢就可以跟人走左架喇, 所以都唔會特別痴我地既 :lol:

男爵府

好媽媽勳章

雙子媽媽

hihi......歡迎你加入呀

嘩...你mami真係好好喎, 搬到入黎同你湊baby, 好幸福呀

我以前都好鍾意去合誠食架, 但而家小左好多喇 :-|

你做咩架??

別墅

manyee,

辛苦d都冇辦法la!! 不過都諗住搵份近d! hehe~~ 我女女又係6號~~ 下個月就3個月~~ p.son仔大我女女11個月, 做老公仔都得wor!!!

而家就咩人都跟, 都好似唔識認人咁!!!

雙子媽媽,

你阿b 係仔仔??? if yes, haha 又多個女婿仔lar!!!! 我媽咪都好好, 佢要返工, 一星期會入黎2,3晚, 如果唔係我諗我真係會死, 呢3個月黎, 都未試过

別墅

manyee,

辛苦d都冇辦法la!! 不過都諗住搵份近d! hehe~~ 我女女又係6號~~ 下個月就3個月~~ p.son仔大我女女11個月, 做老公仔都得wor!!!

而家就咩人都跟, 都好似唔識認人咁!!!

雙子媽媽,

你阿b 係仔仔??? if yes, haha 又多個女婿仔lar!!!! 我媽咪都好好, 佢要返工, 一星期會入黎2,3晚, 如果唔係我諗我真係會死, 呢3個月黎, 都未試过

男爵府

manyeebb,

我做祕書的, 淨係需要服侍1個老板, 其他野基本上唔使點理. 所以我返工, 有70%時間都係上bk.

曼貴菲,
我個係囝黎架(雖然我鍾意女多d). 至於我o個個係印尼工人, 因為有媽咪睇住, 所以我覺得都ok的. 因佢主要負責清潔同執頭執尾的工作. 湊b多數都係我媽咪. 不果我亞b好痴我, 好多時工人同我亞媽都唔要. 所以一放工返去就要湊b. 不果睇住佢一日一日成長, 真係好有滿足感, 但有好唔捨得. 因大大吓就會無咁痴身(尤其男仔), 而且佢依家呢個年紀真係好好玩.

男爵府

好媽媽勳章

曼貴菲

如果搵到份人工同而家既差唔多, 而又冇咁遠既話, 咁都好丫, 唔洗自己咁辛苦, 又可以多d時間陪下女女, 都唔錯喎

你個baby又係6號呀, 咁岩既... ....岩喇, 我家p.son最鍾意同女仔玩架喇.....heehee......咁快就多個老婆仔都好喎 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

你個b仲咁細, 未識認人架, 其實有時唔識認人都好架, 如果太快就好痴身既話, 好辛苦架, 想做下自己既都難呀~ :cry:

p.son唔知係咪住喺貝澳時, 我mami日日都帶佢出街, 見得人多, so到而家都唔痴身, 我都唔知佢認唔認得我呀

男爵府

好媽媽勳章

雙子媽媽

嘩....咁你份工都幾好喎...哈哈....仲請唔請人呀

你個bb又係仔黎架, 我個都係呀, 不過我都係鍾意女多d~

你仲諗唔諗住生呀>??

男爵府

有時忙係上黎都好係野架, 真所謂3年唔發市, 發市當x年.

我唔生啦, 責任太大, 成日擔驚受怕. 我個仔舊年同剛滿1歲肺炎入院住左7日. 我同老公擔心同肉亦到死左. 加上懷bb時成日驚個胎有事(因早前有個在5個月時發現染色體有問題, 要人工引產, 無左. 懷呢個時又話佢有問題, 擔心足10個月, 到出世後幾個月見佢真真常常先放心).
manyeebb 寫道:
雙子媽媽

嘩....咁你份工都幾好喎...哈哈....仲請唔請人呀

你個bb又係仔黎架, 我個都係呀, 不過我都係鍾意女多d~

你仲諗唔諗住生呀>??

別墅

manyee,

就係因為我而家o個份老闆念在我幫佢開荒, 所以人工高少少, 如果唔係我一早走左lu, but我都諗住人工少d都想搵份近d, bb大得好快, 我好想好想珍惜每一秒!! 有冇好介紹呀???

你bb 同我 生肖星座都一樣, hahaha 第時一定係叻仔 !!!!! hahaha

我要成日對住bb, 我驚佢唔跟我!! 我奶奶成日叫我食完飯先理bb, 但bb一喊, 佢第一時間即刻衝埋去抱bb, 仲要同bb講:< 係lor係lor!! 冇人要你lor!!! 媽咪都唔要你lor!!!! 係lor係lor!! 冇人要,麻麻要呀! 麻麻要阿妹lor!!..........> (不斷重複) 雖然99係發口痕亂咁up, 但我真係好唔開心!!! 可能bb而家唔識聽, but第時我驚bb以為真呀, 小朋友邊識分!!! :-( 我寧願辛苦都想bb痴我呀!!!

男爵府

好媽媽勳章

雙子媽

點解個胎會有咁多問題既?? (唔好介意我咁問喎)
我駝p.son時都成日好擔心會有問題架, 好彩順利生左佢出黎, 但生左又擔心佢病, 所以媽咪真係好偉大呀

男爵府

好媽媽勳章

曼貴菲

係呀, baby日日都唔同樣, 真係大得好快架, 咁如果人工小d, 但近好多既話梗係好啦, 我之前有個客想搵人做文員呀, 好似喺逸東, 唔知請左未呢, 下次見到佢幫你問下丫 :wink:

係喎, 同生肖&同星座喎, 哈哈....叻仔叻女

你99點解要你食完飯先理bb呀???咁奇怪既 ?-( 比我一返到屋企第一時間要抱下阿b先啦, 仲等食完飯, 想掛c人咩 :mrgreen:

你都好勇喎, 仲想生幾個, 我都想生個女呀, 但我冇勇氣再入產房喇

你99咁講野其實係好多99既"口頭嬋"黎架, 之前bk有mami都post過話佢99成日都同bb講d咁既野, 你唔好理佢啦, 雖然聽到真係好唔開心, 但都冇辦法, 又唔話得佢喎, 惟有左耳入右耳出囉

別墅

我駝o個時都超驚, 但有去檢查, 都ok!! 係唯一我照4d超聲波, 3次都睇唔到女女個樣, 當然真係好擔心會兔唇, 3次都咁o岩一係側面, 一係手遮住!咁邪! 好在最後都冇事!!

thanks! 下次見到個客幫我問下丫!

我99話d飯送凍lar! 食左先抱la!! 咁都係o岩, but就唔好爭抱又話媽咪唔理la!! 不過我老爺99開始feel到我唔係好like, so呢兩日都收儉左, because我前兩日忍唔住爆左句: 我都唔知點做呀, 我做咩都好似唔o岩咁! but好細聲and唔係差語氣!

過左後又好似唔係痛lu, 唔係好記得lar!! 雖然辛苦, but都熬得過o既, 1日gei!!!

我好開心呀! 我表姐有左bb, 應該會今年出世!!

女女有伴lar! 仲差咁少tim!!! but佢唔開心, 因未ready & 未結婚, so 唔知點好!! but我話呢個年代個個都係咁ga la!! 拿拿林決定擺唔擺好la!!! 但佢又煩d, 住邊, 邊個湊,都唔知點!! 有冇好意見呀???

男爵府

我都唔知. 第1胎話多左條染色體, 個胎到4-5個月時做regular check up醫生係同佢照超聲波時發現有d異常. 即時叫我去照4d. 個醫生一照即事話唔使諗, 唔要得. 個b d 心肝脾肺腎全部積晒水, 個心臟亦受壓. 所以就算我唔肯放棄, 佢亦唔可能正常生長. 第2日同一個時間我已經係醫院做人工引產. 足足塞藥塞左3日先成功將bb排出. 我老公o個時喊都死死吓, 尤其見到有新生bb. 佢就好感觸, 成日係toilet喊.

直都3年後, 我地先鼓起勇氣再懷bb. 點知做oscar時發現bb頸皮過厚. 加埋blood test個結果, 我亞b有問題的機會係1:74. 醫生叫我either抽胎水or 抽絨毛球化驗. 雖然抽絨毛球的小產機會比抽胎水高1倍, 我最後都抽左, 原因我唔想再等, 抽胎水要等bb夠週數先可以做, 而抽絨毛球就即刻可以抽. 我好記得醫生係做冬個日打電話比我, 話報告出左, bb無染色體的問題, 亦唔似有咩先天問題. 但結構有無問題要到bb20週照結構性超聲波先可以清楚知道. 個醫生仲話叫我有心理準備, 佢話亞b好有可能個心臟有d問題, 如果唔係, d頸皮唔會咁厚. 好辛苦等到bb 去照, 我記得係年27, last 一個工作天before Chinese New Year, 我好希望有個好result比我開開心心過年. 點知個衰豬唔肯轉身, 我由早上去到夜晚7點, 醫生同我試過4-5次, 都睇唔都個心. 其他地方全部正常. 到最後個醫生話 last try啦. 唔得就過完年先返去照. 點知佢講完無耐, 亞b就轉左身. Result當然係無事啦, 不果個醫生又話依家照都無事, 無事100%無事, 可能係minor的心漏. 於是我懷住戰戰兢兢的心情10個月. 好彩bb出世後一切正常.

所以妳話, 我仲邊有膽再懷bb.

p.s. 長編大論, 唔好意思.
manyeebb 寫道:
雙子媽

點解個胎會有咁多問題既?? (唔好介意我咁問喎)
我駝p.son時都成日好擔心會有問題架, 好彩順利生左佢出黎, 但生左又擔心佢病, 所以媽咪真係好偉大呀

男爵府

好媽媽勳章

曼貴菲

佢係咪唔想比你地睇下個樣住呀,,,....諗住比D驚喜你嘛
OK, 下次見到我個客幫你問下啦, 不過我記得人工就好似唔高囉

你62 FEEL到咪好囉, 起碼知道你唔開心, 唔鍾意丫~! 所以我都好唔鍾意同99住, 因為我永遠講d野做d野都係錯既, 佢嗰d呢就岩晒, 到而雖然唔係同佢住, 但都唔想同p.son去佢度, 前幾日我放假佢黎左我屋企, 我就變左好似工人咁, 我煮飯我洗碗, 仲要應酬埋佢, 咁都冇乜野, 我只係叫佢睇住p.son唔好比佢入廚房, 佢都睇唔住...唉~ 難得一日放飯想喺屋企休息下, 點知仲辛苦過返工, 最衰就係老公要返工, 得我同99~! 佢又襯我睇唔到, 比d茶果同埋芒果比p.son仔食, 雖然p.son都13個月喇, 但茶果係糯米整架, 跟本就唔應該比bb食, 芒果就唔洗講啦, 大人都唔可以食得多啦, 太濕熱喇, 何況一個13個月既bb丫, 仲有, 食飯時又溝d魚汁落p.son兜飯度, 又油又咸...唉

夜晚99走左之後即刻打去老公度投訴呀, 我話以後你唔喺度, 我都唔見你阿媽呀

你表姐有左咁開心呀
叫佢唔洗唔開心啦, 我嗰時咪又係咁, 未結婚未準備, 仲要冇錢添, 又冇人湊(阿媽, 99都返工)最後諗都冇諗過就生左佢出黎喇, 而家呢個年代都冇分結唔結婚先生架啦, 不過開頭係會煩d架喇, d野一次過要好快咁解決, 最緊要小心身體呀
擺唔擺酒就睇自己既啫, 鍾意咪擺囉, 有d人唔鍾意攪咁多野咪旅行結婚囉, 但佢而家岩岩有左, 都係唔好去旅行住喇, 都好危險下架, 我未知有左時都同d朋友報左旅行團, 但之後發覺有左都即刻取消唔去, 蝕左錢事小呀, 萬一個胎有事都唔知點算呀, 雖然只係去中山啫, 但都唔敢博~
如果你表姐同未來表姐夫都係時候結婚既話, 唔洗諗啦, 結左婚先, d野遲d先慢慢安排囉, 船到橋頭自然直架喇

男爵府

好媽媽勳章

雙子媽媽

真係唔好意思喇, 令你諗返d咁唔開心既事添, sorry呀 :cry:

睇完你篇野真係好唔開心好唔舒服呀, 如果發生係我身上, 我可能已經癲左喇, 你好堅強呀

有時我相信有好多野係註定架, 係你就係你, 唔係你既, 就唔係你既, 就算你免強佢黎呢個世界, 可能最後都會失去佢, 到時可能會更加傷心, 而佢又痛苦~!

做媽咪既十月懷胎時係好大壓力, 個bb安安全全咁出世更係好啦, 但個胎有咩"e郁"時, 自己已經唔開心, 仲要比人埋怨一世, so 我都唔係好夠膽生第2個呀, 何況你經歷左咁多野~

不過到你想生既時候, 可能你會忘記左以前不快既野呢, 點都好啦, 你個bb而家健健康康就好喇

別墅

雙子媽媽,

為人父母甚艱難!! 過去左就唔緊要lar~~ 最緊要你bb健健康康, 一家人平平安安!!!

man yee,

我非常明白你感受, 我都成日都係咁!! 做咩都唔o岩! 我坐月似我服侍佢多個佢照顧我law! 仲要食緊飯叫你開奶, 轉頭又話叫左我食飯唔好企o係身, 唔好! but我真係o 哂咀唔知點做! 今日都係la, 死都叫我幫佢整好孭帶出街, 我話個工人整都得la, 但卒之我都幫佢整, 整好佢又話唔係咁樣, 話我唔識佢, 卒之都係叫個工人整!! 我老爺又係呀, 日日食飯都要叫人攞隻碟黎夾送比工人, 咁成枱男人邊有人去攞, 咪又係我law! 已經講過好多次叫個工人自己攞, 佢都係咁!! 有時真係好想返自己屋企, 好懷念做女o既時候! 一睇到你話你99比茶果&芒果 p.son仔食, 我第一個反應都係糯米"un"胃, 芒果濕熱! 梗係唔得la!!! 我成日都會諗其實會唔會係自己緊張得滯! 其實每個mami都係咁la!!!

首頁
12345...19

尾頁

跳至