婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:chingching_ma 的帖子

伯爵府

回覆 chingching_ma 的帖子

觀塘果面都有d平平地既樓,但套房就少..你講其他既地區就真係好似無乜...
大b駿逸細b駿晞

子爵府

回覆:我的黑人憎99!!!

偏心呢啲野..無人比得上我爸爸的父母,佢地直頭想我爸爸包佢地兩個仔的生養死葬,仔女的婚嫁,買樓買車唔小得,俾曬副身家佢地就最好啦

99,呢啲野我呀媽提都唔想提

嫲嫲爺爺,我同細佬有等於無,由細到大,只有係叔叔要錢的時候先見到佢地;

我地都係靠自己,我地無咩錢,開心就得啦,樓主明天會更好的,快啲搬啦,你的問題係相見好同住難者,睇開啲啦,加油!

chingching_ma  THX..  發表於 12-3-24 21:35

侯爵府

del

男爵府

BK Milk勳章

我用左成兩個鍾睇哂呢個post,初初認為樓主有公主病,睇樓主講多左你屋企野出黎,就覺得樓主唔係有公主病亦唔係一味只想99幫嗰類人

雖然樓主未結婚前唔鍾意99,應該唔係樓主問題,相信你都好努力去做個好新抱,只係你99唔受姐,你大伯大食懶又唔俾家用,同99一齊住嘅你地有好大經濟壓力,搬出去又要顧及好多事,例如99好似冇人理,怕業主年年狂加租得不嘗失等等問題出現,一動不如一靜唯有等公屋分配,不過呢幾年如果你99冇改善,你地忍唔忍到先,因為你囡囡會長大要有空間活動,到時你同你99嘅磨擦會越黎越大,你要問你自己有冇呢個心理準備先

樓主話用哂d錢搬屋又邊有錢留俾個女,明白搬屋要洗好多錢,但係平有平搬姐,好似傢俬咁可以買2手用住先,家電可唔可分期供減輕下呢?如果真係只有等公屋分配先搬嘅,呢幾年真係要忍

另一方面,你99個人問題可能係心理問題,你99會唔會有物件囤積症,有冇同99傾過點解佢唔肯俾人執屋呢?我99同你99有少少相似,執屋係唔可掉屋企d野,連個擺位都唔可以改,唔執99就同姑奶講我唔做家務,真係一家唔知一家事,好明白你嘅處境,係有口難言架

子爵府

回覆:我的黑人憎99!!!

觀塘有四千文3房的舊樓,你試下揾啦!係街市果頭,我聽同事講的,唔知真假

chingching_ma  街市唔係要重建咩?  發表於 12-3-24 21:36

珍珠宮

好媽媽勳章

其實依家上公屋都好快, 三年左右就上到了, 呢三年其實真係要忍, 忍, 忍, 再忍, 無辦法架, 呢個世界好多事情, 或者咁講, 人生某些階段係需要我們學習忍耐的, 始終人生不如意事十常八九, 只要記住希望就在不遠的foreseeable將來. 其實呢度好多JM都要忍受同99共住, 唔係得你一個架, you're not alone! 加油吧!

chingching_ma  thanks..  發表於 12-3-24 21:37

大宅

畀面勳章

引用:係咪又有人讀緊書,又要作啲極端個案出來做

原帖由 alik 於 12-03-23 發表
係咪又有人讀緊書,又要作啲極端個案出來做研究功課呀?

侯爵府

我唔係話樓主,但係我真係唔明點解咁多人搵得1萬幾千都會生B....
真係點養呀....係而家既香港

男爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

If your hubby uses so little money to live, support a family and raise a baby, he is bravo:;pppp:

王國長老

王國長老

版主按樓主要求關上此主題.

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

炎夏勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我陀B都返工返到前2...放完產假都返左一個月工(辭職一個月通知)
坐月時都自己出錢請陪月幫自己做野...
就算同奶奶住都無諗過要靠奶奶...

你講到你99要掂隻狗唔好掂你個囡
咁你又要你99煮野比你食..
你唔怕佢掂完狗狗無洗手就整野比你食咩?

樓主有手有腳又識用電腦...
唔會連電飯煲同電磁爐都唔識用呱?

你嫌你99唔煮野..咪自己黎囉
佢係你老公個媽...唔係你媽...
唔係佢生你出黎要負責你架...
唔識煲薑醋咪去八珍買現成啦...
你話你結婚前後到依家都無工作...

假設你一生左囡囡就申請公屋......
你同你老公一家三口申請..即係入息低於15K
BELOW15K要養起你兩母女已經辛苦...
你99就係唔想個仔辛苦...出去做野唔洗個仔去負擔...
你日日係屋湊仔我唔明有幾辛苦...
我湊足4年仔...由出世第二個月開始到依家
無工人,無99幫...
所有事要靠自己...
我都仲有時間上黎打咁大篇野...
我睇唔出你有幾忙囉

希望我個仔第日唔好娶個似你的女人做老婆...
否則我一定早死幾十年

首頁

尾頁

跳至