醫護健康

跳至

首頁
34567...13

尾頁

別墅

回覆:gigimo 的帖子

側身換,要有堅韌的床單,主要拉和叠的方法,你可上網睇示範,我是另外訂做了一些圓通不銹鋼架盛起的。想一想有沒有其他輔助工具幫手。

男爵府

引用:其實做呢D工, 會唔會因為工作壓力由有愛心

原帖由 psyche0306 於 14-07-15 發表
其實做呢D工, 會唔會因為工作壓力由有愛心變到冷血?

我都有打算試下讀呢D課程,搵呢D工做,因為眼見太 ...
其他人唔知,我就無,無話愛唔愛心ge,
當你諗度,訓係度個個如果係自己/自己屋企人,就唔會做出d過份ge事

男爵府

引用:niko. 拳頭咁大傷口的長者。 後來傷口有無

原帖由 fitfish 於 14-07-15 發表
niko. 拳頭咁大傷口的長者。 後來傷口有無好番?
會好番,但有d人愈爛勁。。。

男爵府

引用:側身換,要有堅韌的床單,主要拉和叠的方法

原帖由 daiyi92 於 14-07-15 發表
側身換,要有堅韌的床單,主要拉和叠的方法,你可上網睇示範,我是另外訂做了一些圓通不銹鋼架盛起的。想一 ...
拉?叠? 我唔係用呢種方法,
不過各有各方法,方便你自己

男爵府

引用:其實做呢D工, 會唔會因為工作壓力由有愛心

其實做呢D工, 會唔會因為工作壓力由有愛心變到冷血?

我都有打算試下讀呢D課程,搵呢D工做,因為眼見太 ...

我除左讀紅十字會,我仲有係仁安讀過,我覺得仁安會深入d!不過仁安要差唔多$6000學费。好視付你個人需要

別墅

回覆:NikoChan 的帖子

拉褲頭,叠床單,簡單來說,借力用力。

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

NikoChan 發表於 14-7-15 14:30
我左除讀紅十字會,我仲有係仁安讀過,我覺得仁安會深入d!不過仁安要差唔多$6000學费。好視付你個人需要

我年初有睇過下啲課程...大概都係6千, 讀三個月 (仲要話讀完有工做).
但我係擔心自己考試要記好多note記唔到野入腦...

讀呢啲想希望更加了解老人, 同埋有咩突發事都唔會咁驚青 去照顧我家兩佬...

男爵府

引用:拉褲頭,叠床單,簡單來說,借力用力。

原帖由 daiyi92 於 14-07-15 發表
拉褲頭,叠床單,簡單來說,借力用力。
移動病人就需要,扯住衫身同褲頭借力
但換片就唔係用呢種方法
(有錯請指正)

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

NikoChan 發表於 14-7-15 14:59
移動病人就需要,扯住衫身同褲頭借力
但換片就唔係用呢種方法
(有錯請指正)
其實係咪要好大力?
我家一老年初入左個半星期院, 出左黎返到屋企死都要周圍行, 但訓得太耐無晒力, 佢一步都未行到已經要叫我幫手扶番佢坐番部輪椅, 我個時真係完全唔知點扶, 扯住個褲頭我都唔夠力, 又怕整親佢. 個時我真係仲驚過佢, 如果我唔夠力甩手佢就滑落地
_

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-15 14:30 我左

你搵嘢讀,你要睇下咩機構,有d Ha唔認可!而紅十字會就唔洗錢,不過要捕住佢幾時開班!!

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-15 14:59 移動

其實係咪要好大力?
我家一老年初入左個半星期院, 出左黎返到屋企死都要周圍行, 但訓得太耐無晒力, 佢一步 ...
係要好大力嫁!!唔好就咁扯,要佢附一附你,你再扯佢衫身同褲頭借力

大宅

psyche0306 發表於 14-7-15 15:06
其實係咪要好大力?
我家一老年初入左個半星期院, 出左黎返到屋企死都要周圍行, 但訓得太耐無晒力, 佢一步 ...
始終患者係成人, 而且自身都完全配合唔到, 覺得太細粒的人係做唔到呢行.

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

lemonon 發表於 14-7-15 22:23
始終患者係成人, 而且自身都完全配合唔到, 覺得太細粒的人係做唔到呢行.
...

喔....我又真係細粒型但唔係瘦, 不過自己真係無咁大力就算我扶我家長老 (佢仲細粒過我).

其實前排自己住左幾日醫院或者探病個時見啲阿姐個個都牛高馬大仲好有力氣講野又豪氣......

珊瑚宮

紅十字會讀幾耐?日頭返幾點放幾點?
玩具萬歲!

男爵府

引用:Quote:lemonon 發表於 14-7-15 22:23 始終

喔....我又真係細粒型但唔係瘦, 不過自己真係無咁大力就算我扶我家長老 (佢仲細粒過我).
我163高,唔肥!有時d patient,200磅,三百磅,我都有d吃力,而且入得嚟個d,你唔好預佢行得好叻!而且多數旭都唔得!

男爵府

引用:紅十字會讀幾耐?日頭返幾點放幾點?

原帖由 fitfish 於 14-07-16 發表

紅十字會讀幾耐?日頭返幾點放幾點? ...
一個月,除左星期日,星期一至五,有時星期六都要番,好似9點至6,要番全日的!

珍珠宮

lemonon 發表於 14-7-14 01:36
就係因為無小朋友, 所以才會如此勇去一力承擔, 社會上現在自己親力親為照顧的都是單身的或沒小朋友的兒女, ...
我覺得你講野好真接,好到肉,好like 不過全部又係好真既事實有時我都諗左好多次,當自已結婚後、有兒有女時,仲有無咁好氣力去照顧?有心無力又點算?宜家我睇住阿婆,我一樣要放棄一d活動,朋友約bbq,去得遠又要計車程時間,會少左時間照顧佢,咁加重左其他家人負擔,不過好彩我部份fd 知情況,多數就我去近d地方,有時仲叫我帶埋佢黎但體諒並唔會所有人都俾,人家去邊邊邊玩,但我阿婆一入院我就忙到飯都無得食,仲講乜去玩,但我又唔捨得唔睇佢

psyche0306  身同感受...你好錫你阿婆....感覺到你阿婆好幸福  發表於 14-7-18 12:07

珍珠宮

NikoChan 發表於 14-7-13 22:18
嘩。。。咁得人驚!!唔係化。你個間d人,好鬼衰wo
我地會餵曬/餵一半!其實唔洗咁趕時間餵wo,因為 ...
係xx復康醫院,我都見過有d好衰既護士、嬸嬸我見過同個阿婆過床,佢地一頭一尾執起既床單,一拋咁掉佢去隔離床,睇到我眼都突

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-13 22:18 嘩。

原帖由 _candy_ 於 14-07-16 發表
係xx復康醫院,我都見過有d好衰既護士、嬸嬸我見過同個阿婆過床,佢地一頭一尾執起既床單,一拋咁 ...
拋!!咁得人驚@@
整親病人,要寫”薯仔文“wo
而且過床,係有塊過床板,輔助過床!

珍珠宮

NikoChan 發表於 14-7-11 20:29
其實我地會用便椅/冲涼床同病人沖涼,
前者係坐係度沖!!另一種當然係過床同佢冲!
如果應用係屋企會難d,除 ...
話時話你地係咪睇得出邊d長者係住院舍,邊d同家人住(憑外表、行為)有次我探阿婆,見你地d同事(健康服務助理) 同佢講,個孫又黎左啦,仔女仲未到既?我阿婆就會話,係呀,佢地會遲少少先到

首頁
34567...13

尾頁

跳至