3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:實在太好,終於搵到人講奀b比較深入既野,

原帖由 chuchubobo29 於 15-03-07 發表
實在太好,終於搵到人講奀b比較深入既野,阿女出世4磅,而家16個月,只得6.3kg, 66cm高,我諗應該係全港最 ...
我聯絡梗你,看pm呀。呢種奀真係好令人擔心

大宅

回覆:hannalam 的帖子

去左旅行,岩岩睇到,麻煩你add我丫,我電話係92727163

大宅

回覆 wwc 的帖子

請問你囡囡依架幾大同幾高呀,2歲就開始跟,咁個時又幾高呢?健康院轉介?

大宅

回覆:想搵兒科內分泌專科

我仔驗左骨齡(比實質年齡細一歲半),抽左血( 驗肝腎功能、甲狀腺素、生長素介質、夠唔夠鈣等 ),而家等報告至知下一步點做。

複式洋房

請問骨齡比實際年齡小是好還是不好?小朋友照了骨齡,話比實際年齡少11個月,但又說不用跟進,因為每年也有長高。

謝謝

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆 chuchubobo29 的帖子

請問你阿b系吾系足月出世4磅,
我b38weeks出世都系得4.3磅

而家2.5個月得7.5磅ja

大宅

引用:請問骨齡比實際年齡小是好還是不好?小朋友

原帖由 bellma 於 15-03-15 發表
請問骨齡比實際年齡小是好還是不好?小朋友照了骨齡,話比實際年齡少11個月,但又說不用跟進,因為每年也有 ...
比實質年齡少係好,即是話,停留係每年生長4cm或以上既階段,在進入青春期前仲有時候。如果比實質年齡一樣或大,即係話相對之前既愈近青春期

大宅

咁係未如果骨齡細d者係遲發育,青春期會追得番?

大宅

引用:咁係未如果骨齡細d者係遲發育,青春期會追

原帖由 kathy329hk 於 15-03-16 發表
咁係未如果骨齡細d者係遲發育,青春期會追得番?
醫生無咁講過,只係講青春期一到,就會標高一段時間,跟住就會停,如果未到青春期前既高度係矮,青春期追高機會我理解到醫生意思好似微(我唔肯定,下次我見醫生會幫手問下。)我仔照完骨齡,醫生會計數預計我仔長大後既高度,都會細粒過父親少少。

大宅

咁你今次照完骨齡,有無話幾時再照/跟進,或者話幾多歲到唔到邊個高度就有問題架?

我都想帶仔去照下,但照完又無跟進都唔知,一過左青春期無得追。

大宅

想問下係邊度可以check?大概幾錢度?

大宅

引用:咁你今次照完骨齡,有無話幾時再照/跟進,

原帖由 kathy329hk 於 15-03-17 發表
咁你今次照完骨齡,有無話幾時再照/跟進,或者話幾多歲到唔到邊個高度就有問題架?

我都想帶仔去照下,但 ...
照完骨齡,亦抽左血去驗,血報告一切正常。姑娘打電話話我知報告,跟住家長可選擇再觀察半年後再返去覆診,或即刻覆診見醫生,展開生長激素治療。我同老公仲諗梗點好。

大宅

引用:想問下係邊度可以check

原帖由 loveyupi 於 15-03-17 發表
想問下係邊度可以check?大概幾錢度?
找兒科或兒科內分泌專科,之前有jm覆介紹左個兒科余醫生,我睇梗內分泌科鄭醫生。你首次見醫生,1200。照骨齡,三百,驗血2400

大宅

回覆 hannalam 的帖子

點展開生長激素治療?打針?

子爵府

聽講生長激素都唔平, 仲要長期打, 有冇講打幾耐同幾錢?

大宅

引用:回覆 hannalam 的帖子點展開生長激素治療?

原帖由 kathy329hk 於 15-03-18 發表
回覆 hannalam 的帖子

點展開生長激素治療?打針?
對,打針。我未問價錢呀。

大宅

引用:聽講生長激素都唔平, 仲要長期打, 有冇講打

原帖由 tristyma 於 15-03-18 發表
聽講生長激素都唔平, 仲要長期打, 有冇講打幾耐同幾錢?
我未問價錢同幾耐

公爵府

叻叻勳章

原來係咁多野要留意

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

manfongbb 發表於 14-4-26 21:27
請問各位:我上星期啱啱帶咗4歲半嘅仔去健康院視力普查,度高得98.2cm,重就16.85kg,其實我知道個仔係算矮 ...
same here! 我同老公的高度同你地差不多, 仔仔2歲半都係得83cm. 之前政府營養師及兒科跟過, 都話遺傳多, 佢食得玩得瞓得冇咩好做....但唔甘心囉, 有D朋友都係細粒,老公又係唔高大, 但人地BB細我仔成年都差唔多高...我好擔心佢成世做矮仔.....
我都想比私家專科做檢查, 冇理由搵唔到實質及有效方法幫佢地.... (不過我自己之前有甲亢食過放射碘, 唔知有冇影響)

子爵府

BB防敏心得分享勳章

占妹 發表於 15-3-19 16:49
same here! 我同老公的高度同你地差不多, 仔仔2歲半都係得83cm. 之前政府營養師及兒科跟過, 都話遺傳多, 佢 ...
遺傳唔一定關父母事, 亦有可能係隔代遺傳,祖輩一些穩性基因會隔若干代後又重新出現..

首頁

尾頁

跳至