家事百科

跳至

首頁
34567...18

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原文章由 hialice 於 07-10-5 18:05 發表
想問有關牆腳線及鋁窗拉釘問題:

師傅提議更換全屋(680呎, 2房)牆腳線, 換成實心紅櫸木, 報價$4500; 另外, 師傅又提議更換全屋鋁窗的拉釘, 換成不鏽鋼, 報價$2500, 請問這兩項是否有需要更換, 及報價是否合理? 謝謝! ...

牆腳線我唔知你因咩問題要更換 但實木紅櫸現在真係好少人會用 因價錢同貼皮紅櫸相差好幾倍 但睇上去反而貼皮的靚仔好多
價錢$4500(實木)唔貴口喎 我估你個師父都係俾貼皮料
話係實木俾你  價錢$3800夠做有凸 不銹鋼拉釘有無需要 要睇返你現時的拉釘有無氧化 如無可以唔使更換 但都唔使$2500咁貴 半日乜搞掂啦 $1500個價都好好啦

[ 本文章最後由 jim182 於 07-10-7 00:18 編輯 ]

男爵府

多謝師傅的解答!

我都覺得個個師傅有D掠水成份, 所以唔打算做呢兩個ITEMS啦~~

大宅

好媽媽勳章

原文章由 hialice 於 07-10-6 18:39 發表
多謝師傅的解答!

我都覺得個個師傅有D掠水成份, 所以唔打算做呢兩個ITEMS啦~~

牆腳線唔做無問題 但窗就要小心留意螺絲位或拉釘

男爵府

師父,

我想問座廁去水位漏水(位於陶瓷與膠喉的接駁位之間)是否要全個更換呢?? 有沒有其它修補方法?? 約多少錢??

大宅

師父,

好煩呀.

(一)
我找了五間裝修設計公司, 本來傾得好好地(格價), 但其中2間被網友稱為黑店, 驚傾果時咩都得,做果時會貨不對辦;令我對其他裝修設計公司都失去信心, 自己找裝修師父又驚唔美觀. 可唔可以教下我點揀裝修設計公司?

(二)
另, 如果590尺單位, 除廚房廁所不做, 全屋裝修~
油牆
起地台舖磚(不包料)
2房一聽櫃(大房~8尺高櫃,床頭櫃/細房~吊櫃及書檯/聽~tv櫃(連裝飾背板12尺,其中3尺做暗門),飾櫃和鞋櫃.
1 x 4尺油壓床連升高地台
1 x 3尺子母床
換5度門

(三)
間公司話一個月可搞掂工程果part,有無可能?
若工程前一個月已開始度尺及設計和籌備,因我收樓後只有一個月時間裝修,但之前業主我可讓我入屋度尺.

(四)
你可唔可以報價?

(五)
裝修設計公司會唔會列報價明細?我見間間暫時都只給我一個大數.

Thanks so much.

別墅

華富村公屋

Hi, 師傅Jim182

請問有冇專門做公屋裝修的可靠師傅好介紹?但我係只是做廚房小改位、間3間房仔、普通地磚或膠地板和安裝鋁窗,唔知大約要幾多錢呢?因唔知華富村會唔會拆定係幾年後拆,所以唔敢大改動,兼加上預算有限,我的是中型單位,約36.75平方尺,請問師傅可否幫忙報價?

唔該晒你!

lemoncoffee

男爵府

師傅,早排問過你有關油油嘅價錢,今日正式檢樓,老公話就咁油就得,唔洗剷底(因為真係冇咩錢淨:-( ),宣家想問:
1.如果舊色比新色深,有問題嗎?
2.全屋實用330尺2房1廳,連天花油師傅你收幾$?
3.換全屋牆腳線木條幾$?
4.柚木地板重車再打水晶立幾$?
5.全部要多少時間完工?
唔該哂

[ 本文章最後由 純綷路人 於 07-10-10 00:40 編輯 ]

複式洋房

Hi, 師父

我間屋依家開始裝修. 廁所個天花板有鋼筋外露是什麼原因呢? 有沒有一勞永逸的補救方法呢? 我個裝修師父話塗防銹油及防潮油就算, 佢話唔需要舖番 & 批灰. 因為我都造假天花, 可以遮住. 我想問是否一般做法呢? 萬一我拆左個假天花, 就會見鋼筋, 同埋廁所都係潮濕, 好客易又再生銹囉.

另外, 我間屋的鋁窗都有20年啦. 是否都應該換呢? 本身係無問題, 只是沒有氣窗, 所以落雨唔可以開窗. 如果換左鋁窗, 係唔係一定會漏水呢?

謝謝

大宅

好媽媽勳章

原文章由 純綷路人 於 07-10-9 00:50 發表
師傅,早排問過你有關油油嘅價錢,今日正式檢樓,老公話就咁油就得,唔洗剷底(因為真係冇咩錢淨:-( ),宣家想問:
1.如果舊色比新色深,有問題嗎?
2.全屋實用330尺2房1廳,連天花油師傅你收幾$?
3.換全屋牆腳線木條幾$?
4.柚木地板重車 ...

深轉淺只要花多點功夫 髹多兩層白色底油 一般没甚麼大問題
全部做晒連工包料大約一萬元
ICI / 5合1日本漆

[ 本文章最後由 jim182 於 07-10-10 03:10 編輯 ]

男爵府

可否pm你联絡電話給我嗎?
原文章由 jim182 於 07-10-10 01:26 發表

全部做晒連工包料大約一萬元
ICI / 5合1日本漆

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mable1124 於 07-10-8 15:37 發表
師父,

我想問座廁去水位漏水(位於陶瓷與膠喉的接駁位之間)是否要全個更換呢?? 有沒有其它修補方法?? 約多少錢??

用咗幾耐 個座廁新唔新淨 如太舊建議索性換過個新的 反正都要重裝 如用唔係好耐 小心拆也可以用返 只要更換個去水既接駁配件便可

全個更換 連工包料 $2800 包清舊廁
拆修補重裝 連工包料 $1000

[ 本文章最後由 jim182 於 07-10-11 01:39 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 hodoyoudo 於 07-10-8 18:49 發表
師父,

好煩呀.

(一)
我找了五間裝修設計公司, 本來傾得好好地(格價), 但其中2間被網友稱為黑店, 驚傾果時咩都得,做果時會貨不對辦;令我對其他裝修設計公司都失去信心, 自己找裝修師父又驚唔美觀. 可唔可以教下我點揀裝 ...

巳pm你了

大宅

好媽媽勳章

原文章由 lemoncoffee 於 07-10-8 19:21 發表
Hi, 師傅Jim182

請問有冇專門做公屋裝修的可靠師傅好介紹?但我係只是做廚房小改位、間3間房仔、普通地磚或膠地板和安裝鋁窗,唔知大約要幾多錢呢?因唔知華富村會唔會拆定係幾年後拆,所以唔敢大改動,兼加上預算有限,我的是 ...

華富上年先做左單全屋裝修 我諗應該唔會咁快拆啊
你呢度全部加埋大約3-4萬

[ 本文章最後由 jim182 於 07-10-11 21:47 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

我間屋依家開始裝修. 廁所個天花板有鋼筋外露是什麼原因呢? 上層有漏水導致鋼筋氧化石屎爆裂 有沒有一勞永逸的補救方法呢?如果將d爆裂既鋼筋鐵銹石屎清理打乾淨 髹防銹油 再加泥水修補返 而上層又没有繼續渗水 5年內唔會有問題 我個裝修師父話塗防銹油及防潮油就算, 佢話唔需要舖番 & 批灰. 因為我都造假天花, 可以遮住. 我想問是否一般做法呢?正常就一定唔係咁做 一定要泥水修補返 唔係唔使幾耐..都好危險 萬一我拆左個假天花, 就會見鋼筋, 同埋廁所都係潮濕, 好客易又再生銹囉.何止生銹 嚴重的話影響結構

另外, 我間屋的鋁窗都有20年啦. 是否都應該換呢? 本身係無問題, 只是沒有氣窗, 所以落雨唔可以開窗. 如果換左鋁窗, 係唔係一定會漏水呢? 二十年如果係大裝修建議就一定要換 如果唔係大整而又無渗水加上唔係好舊可以唔使換
換左會唔會漏水 正常係唔會 好睇返個師手工同防水功夫做得足唔足

謝謝

[ 本文章最後由 jim182 於 07-10-11 02:24 編輯 ]

複式洋房

裝修

請問師夫我間屋裝修如下要多少錢,可否8日完成
1.實用500尺全屋2房2廳油油
2.換5隻門(包料)
3.柚木地板重車

複式洋房

原文章由 jim182 於 07-10-10 14:59 發表
我間屋依家開始裝修. 廁所個天花板有鋼筋外露是什麼原因呢? 上層有漏水導致鋼筋氧化石屎爆裂 有沒有一勞永逸的補救方法呢?如果將d爆裂既鋼筋鐵銹石屎清理打乾淨 髹防銹油 再加泥水修補返 而上層又没有繼續渗水 5年內 ...

師傅,

唔該晒.

我個廁所天花鋼筋外露部份
1. 右下角 (即樓上的浴缸/企缸尾)的鋼筋好黑
2. 樓上地台去水位附近, 即浴缸/企缸隔鄰, 鋼筋有 d 銹, 啡色
3. 樓上坐廁附近, 鋼筋情況同 2. 差不多

我個裝修師傅話係樓上潮濕但唔係漏水, 所以先會生銹, 對嗎? 裝假天花唔會唔另問題惡化呢? 聽講可以用房屋署的方法(英國英泥+XX膠水)補番天花, 是否可一勞永逸呢?

謝謝:lol::" />

[ 本文章最後由 藍梅車 於 07-10-11 13:53 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 純綷路人 於 07-10-10 01:33 發表
可否pm你联絡電話給我嗎?

巳pm咗

大宅

好媽媽勳章

原文章由 hodoyoudo 於 07-10-8 18:49 發表
師父,

好煩呀.

(一)
我找了五間裝修設計公司, 本來傾得好好地(格價), 但其中2間被網友稱為黑店, 驚傾果時咩都得,做果時會貨不對辦;令我對其他裝修設計公司都失去信心, 自己找裝修師父又驚唔美觀. 可唔可以教下我點揀裝 ...

方便既咪約個時間上去幫你度尺寸 準確報個實價俾你 作參考也可 唔使驚俾人呃嘛

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

請問換電錶箱同補一個手掌位的油大約要幾多錢呀
謝謝
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

大宅

好媽媽勳章

原文章由 LAUWING 於 07-10-11 10:46 發表
請問師夫我間屋裝修如下要多少錢,可否8日完成
1.實用500尺全屋2房2廳油油
2.換5隻門(包料)
3.柚木地板重車

如淨返髹 唔使剷底
訂門準時的話

約$13000

首頁
34567...18

尾頁

跳至