家事百科

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

引用:Quote:joey1001_1001 發表於 14-5-28 00:16

原帖由 potatoyoki102 於 14-06-26 發表
已經用左第二支啦,都好似無咩用咁,用第一支時每日都見有死3-4隻,用第二支時開始無用啦 ...
其實淘寶網好多殺蟑螂藥, 我用蟑螂清, 粉末, 放系出抹多的地方, 一隻食完傳一隻, 幾日好快見效。 有咁多細既, 一定要快d清, 5系好快變大。 要2個月放一次粉藥

男爵府

回覆:joey1001_1001 的帖子

唔好意思,你話用第一日死40只,之後10只,係邊款?係邊買?

象牙宮

potatoyoki102 發表於 14-5-27 15:08
其實尼個曱甴問題一直都存在,搬左黎4年, 初初真係唔多覺有曱甴,
以家真係越黎越勁,
冬天時都仲好D,

洗手盤成10幾隻, 家里有油漬. 有污漬 必有 曱甴, 動物要生存, 有的食之地過活. (正常)
脏 (保証 是陳年 脏 不洗. 不清結) 廚房

好多家庭. 並不注重 廚房. 雪柜. 卫生.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

joey1001_1001 發表於 14-6-26 21:07
下,一支好多喎,你用緊第二支?你係咪買呢隻牌子?你點用?我之前屋企超多曱甴,用左半支,用左一個月,依家 ...

我跟住你個款黎買呀, 我吱埋廚房同廁所, 日日都係廁所見到2-3隻呀
有D地方我吱左大過1毫子SIZE呀

大宅

DonaldTsang 發表於 14-6-27 00:34
其實淘寶網好多殺蟑螂藥, 我用蟑螂清, 粉末, 放系出抹多的地方, 一隻食完傳一隻, 幾日好快見效。 有咁多細 ...

粉末我都想用呀, 不過屋企有龍貓, 但會吹到被佢地食左

大宅

fion216107 發表於 14-6-27 11:18
唔好意思,你話用第一日死40只,之後10只,係邊款?係邊買?
係淘寶, 拜灭士, 好似支針筒咁

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:joey1001_1001+發表於+14-6-26+21:07

原帖由 potatoyoki102 於 14-06-27 發表
我跟住你個款黎買呀, 我吱埋廚房同廁所, 日日都係廁所見到2-3隻呀
有D地方我吱左大過1毫子SIZE呀
...

唧到一亳子咁大係冇用架,浪費晒,其實你應該唧少少,約半粒米咁大嘅份量已足夠,但唧嘅範圍一定要夠大,在厠所和廚房門邊,牆邊和佢經常出沒嘅地方唧一小粒,約10至20cm唧一敉,一條門邊可唧8至10粒,咁佢食到嘅機會就好大,即係唧嘅份量少, 但唧嘅地點要多, 如果你集中唧一個地方,成支唧晒都冇用啦,如果佢唔行經果度咪食唔到囉。

大宅

joey1001_1001 發表於 14-6-27 16:28
唧到一亳子咁大係冇用架,浪費晒,其實你應該唧少少,約半粒米咁大嘅份量已足夠,但唧嘅範圍一定要夠大, ...
哈, 又係喎, 我一個地方都會吱好多架, 放碗碟, 筷子, 醬油嘅地方我都唔夠膽吱呀
咁你以前有無搵到佢地個巢, 吱係個巢到架??

大宅

potatoyoki102 發表於 14-6-27 16:10
係淘寶, 拜灭士, 好似支針筒咁

如果唔想淘宝的話,我揾到有間滅蟲公司有類似產品,不過貴小小. 我用了兩星期, 效果都很好.

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:joey1001_1001+發表於+14-6-27+16:28

原帖由 potatoyoki102 於 14-06-27 發表
哈, 又係喎, 我一個地方都會吱好多架, 放碗碟, 筷子, 醬油嘅地方我都唔夠膽吱呀
咁你以前有無搵到佢地個巢, ...
冇呀,都係唧在門邊,廚櫃邊,厠所最多,所以唧左二三十滴左右,廚房十零滴,十日前都日日有兩三隻死在地上,衣個星期都冇見到,我諗可能已經清晒啦。

男爵府

回覆:potatoyoki102 的帖子

thx

別墅

回覆:potatoyoki102 的帖子

伯爵府

引用:Quote:DonaldTsang 發表於 14-6-27 00:34

粉末我都想用呀, 不過屋企有龍貓, 但會吹到被佢地食左
5會, 你放d粉落個膠盒, 然後將個盒放系高處, 一樣有效

伯爵府

引用:Quote:potatoyoki102 發表於 14-6-27 16:10

原帖由 DBDB 於 14-06-27 發表
如果唔想淘宝的話,我揾到有間滅蟲公司有類似產品,不過貴小小. 我用了兩星期, 效果都很好.
...
系咪都系膠黎? 幾錢呢?

複式洋房

回覆:救命~屋企勁多曱甴

唉我屋企又係好多小強, 殺唔曬。。因為住得低, 樓下係街市, 一半夜就係去水口度爬上黎。。最慘係我懷疑佢地係我屋企産左卵, 而家成日見到啲細既同係擺碗碟個櫃度見到啲小強屎 試過擺藥但死曬係啲筷子隔離, 又試過係洗手盤嗰啲位噴殺蟲水, 第日死左係個盤度。。請問有無方法可以搵到佢地既巢穴?好想杜絕佢地

複式洋房

回覆:救命~屋企勁多曱甴

仲有想問下有無jm廚房洗手盤下面個櫃濕氣好重?有咩辦法可以無咁濕。。懷疑啲小強好鐘意嗰度。。

大宅

回覆 DBDB 的帖子

滅蟲公司我都想試呀,但屋企有小動物,又有2缸魚

大宅

joey1001_1001 發表於 14-6-27 20:40
冇呀,都係唧在門邊,廚櫃邊,厠所最多,所以唧左二三十滴左右,廚房十零滴,十日前都日日有兩三隻死在地上 ...
過多一個禮拜試下好似你咁吱先,但尼幾日都唔見有死曱甴呀

大宅

DonaldTsang 發表於 14-6-28 01:25
5會, 你放d粉落個膠盒, 然後將個盒放系高處, 一樣有效
但個盒又無食物,都會自己走入去?

大宅

hosako 發表於 14-6-28 04:04
唉我屋企又係好多小強, 殺唔曬。。因為住得低, 樓下係街市, 一半夜就係去水口度爬上黎。。最慘係我懷疑佢地 ...
我都有懷疑曱甴係屋企產卵架,因為勁多好細隻嘅,我以家用緊曱甴屋同係淘寶訂嘅拜X士,曱甴屋要用來來個隻,真係捉到好多架

首頁
12345...11

尾頁

跳至