6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:各位jm,+近況如何?前排比佢飲佢都唔多肯,+

原帖由 bbjanbb 於 13-04-06 發表
各位jm, 近況如何?
前排比佢飲佢都唔多肯, 要試幾次先飲。最近, 終於可以清醒時飲, 可能佢鍾意返。
...
而家朝早我分兩次餵佢又肯食,7:30食完4安,9:00扭計要瞓再俾奶佢又肯食多3安仲好似唔夠咁(攞開奶樽喊),但咁密怕唔怕,好驚佢消化唔到

大宅

引用:Quote:原帖由+bbjanbb+於+13-04-06+發表各

原帖由 evelyn_jelly 於 13-05-10 發表
而家朝早我分兩次餵佢又肯食,7:30食完4安,9:00扭計要瞓再俾奶佢又肯食多3安仲好似唔夠咁(攞開奶樽喊) ...
分開飲應該更易消化,少吃多餐

大宅

引用:各位媽媽您好!我個女就快八個月啦,+佢已經

原帖由 AuYeeManEva 於 13-05-09 發表
各位媽媽您好!
我個女就快八個月啦, 佢已經厭奶厭左兩個月, 由每餐六安降到三安, 最慘佢六個月時, 我開始由 ...
其實佢唔係唔飲,而係慣左飲媽媽奶,你媽媽奶同奶粉間住餵,一下子全奶粉佢接受唔到

大宅

回覆:厭奶B終於飲返奶啦

我個仔13個半月,剛做完個小手術, 又開始唔鍾意飲奶lu。但佢肯食粥食飯我就隨便佢,遲些無啦啦又會飲返

複式洋房

引用:我個仔13個半月,剛做完個小手術,+又開始唔

原帖由 bbjanbb 於 13-05-17 發表
我個仔13個半月,剛做完個小手術, 又開始唔鍾意飲奶lu。但佢肯食粥食飯我就隨便佢,遲些無啦啦又會飲返

...
Thx, 你囝囝冇事嘛,祝早日康復!我囡哩兩日都又嚟發燒同咳,又食好少奶,同淨食白粥,真係好擔心...

大宅

九個月啦,我個B仲係要瞓了先飲奶。。
見到人地的B已經識自己抓住奶樽飲奶,我真係好羡慕。

都唔知要捱到幾時

洋房

回覆 bbjanbb 的帖子

我每日比一餐奶粉比佢, 但佢唔肯食! 人奶就無問題

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我個囡都係... 瘦晒. 好辛苦, 日日都好似打仗咁.

大宅

我個仔同你個b一樣,請問你點暗他瞓?點可以令他自己啜水瞓。而家我仔都係5餐粥加奶粉

大宅

回覆 wingwing_yi 的帖子

放落床比奶/水佢飲, 之後比奶咀, 通常啜一陣就訓。

大宅

evelyn_jelly 發表於 13-5-17 21:25
Thx, 你囝囝冇事嘛,祝早日康復!我囡哩兩日都又嚟發燒同咳,又食好少奶,同淨食白粥,真係好擔心...

...

佢冇事啦, 多謝祝福。 你個囡好返未?
我個仔呢排好肯飲奶。不如你試下夜晚個餐早d食, 最遲7點, 食完飲少少水, 之後唔可以飲直到訓, 訓前比奶去飲。

複式洋房

引用:Quote:evelyn_jelly+發表於+13-5-17+21:25+

原帖由 bbjanbb 於 13-06-29 發表
佢冇事啦, 多謝祝福。 你個囡好返未?
我個仔呢排好肯飲奶。不如你試下夜晚個餐早d食, 最遲7點, 食完飲少少 ...
好番了,但飲奶仍然係咁差,食3安唔肯食,bb真係日日都唔同,之前分2次餵仲肯食,而家又唔work了,我都係俾佢7:00食晚餐,跟住同佢玩到10:00俾奶佢,佢衰到有時飲1安已經扭瞓,好無奈...又試過轉奶粉,a+2 同friso都係飲得咁差,其實試轉奶粉係咪應該等佢飲一排先呢?因為我每隻只係試咗2日,每日一餐

大宅

見你哋BB大部分固體都食得好好,我個衰豬調轉曬,8個月先轉食奶粉,可以飲8安一餐,見到支奶發曬顛咁,而家10個半月,但係糊仔食得大人碗半碗,粥仔食幾啖,呢排唔知係咪出緊啲牙仔成日餵佢食嘢就咬住條匙羹,一咪就合實個嘴。餵到人都顛,唔多食固體又怕佢唔飽,唯有補奶,補咗奶又怕佢飽唔肯食固體,我真係唔知點做先啱一到要餵佢食嘢我就覺得恐懼想請教,我係咪俾佢飲多啲奶呢定逼佢食多啲糊仔呢?其實呢個階段飲奶主要啲定固體緊要啲呢?好明顯佢係勁like飲奶,我應該點算呢

大宅

evelyn_jelly 發表於 13-6-30 13:46
好番了,但飲奶仍然係咁差,食3安唔肯食,bb真係日日都唔同,之前分2次餵仲肯食,而家又唔work了,我都係俾 ...

有冇試過鮮奶或荳奶?

大宅

TC-wan 發表於 13-7-1 04:09
見你哋BB大部分固體都食得好好,我個衰豬調轉曬,8個月先轉食奶粉,可以飲8安一餐,見到支奶發曬顛咁,而家 ...

10個半月我諗最理想係3奶2固體。早餐或下午茶比面包/饅頭/旦糕, 唔一定要食糊仔, 其實糊仔都幾難食, 好易食到悶。
唔識粥的話我建議你試下粉面類, 煮林些, 鳥冬或意粉, BB貪新鮮, 唔肯用匙羹你就用叉吉比佢食或用筷子餵佢。食個時放一套餐具比佢玩, 等佢覺得食固體係樂趣, 再愛上食野, 之後再試返食粥仔。總之keep住新鮮感!

我個仔10個月都食緊芝士同旦白, 你都可以比佢試, 不過有人話都係一歲後先比, 我覺得冇咩所謂, 只要佢肯食又冇敏感就OK

複式洋房

引用:Quote:evelyn_jelly+發表於+13-6-30+13:46+

原帖由 bbjanbb 於 13-07-01 發表
有冇試過鮮奶或荳奶?
鮮奶唔係要一歲後先試得咩?豆奶冇試過,有咩好處?有邊隻牌子好d?thx

複式洋房

今日下午又唔肯食,勉強只肯食2安,我囡已經唔肯再食粥,要食粉麪飯仔,如果早上同下午一餐日日都餵d麵包得唔得呢?

大宅

引用:Quote:TC-wan+發表於+13-7-1+04:09+見你哋B

原帖由 bbjanbb 於 13-07-01 發表
10個半月我諗最理想係3奶2固體。早餐或下午茶比面包/饅頭/旦糕, 唔一定要食糊仔, 其實糊仔都幾難食, 好易 ...
我個囡而家係2奶2固,下午茶有時果溶/麵包/餅仔。有時飲4-5安奶,唔敢俾咁多奶怕佢飽晚餐唔肯食糊仔,早晚奶佢都飲8安。隔日煲粥仔,有肉有菜或瓜類,次次都係食幾啖合實個嘴,粥仔只可以當小食都有俾玩具氹佢食但係掛住玩多過食。蒸魚食得幾好,有時攞筷子夾啲飯粒俾佢佢追住食,以為佢中意食爛飯,整好咗佢又係一兩啖,攞筷子餵佢就抹大嘴仔食,BB心情好難捉摸,有時以為佢唔食糊仔,但係又食一大碗,有時又食得好少。未試過粉麵,下次試下先

大宅

引用:Quote:原帖由+bbjanbb+於+13-07-01+發表有

原帖由 evelyn_jelly 於 13-07-01 發表
鮮奶唔係要一歲後先試得咩?豆奶冇試過,有咩好處?有邊隻牌子好d?thx

...
佢唔飲奶會唔會係腸胃唔好呢?腸胃唔好醫生建議轉飲一排荳奶。我阿b飲過雅培荳奶,如果你試正常奶粉都無隻岩,可以試下荳奶。

大宅

引用:今日下午又唔肯食,勉強只肯食2安,我囡已

原帖由 evelyn_jelly 於 13-07-01 發表
今日下午又唔肯食,勉強只肯食2安,我囡已經唔肯再食粥,要食粉麪飯仔,如果早上同下午一餐日日都餵d麵包得 ...
我仔冇咩胃口食粥我都會補面包,好過佢餓親

首頁

尾頁

跳至