跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Agnetako:

我知基慧係好學校,但如果讀基慧,中學又通常派去邊呢?

大宅

我唔知啊, 我都想知呀

男爵府

原文章由 Freesia_cat 於 08-6-13 18:42 發表
Agnetako:

我都知救世軍好full,要排成2年,不過我對佢係咪真係蒙特梭利有懷疑,所以一直猶豫唔報住。

其實我想問下,我地珀麗灣個校網屬邊區?我見好多珀麗灣細路仔讀九龍塘的幼稚園,我都有d想。

樓下啟思好嗎?通常可以派去邊 ...

小學校網係 62
http://psp.proj.hkedcity.net/2007/chi/district.php?dis_id=14

我小朋友o係九龍塘返學,其實大人&小朋友都唔會好辛苦,不過返風落雨都幾麻煩.打風就唔在講.

不過小朋友要到青衣上校車.
我有2個小朋友,所以車錢都幾甘,
大約 $850 - $900/個 (一個小朋友都仲ok)

我剛剛放左層樓,會搬近d學校.
方便小朋友返學.

男爵府

原文章由 Freesia_cat 於 08-6-13 18:42 發表
Agnetako:

樓下啟思好嗎?通常可以派去邊 ...

跟區派回你所屬的校網

(馬灣 - 即 62 )

男爵府

原文章由 Agnetako 於 08-6-15 08:49 發表

係呀, 所以點解咁多小朋友出去讀囉. 不過尋日聽個家長講, 如果住o係 PI, 而小朋友又o係啟思讀的話, 咁到升小一時, 第一輪自選學校基慧 9成都會收喎. ...

唔關事架,睇黎你對派位機制有誤解.

1 st 係計分,唔關讀邊間 kinder 事架 ~

自行分配學位

在「自行分配學位」階段,家長可替其子女向一間位於任何校網的官立或資助小學遞交小一入學申請表,申請該校的自行分配學位。自行分配學位分為兩類:

甲.

供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人的學位

-
-
-
-
約佔學校小一學額30%
未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
凡屬此類別的申請人,必獲取錄

乙.

根據「計分辦法準則」分配的學位

-
-
佔學校小一學額不少於20%
若申請人數超出其學位數目時,須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:
一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作

(20分)

二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

(20分)

三.父/母為該小學的校董

(20分)

四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生

(10分)

五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚

(5分)

六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 *

(5分)

七.父/母為該小學主辦社團的成員

(5分)

八.適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)

(10分)

[ 本文章最後由 Krystal 於 08-6-18 21:28 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Krystal:

多謝你解答我地嘅問題。

其實我諗住九龍塘區及荃灣區的學校都會報,我已經幫個仔報左救世軍荃灣幼兒班,因為知道要排2年左右,宜家報剛剛好。當然我都會報啟思,當後備都好,我諗應該點都會收我個仔。

我想問你的兩個寶貝讀邊間?我比較有興趣劍嗚及培正,唔知好唔好呢?

我都有諗過,好唔好為左個仔搬出去九龍城區,不過九龍城區好貴呀,而且我需要父母照顧個仔,而父母住美孚,同九龍城好似差好遠,再而且係唔捨得珀麗灣的空氣及悠閒...... 不過搬都唔會宜家,我只係諗住如果想生多個,都係要搬層大d(我係住2房單位),所以都可能係下年嘅事啦!

男爵府

原文章由 Freesia_cat 於 08-6-19 08:54 發表
Krystal:

多謝你解答我地嘅問題。

其實我諗住九龍塘區及荃灣區的學校都會報,我已經幫個仔報左救世軍荃灣幼兒班,因為知道要排2年左右,宜家報剛剛好。當然我都會報啟思,當後備都好,我諗應該點都會收我個仔。

我想問你的兩 ...

pls check pm,thx~

大宅

PI d 媽咪去晒邊 ? 靜得咁緊要既 ?

大宅

好媽媽勳章

珀麗灣自組playgroup@BlueBlueClub SAT/SUN

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2128469&extra=page%3D1

Please PM me.

洋房

我07年尾結婚開始就住馬灣,08年尾生著bb,覺得是pi住很舒服。

子爵府

請問係會所bbq收費??

複式洋房

hello, 個pg仲有冇?sat am o.k. in green green club.

別墅

我住東涌嫁, 想問下挪亞方舟好唔好玩, 多野睇嗎?

首頁

尾頁

跳至