醫護健康

跳至

首頁
23456...13

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

NikoChan 發表於 14-7-13 22:12
我明你個種辛苦,唔怕話你知,你可以係”百本”搵上門個d照顧員,好似$50-60,一個鍾!

...
其實我家一老唔係瀨屎問題我都無咁煩...
我呢家就好似每朝睇下自己好唔好彩佢有無瀨屎. 但佢唔係日日, 多數幾日, 或半個月一大劑, 如果佢處理得好最多兩個月我可以過大平日子. (但佢痾親我一定知, 因為佢唔開抽風又唔開窗焗埋係個廚房到.

佢又要死都要自己搞, 但老人家手腳硬又眼矇, 仲要行路一定要搵野扶住先可以行幾半個磚距, 無可能兩隻手同一時間一齊做到野, 先搞到一地一屋都係.

其實我想知我家一老係咪機能衰退失禁, 定還是食物因素失禁? 佢初初有呢個情形出現, 佢死口都話自己係食野搞到佢咁...激到我同我老公啤一聲, 話佢佢又聲大夾惡話番我轉頭, 之後都費事再理佢, 等佢出左街我自己先去清潔

大宅

psyche0306 發表於 14-7-14 01:09
無小朋友, 其實都打算要生, 而且最近都小X, 感覺壓力有一大半都因為兩老, 有時都覺得佢地係一個障礙...

我 ...
就係因為無小朋友, 所以才會如此勇去一力承擔, 社會上現在自己親力親為照顧的都是單身的或沒小朋友的兒女, 當兒女有了自己的兒女, 不論是否長大成人, 多數都不會再這樣去照顧了. 何解呢, 是否真的是忙到不能幫手呢, 我自己心想, 是因為感情上有親疏之分了, 所以我覺得良心個關其實都係因環境情況而定, 父母係要照應, 但都要大家肯互相配合才可, 而且搵人幫, 唔代表你唔理佢, 你都要繼續照應, 最起碼你都可以有番個人生活.

大宅

NikoChan 發表於 14-7-14 00:02
唔識就話啫,識ge我會盡力,其實有時番工都好多時自己一個同病人換!!因為d同事要應鍾/做其他嘢!!其實唔用 ...
NikoChan 如果要notes ,不如我幫你問下以前個d同學/同事,有我話你聽,因為我畢業都有1段時間!

那先謝謝你.

NikoChan  No thx  發表於 14-7-14 10:56

大宅

lemonon 發表於 14-7-14 01:36
就係因為無小朋友, 所以才會如此勇去一力承擔, 社會上現在自己親力親為照顧的都是單身的或沒小朋友的兒女, ...
見到自己父母都有腦部問題. 呢7年來真係心力交瘁. 自己又一直是悲觀人, 覺得人生好苦, 完全生唔出

身體太多不適, 而且唔知係咪精神困擾, 我依家連月經都亂哂. 好驚提早更年期.

因為自己家事問題, 無法為老公生仔, 很對他不起.

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-13 22:12 我明

原帖由 psyche0306 於 14-07-14 發表
其實我家一老唔係瀨屎問題我都無咁煩...
我呢家就好似每朝睇下自己好唔好彩佢有無瀨屎. 但佢唔係日日, 多數 ...
最主要係機能,食物都係其次,如果你食個d佢又食個d都係咁,咁一定唔係食物啦,
你試下搵次扮大家都肚痛,話要一齊睇醫生,乘機等醫生同佢講,解釋下,睇下得唔得!! 你小x,自己都要小心身體,我就係大肚個陣番呢份工見紅,持續左2星期,所以resign左

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

NikoChan 發表於 14-7-14 10:54
最主要係機能,食物都係其次,如果你食個d佢又食個d都係咁,咁一定唔係食物啦,
你試下搵次扮大家都肚痛,話要一 ...
我同我家兩老係分開食....因為反左面己經三年無同佢講過野, 除左今年初佢入院我迫住要面對佢, 之後我都係佢視線範圍外活動出入同照顧另一老... (總之當佢透明, 佢又當我透明)
另外, 我想問...我家兩老其實可以自行走動, 只係清潔上有問題, 尤其遇著周地黃金, 需要我處理 (拖下個地下搵下仲有無黃金痴左係唔知邊個位置, 洗下黃金褲), 而我另一老成日去廁所有機會搞到廁板又有黃金 (但唔係經常), 基本上都無咩機會接觸老人, 咁我其實係應該搵PARTTIME護理員個啲定還是搵鐘點清潔.

因為我未來都打算再計劃生B....我上次小X因為咩都係自己搞, 搞到個人好燥, 心情好差成日喊.....

NikoChan  我諗唔係鍾點清潔,佢工作範圍唔包呢d! 你search 下,我俾你個d先! 個d好似partime形式一個鍾咁計嫁,可能經濟過請工人!!  發表於 14-7-14 13:16

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

lemonon 發表於 14-7-14 01:36
就係因為無小朋友, 所以才會如此勇去一力承擔, 社會上現在自己親力親為照顧的都是單身的或沒小朋友的兒女, ...
其實好多野都唔知點開頭, 知要搵社工但又唔知邊到搵, 就算搵到要有人上黎家訪又怕會觸動到某老人某處神經猜疑我貪佢啲乜謀佢啲乜...搵鐘點清潔又覺得無人肯做, 有時自己做快手快腳做半小時到1小時, 又搞到好似無必要要花錢搵人清潔

錢其實係最大問題, 只有我老公一人搵錢, 唔係少但亦唔多, 要請工人一來住既地方唔大無咩可能再加多個工人, 二來金錢會變得有啲緊....

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-14 10:54 最主

原帖由 psyche0306 於 14-07-14 發表
我同我家兩老係分開食....因為反左面己經三年無同佢講過野, 除左今年初佢入院我迫住要面對佢, 之後我都係佢 ...
你可以上網sesrch下‘百本’/起居照顧員!

psyche0306  謝謝..  發表於 14-7-14 13:23

別墅

回覆:gigimo 的帖子

您可以去社會福利署查一查,您住宅附近是那家長者服務提供機構,我是樂活一站找的。有野做總好過冇野好做,樹欲靜而風不息,子欲養而親不在,困難是可以克服的,加油!

gigimo  謝謝資料.  發表於 14-7-14 23:21

大宅

NikoChan 發表於 14-7-14 00:02
唔識就話啫,識ge我會盡力,其實有時番工都好多時自己一個同病人換!!因為d同事要應鍾/做其他嘢!!其實唔用 ...
你的技巧是否打側左右來換?
我家姐姐慣了用抬起雙腳換, 所以對於我來講要出盡九牛二虎之力.

因為我老豆床只有單邊位, 床又較細, 老豆身軀又彊硬. 我也不敢硬要打側來換片.

大宅

gigimo 發表於 14-7-14 23:33
我家姐姐慣了用抬起雙腳換, 所以對於我來講要出盡九牛二虎之力.
單邊好難攪, 我以前幫換時都係醫院度, 覺得一定係要兩邊走.

NikoChan  有方法,唔洗2邊走  發表於 14-7-15 09:43

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-14 00:02 唔識

原帖由 gigimo 於 14-07-14 發表
係,但當然夠地地方,先好咁做,因為用錯力,整到自己/整度屋企人就唔好啦! 但當然2個人係最好的

男爵府

引用:Quote:gigimo 發表於 14-7-14 23:33 你的技

原帖由 lemonon 於 14-07-14 發表
單邊好難攪, 我以前幫換時都係醫院度, 覺得一定係要兩邊走.
其實可以搵職員同你換同你一齊換,有人幫手盡量2個人

lemonon  當時我親人係可以自己有郁到, 只係要瞓床, 起身比較辛苦. 佢都配合到  發表於 14-7-15 00:57

伯爵府

2018復活節勳章

我都好明白. 我爸爸未走時都係係老人院住左一段日子.
有時佢地好現實, 比點利是D工作人員, 佢先會好好照顧老人家.
果時我爸爸成唔落野好唔舒服都係好彩有佢地發現送左院.

男爵府

引用:我都好明白. 我爸爸未走時都係係老人院住左

原帖由 gg_candy 於 14-07-15 發表
我都好明白. 我爸爸未走時都係係老人院住左一段日子.
有時佢地好現實, 比點利是D工作人員, 佢先會好好照顧 ...
唔係,好彩發現,呢d係佢地職責所在
係病房就算無症收,我地都唔可以坐!
要係病房巡下!
睇下有無病人拔胃喉,拔針口位/拨尿喉
觀察下靠胃喉飲奶,個d病人,d奶落唔落同,
吊葯個d,葯落唔落度!
想像唔度俾利事先做嘢!

伯爵府

2018復活節勳章

NikoChan 發表於 14-7-15 10:58
唔係,好彩發現,呢d係佢地職責所在
係病房就算無症收,我地都唔可以坐!
要係病房巡下!
係架. 私人既老人院係咁架.
唉....

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-15 10:58 唔係

原帖由 gg_candy 於 14-07-15 發表
係架. 私人既老人院係咁架.
唉....
不過我都知你講咩!
真係幾無奈!

伯爵府

2018復活節勳章

NikoChan 發表於 14-7-15 11:05
不過我都知你講咩!
真係幾無奈!

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

其實做呢D工, 會唔會因為工作壓力由有愛心變到冷血?

我都有打算試下讀呢D課程,搵呢D工做,因為眼見太多冷血員工對待老人

NikoChan  你可以去紅十字會讀, 我都係係個度畢業!  發表於 14-7-15 13:59

珊瑚宮

niko. 拳頭咁大傷口的長者。 後來傷口有無好番?
玩具萬歲!

首頁
23456...13

尾頁

跳至