3歲或以上

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

skv0515 發表於 14-3-31 02:07
Yes,好多人唔明白你,但我明,真係身同感受
我仔又係出世無耐就唔鍾意飲奶,飲親都成粒鐘,仲要成 ...
我地兩個小朋友太似LA.想當年我餵奶餵到癲. 一餐餵1粒幾鐘都係食到好少咋, 但2小時一次..全日無停過.
最後既方法係等佢訓左先餵叫好DD.
我仔都係2歲半左右 我先慢慢迫佢食飯咋.
大家ADD OIL 呀

大宅

引用:同埋醫生話3歲前係可以催谷

原帖由 myericachan 於 14-03-27 發表
同埋醫生話3歲前係可以催谷
請問催谷指邊方面?同點催谷?

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

引用:我大囡食野一向都好差同好慢,之前聽醫生意

我大囡食野一向都好差同好慢,之前聽醫生意見咩方法都試過 ,每次食飯我就會變身做癲婆,不過近期我轉左醫 ...
點解要戒臨瞓支奶? 奶唔夠全面營養?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:2歲,唔肯唔想唔鍾意食野,最好唔洗食

我細女由出世到而家都唔鐘意食野,bb唔肯飲奶,飲到兩三安算比面但佢係大碼b生長線差少少掂最頂果條
到而家三歲,瘦番好多仲keep到中大碼一樣唔肯食野,晚晚食飯都要勞氣,粥粉麵飯都唔岩,學校食茶點食一半吐一半

大宅

引用:已經2歲啦,好唔鍾意食野,每日都只係食粥

原帖由 skv0515 於 14-03-26 發表
已經2歲啦,好唔鍾意食野,每日都只係食粥,但都要左哄右哄,食到1碗已經偷笑,其它野食唔洗諗,飯麵粉…一 ...
咩係馬豆?可否影相?謝

伯爵府

回覆:skv0515 的帖子

欣欣杯, 炸薯條, 炸豬扒, 麥樂雞等

複式洋房

引用:我大囡食野一向都好差同好慢,之前聽醫生意

我大囡食野一向都好差同好慢,之前聽醫生意見咩方法都試過 ,每次食飯我就會變身做癲婆,不過近期我轉左醫 ...
請問點解要戒左瞓前枝奶呢?

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔肯咬嘢~係咪太遲比咀嚼食物?其實不要等到牙出矖至比佢地咬或者食物全部一pat pat

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我大仔2歲前 幾乎無食過任何肉類(雞鴨鵝魚海鮮) 蛋都唔食 而且唔鐘意食野(除左綠色既菜同某1-2樣生果)
餵佢食野 每1啖都要望1望 睇下咩嚟
有時未入口 試都未試 都唔肯試/唔肯食
擺到入口唔食既 會吐番出嚟 食藥又係咁

後期我捉佢心理 想佢食既野 就偏唔比佢食
自己慢慢嘆 吸引佢既好奇心(小朋友硬係覺得自己份兒童餐唔好食 隔離飯香) 我個仔肯食肉 係由1隻雞翼開始 明知比佢唔會食 就唔比佢食
點知佢反而主動問我拎 仲肯食
又有1次 吉左支藥(好似靜心果d樽仔) 就係放喺檯 佢自己偷嚟飲
如果我地比佢 我諗又打又殺都飲唔到1半

之後醫生叫我比佢番n班(比較怕醜 想佢多D群體活動)
點知番左學連食野都好左(頭半年可能都仲係差d 到大約半年左右就開始睇到轉變)
可能因為見到其他同學仔食得滋味
又或者學校食野多樣化 有生果又有下午茶
加上我嚇佢(開始大,明白人地講咩) :[你唔食野
弟弟就嚟高過你,你就越嚟越矮,矮到睇唔到,之後唔見左,見唔到你嫁啦]
之後,佢有時食野會食快左然後話:[我食多D野,我高D,高過弟弟] 有時仲會話添飯(因學校有得添野食 人做佢做卦) 有時佢乖乖食野
我會超大反應 超浮誇咁讚佢叻同乖
有時會仲會主動叫我睇 想佢讚佢
而家認得鐘意食既野 好食既會好好胃口 係咁食
雖然都有唔肯食野既時候 但比細個既時候算好左好多

食多d橙 幫助吸收其他營養 同開胃d

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

整D得意、顏色鮮艷,卡通人物菜式吸引BB。
如果唔系就唔俾佢食飯,大人食,話姐會行埋嚟食兩啖。
如果唔系,就狠心D餓下小朋友,試下肚餓滋味。

別墅

引用:我細女由出世到而家都唔鐘意食野,bb唔肯飲

原帖由 arcaar 於 14-03-31 發表
我細女由出世到而家都唔鐘意食野,bb唔肯飲奶,飲到兩三安算比面但佢係大碼b生長線差少少掂最頂果條
到而家 ...
你都好吖,起碼你個女易吸收,食少少都得,我個仔已經唔易吸收,仲要食得唔多,個個見到都話佢瘦,唉

別墅

引用:欣欣杯,+炸薯條,+炸豬扒,+麥樂雞等

原帖由 dave668 於 14-04-01 發表
欣欣杯, 炸薯條, 炸豬扒, 麥樂雞等
咁細個就咁識食,全部都唔健康

別墅

引用:唔肯咬嘢~係咪太遲比咀嚼食物?其實不要等

原帖由 Aurorasea 於 14-04-02 發表
唔肯咬嘢~係咪太遲比咀嚼食物?其實不要等到牙出矖至比佢地咬或者食物全部一pat pat

...
唔係啦,一直都有比固體野佢試,但一直既反應都非常大,直到依家都係,我都好灰

別墅

引用:分享下+我大仔2歲前+幾乎無食過任何肉類(雞

原帖由 家龍mA 於 14-04-03 發表

多謝你既分享,其實我最近除左正餐之外,都開始唔理佢食唔食其他野,以前我地食咩都會問下佢,依家唔問,佢又真係好好奇睇下我地食咩,有時仲會行埋黎攞(cookie),以前從來唔會咁,攞左由玩下玩下,到依家會食2啖,雖然唔多,但有少少進步已經好開心,我會再慢慢試其他野,希望會有驚喜啦!

聽你咁講,我都想報n班添,不過可惜依家已經截晒止,應該報唔到了

別墅

引用:整D得意、顏色鮮艷,卡通人物菜式吸引BB。

原帖由 haha748494 於 14-04-03 發表
整D得意、顏色鮮艷,卡通人物菜式吸引BB。
如果唔系就唔俾佢食飯,大人食,話姐會行埋嚟食兩啖。
如果唔系 ...
你講既方法我全部試過晒,仲係試過好多次,每次反應都好癲,也影響連平時哄下都肯食既粥都差埋,唉…真係好頭痛

別墅

引用:其實食得少故然令人擔心,但語言能力遲緩其

原帖由 siufung 於 14-03-31 發表
其實食得少故然令人擔心,但語言能力遲緩其實更需要注視。2yr應可講到幾個字的短句,當然有些小朋友會遲少 ...
我明白了,所以依家都不停話佢知你要講先比,但暫時佢既反應係情願唔要,希望日子有功啦!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我覺得小朋友食嘢大人真係唔可以追住佢黎食,要等佢餓下

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 家龍mA 於 14-04-03 發表本帖

原帖由 skv0515 於 14-04-05 發表
多謝你既分享,其實我最近除左正餐之外,都開始唔理佢食唔食其他野,以前我地食咩都會問下佢,依家唔問,佢 ...
有1段時間我真係諗過 就算無益 無營養 垃圾食物都由佢地 至小"爭"大個胃 胃口大就自然想食野
有無試過d食物切大條d比佢自己攞嚟食(揸手食) 可以提升興趣
小朋友飲唔飲湯 我媽話我婆以前日日煲湯谷肥我(睇番bb 時d相真係好肥)
唔好比咁大壓力自己 小朋友仲細 未懂性
唔明白食野重要
同埋有d人本身唔鍾意食野 真係勉強唔嚟
順其自然 加油

大宅

我個仔5歲8個都係唔想咬肉同菜,免治肉可以食好多,10分鐘食晒,要咬嘅要食2個鐘,返全日班老師鬧爆都係咁。

個女4歲7個月,咩都肯試,不過食3口就話飽,冇一樣野鐘意食,兩歳到依家一路都係15kg,冇重過,不過越來越高就望落越來越瘦。

別墅

引用:其實我覺得小朋友食嘢大人真係唔可以追住佢

原帖由 我要做媽媽 於 14-04-05 發表
其實我覺得小朋友食嘢大人真係唔可以追住佢黎食,要等佢餓下
其實我個仔從來食野都唔洗追住餵,只要我話佢知要食野或飲水既時候,佢就會乖乖自動坐喺佢個位,從來唔會食食下就要求落地去玩,只係雖然肯坐定定,但每餐都要不停咁哄,真係好辛苦

首頁
23456...7

尾頁

跳至