3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

iammonkey 發表於 23-2-28 15:19
我大仔係呀,真係快好多

你去邊間做?

大宅

Wing244 發表於 23-2-28 21:06
你去邊間做?

逸苗兒科專科,係細仔去個度食輪狀,見到有得做評估,問姑娘解釋得好清楚,所以都盡快做,冇特別花時間四圍做比較

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得升左上小學支援真係超少,言語治療每月1堂得30分鐘,加讀寫小組30分鐘1星期1堂,係完全唔夠,但升左上小學佢又唔受我教,變相搵補習,基本上都無再額外多餘時間再搵訓練

男爵府

wai0824 發表於 23-3-2 02:53
我覺得升左上小學支援真係超少,言語治療每月1堂得30分鐘,加讀寫小組30分鐘1星期1堂,係完全唔夠,但升左 ...

如果係咁我會搞唔掂喎!介唔介意講下你小朋友邊方面有問題?讀寫小組個個星期都有,但言語治療成個月先得30分鐘咁少,對小朋友幫助唔大喎

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

wai0824 發表於 23-3-2 02:53
我覺得升左上小學支援真係超少,言語治療每月1堂得30分鐘,加讀寫小組30分鐘1星期1堂,係完全唔夠,但升左 ...

咁點算好,我覺得小學好似好忙,六日再帶去私人訓練?我細仔學術唔錯,但發音唔正,考慮緊另加和私人言語治療,講嘢唔正除咗學英文有困難,亦擔心升小學有d曳同學笑佢

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

meko~ 發表於 23-3-3 17:27
咁點算好,我覺得小學好似好忙,六日再帶去私人訓練?我細仔學術唔錯,但發音唔正,考慮緊另加和私人言語 ...

我仔讀寫都唔得,認唔到字,記唔到野,筆順亂咁嚟,係佢會寫到個字,模仿到但筆順錯曬,佢學術完全唔掂,言語佢組織能力差,理解唔到人地問咩

複式洋房

meko~ 發表於 23-3-3 17:27
咁點算好,我覺得小學好似好忙,六日再帶去私人訓練?我細仔學術唔錯,但發音唔正,考慮緊另加和私人言語 ...

純粹個人建議,未上小學前可以有更充裕既時間,能力範圍內就做密d訓練,上小一前除左畀錢做私人訓練,有唔少社福機構都會有社交活動或訓練畀sen小朋友報,只係可能要排或抽,總之做到幾多得得幾多

同埋如果排到政府職業治療或言語治療,一定唔好錯過呀,我小朋友之前排到QE既,兩樣都有,真係好有系統好專業,每次去做都係收專科門診價錢,勁抵!不過記得只上到12堂左右,總之有得俾小朋友上就記得上

我個小朋友而家讀特殊小一,佢功課唔多,所以可以平日放學就即去逸苗做言語治療再返屋企,放假就可以陪佢睇下圖書、認字或者去街

複式洋房

wai0824 發表於 23-3-7 19:51
我仔讀寫都唔得,認唔到字,記唔到野,筆順亂咁嚟,係佢會寫到個字,模仿到但筆順錯曬,佢學術完全唔掂, ...

請問你仔仔言語組織能力差,佢社交方便有冇影響?

我個小朋友自閉+發展遲緩,幼稚園時係0社交,所以升小前做評估,原本話佢智力係應該入主流,我堅持入特殊,因為0社交入主流佢根本生存唔到

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

wai0824 發表於 23-3-7 19:51
我仔讀寫都唔得,認唔到字,記唔到野,筆順亂咁嚟,係佢會寫到個字,模仿到但筆順錯曬,佢學術完全唔掂, ...

聽講如果確診讀寫障礙嘅小朋友學校喺考試方面會加時,係咪㗎,謝謝解答
---生命無價,請支持領養---

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

大小世界 發表於 23-3-8 12:01
純粹個人建議,未上小學前可以有更充裕既時間,能力範圍內就做密d訓練,上小一前除左畀錢做私人訓練,有唔 ...

想請問你喺逸苗訓練左幾耐,進步得快嗎,我小朋友之前有上過福利機構俾嘅言語治療,每一堂內容好相似,進步好慢

大宅

meko~ 發表於 23-2-22 12:25
我小朋友都有特殊學習需要,之前問過學校社工,佢話基本上升到小學都冇乜特別另外會比訓練,只係如果有啲讀 ...

我小朋友有言語遲緩,學校都係安排大約一個月一堂ST,另外都會有社交小組訓練,我小朋友雖然發音仲未穩固,但唔太對學術,社交有太大影響,所以不用太擔心

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

mnhk 發表於 23-3-9 13:27
我小朋友有言語遲緩,學校都係安排大約一個月一堂ST,另外都會有社交小組訓練,我小朋友雖然發音仲未穩固, ...

咁就好啦,可能成日睇到新聞校園欺凌事件好似幾普遍,都擔心發音唔正會比d曳既小朋友取笑,孤立

大宅

meko~ 發表於 23-3-9 15:26
咁就好啦,可能成日睇到新聞校園欺凌事件好似幾普遍,都擔心發音唔正會比d曳既小朋友取笑,孤立

...

我覺得搵間有關愛既學校較適合佢地,我地學校都會抽有特殊學習需要既學生(小班共8個)教佢地主科,對有閱讀障礙既學生都係好既

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

mnhk 發表於 23-3-9 15:51
我覺得搵間有關愛既學校較適合佢地,我地學校都會抽有特殊學習需要既學生(小班共8個)教佢地主科,對有閱 ...

我要等大抽奬呀,所以暫時未知之後學校點

複式洋房

meko~ 發表於 23-3-8 13:04
想請問你喺逸苗訓練左幾耐,進步得快嗎,我小朋友之前有上過福利機構俾嘅言語治療,每一堂內容好相似,進 ...

上咗12堂,第一堂評估,之後開始可以陪住佢上堂,我小朋友自閉加發展遲緩,自閉唔算好嚴重,但就同同學冇社交,大人主動溝通佢先會應下機,同埋太複雜同抽象既問題佢理解唔到

每堂都有唔同活動,主要針對佢社交溝通同溝通理解,之前S位有言語治療,有個別同小組,家長都可以去觀課,我同老公一直睇唔到佢有咩特別行為問題,但去私家逸苗做,治療師同佢玩,發現佢對遊戲輸贏好大反應,同埋唔係好肯輪流玩,之後我地係屋企都玩多d依類小遊戲,真係睇住佢明顯有行為改善

同埋治療師畀左好多建議,依幾年疫情少出街,一上堂做訓練就知佢缺乏好多生活體驗,所以而家放假就帶佢去街,任何時候都係教佢認知既機會,連剛剛學校家長日,學校老師都話佢進步左好多

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

大小世界 發表於 23-3-15 12:51
上咗12堂,第一堂評估,之後開始可以陪住佢上堂,我小朋友自閉加發展遲緩,自閉唔算好嚴重,但就同同學冇 ...

咁都幾好喎,其實父母都唔知佢學校點同其他小朋友相處,有冇人同佢玩,如果有治療師觀察改善問題,對佢校園生活都有好影響,起碼會受歡迎d,多d朋友,做父母除咗學業,最擔心佢冇朋友

伯爵府

大小世界 發表於 23-3-8 12:07
請問你仔仔言語組織能力差,佢社交方便有冇影響?

我個小朋友自閉+發展遲緩,幼稚園時係0社交,所以升小 ...

我仔有社交但有限,因佢唔主動同其他小朋友玩同我仔對聲音好敏感,佢好怕嘈,同佢情緒都比較難控制,佢好固執,內向,經常喊,但佢性格又好乖好聽話,只係會郁啲就喊,喊住做,知CAC評估智力都唔太好架,評出嚟係有限智能,讀主流,其實係主流對佢都唔太高要求了,只要佢適應,揀活動式教學小學比佢,佢開心返學就夠了

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

wai0824 發表於 23-3-16 18:30
我仔有社交但有限,因佢唔主動同其他小朋友玩同我仔對聲音好敏感,佢好怕嘈,同佢情緒都比較難控制,佢好 ...

我細仔都係咁,好易喊,到而家k3下學期返學都會唔捨得我喊住入學校門口,而家好擔心小一會咁,唔知太易喊有冇d方法搞到,我睇緊遊戲治療d資料,唔知係咪幫呢樣野,研究中

子爵府

meko~ 發表於 23-3-17 10:08
我細仔都係咁,好易喊,到而家k3下學期返學都會唔捨得我喊住入學校門口,而家好擔心小一會咁,唔知太易喊 ...

易喊可能有焦慮情緒,可能因為疫情影響咗社交發展,搵啲專業治療會幫佢了解如何處理情緒,減少對學習和社交影響

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

Adiezz 發表於 23-3-17 10:58
易喊可能有焦慮情緒,可能因為疫情影響咗社交發展,搵啲專業治療會幫佢了解如何處理情緒,減少對學習和社 ...

佢本身asd所以應該係呢個影響,孖生哥哥冇特別吖,一樣咁照顧

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊