3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:KYCHOW1231 發表於 14-4-23 10:56 我

男爵府

引用:不如你們試下我奶奶的方法:每餐飯仔用足料

原帖由 playplaykanai 於 14-07-03 發表
不如你們試下我奶奶的方法:每餐飯仔用足料煲的湯,如魚湯,雞湯,有時就什菜湯去煮熟D飯仔,超級有營養又 ...
thx

侯爵府

sickbanana 發表於 14-4-22 10:35
一年前磅14kg 96cm, 成年重咗0.3kg, 好得人驚, 我舊年冇買奶粉之後開始冇乜點重, 睇嚟要即刻買返比佢飲, 坐 ...
我朋友個仔而家就6歲(5歲9個月),高105cm﹐30磅,又係勁細粒勁瘦,由三歲開始,兩公婆帶個仔做無數檢查,生長激素、驗血、MRI、腦部檢查、心臟檢查、兒科營養師、兒童心理醫生....etc﹐一切都正常,最後醫生都話唔使擔心太多。佢地餐餐為左想個仔食多d(平時食量正常﹐一大碗飯加菜肉)﹐真係費盡心思,但都無用。其實仔仔都好健康又活潑,淨係無論食幾多,都好似生得慢過人。
I never mind the rain from the sky, as long as I have the sun in your eyes~

大宅

回覆:5歲2個月14.3kg 99cm我嗰個係咪全港最奀呀

我仔九月就五歲,11kg, 95cm。仲奀

大宅

引用:Quote:原帖由 sickbanana 於 14-04-23 發表

原帖由 chuchubobo29 於 14-05-22 發表
我都覺得要迫下d醫院,瘦唔緊要,不過如果唔高可能係關生長荷爾蒙事,去睇睇好d

...
只要有向上既生長,政府醫院唔會同做生長激素治療,除非生長線係平線或證實到其他疾病。

男爵府

hannalam 發表於 14-8-21 07:48
我仔九月就五歲,11kg, 95cm。仲奀

原來真係有人奀過我仔, 我呢幾個月個個星期六日一有時間就同佢去游水, 夠運動好明顯佢大食咗, 望落去多咗dd肉, 上星期日去迪士尼終於夠高102cm玩space mountain, 3個月高咗3cm, keep住應該有得追返

KYCHOW1231  加油呀  發表於 14-8-22 19:13
多多綠茶    發表於 14-8-21 11:55

侯爵府

2024勳章

我覺得check下好d.....

大宅

引用:Quote:hannalam 發表於 14-8-21 07:48 我仔

原帖由 sickbanana 於 14-08-21 發表
原來真係有人奀過我仔, 我呢幾個月個個星期六日一有時間就同佢去游水, 夠運動好明顯佢大食咗, 望落去多咗d ...
游水有用,咁就好啦!我仔已經游左年幾水,都係咁輕同矮。我都好煩惱。

男爵府

hannalam 發表於 14-8-21 11:35
游水有用,咁就好啦!我仔已經游左年幾水,都係咁輕同矮。我都好煩惱。

...

我都係心理上覺得做下運動好d, 我嗰高咗dd但一樣係輕同矮, 有時安謂自己諗細粒有細粒既好, 身手好敏捷, 跑步單車游泳都好快上手, 運動方面絕對唔駛擔心

男爵府

引用:Quote:hannalam 發表於 14-8-21 11:35 游水

原帖由 sickbanana 於 14-08-22 發表
我都係心理上覺得做下運動好d, 我嗰高咗dd但一樣係輕同矮, 有時安謂自己諗細粒有細粒既好, 身手好敏捷, 跑 ...
係呀!呢個暑假我都係主力谷個仔做運動,雖然唔覺佢大食咗,但起碼健康D,加油呀!

複式洋房

回覆:sickbanana 的帖子

食野慢已經叫做係偏食行為啦

大宅

引用:Quote:原帖由 sickbanana 於 14-08-22 發表

原帖由 KYCHOW1231 於 14-08-22 發表
係呀!呢個暑假我都係主力谷個仔做運動,雖然唔覺佢大食咗,但起碼健康D,加油呀!

...
暑假過後,大家一齊分享經驗呀

大宅

我個仔5歲8個月,109.5cm, 35.5lbs, 超瘦,成年冇重過,去年冇乜點高,今年冇重,前後一年睇過兩次專睇兒童成長嘅醫生,但兩次醫生都話阿仔冇大問題,只係能量消耗快!仲話5-6歲成長速度係好慢!

小一剛開學,阿仔排第一,好想佢肥dd高dd!

別墅

我個仔4歲4個月,高100cm,但體重得28磅,全班幾乎最細粒就係佢。食野麻麻。餐餐食飯都要成個鐘,係學校食飯又正常速度。佢出世都好細粒,得5.5磅,從來都掂過健康院最低果條生長線,自從兩歲開始就好似停留左咁無乜進展,睇過醫生又話佢正常,真係唔知點先可以追返進度。

命裡有時終須有, 命裡無時莫強求

大宅

回覆:ctwy0.0 的帖子

游泳真係有用呀,暑假游水肥1kg

複式洋房

BK Milk勳章

睇完各位既苦惱後,我就覺得原來不單只係得我一個為阿女奀而煩惱。我女已5歲2個幾月,但只係得105cm高,14kg左右,同大家既小朋友一樣唔鐘意食嘢,奶類更咪搞!食飯就誓願咁,一到食菜、飯就話要抖下先喎!開胃中藥、去濕茶飲混晒,咪一樣,我同其中一啲媽咪一樣,唔想再喊打喊殺食飯,順其自然,無謂令食飯氣氛咁殭,希望有改善啦!做運動,佢做夠啦!試過一日又體操、又游水,咪好似瘦身咁,食量同平時一樣,我無晒符!唔可以話放棄,只有寄望佢對食物開竅!

別墅

我個個都越養越瘦越細粒
仲有兩個月就6歲,高108重18kg,睇返佢記錄由今年2月起到依家9月先重左0.5kg
你話點算

複式洋房

平心靜氣, 你有沒有看医生. 可能患了抑鬱症

大宅

各位奀仔奀女媽媽,過左幾個月,你地囝囝囡囡有冇高左重左?

我8月嗰時post過阿囝嗰時35.5lbs, 而家約37lbs, 重左dd,但依然好瘦,面色又唔係好…

大宅

引用:一年前磅14kg+96cm,+成年重咗0.3kg,+好得人

原帖由 sickbanana 於 14-04-22 發表
一年前磅14kg 96cm, 成年重咗0.3kg, 好得人驚, 我舊年冇買奶粉之後開始冇乜點重, 睇嚟要即刻買返比佢飲, 坐 ...
睇你個post簡直像見到個女一樣,我個女已5歳3個月,竟然可以著18 months套H&m衫,d衫全部著足3年,抵。反而個仔好似吹波咁,6歳4個月有30 kg,兩個食嘅野一樣架,只係量不同,速度不同

首頁

尾頁

跳至