醫護健康

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

有jm話想知道下,我係醫院所見所聞!所以開post分享以前工作上的點滴!!
以前我是係某間公立醫院,做健康服務助理,
係一般人眼中我地ge工作只係執屎執尿,。
工作上我見過一位老人家身上,可以穿洞,而個傷口大度,可以放得落拳頭。
次次收証,就知邊d病人係來自老人院:
第一:好似蝦米咁,手腳縮埋,而且有d壓接位出現d爛肉ge情況
第二:見到我地會動手動腳,破口大駡,但有一句說話,就可以令到佢地暫時冷靜落嚟,就係“阿婆/伯伯,呢度係xx醫院,唔洗驚,我地幫你嫁咋!
點解可以冷靜落嚟!!相信大家都知點解!。。。。
我唔敢話所有老人院唔好,但亦俾我睇度呢一部份ge事實。。。
所以當我知道自己有屋企人係老人院,我又點可以唔擔心!!

別墅

回覆:NikoChan 的帖子

可以的話,盡量唔去老人院,除非長者已經沒有自控能力,就連點點認知能力都有,我家的婆婆,跟我們幾十年同住,四年前的發燒住了一星期醫院感染病菌,把她弄到死去活來,要住了2個月醫院,醫生要地住療養院老人院,我們堅持改裝屋企,請香港起居照顧員加印庸一起照顧她,我們用十二分愛心照顧她,她當時90歲,奇蹟地好返,我們又帶她去澳門和廣州旅行,舊年七月她突然急性中風,離開我們,她一生無憾,我們也無憾,就是唔捨得,珍惜眼前人,不要悔不當初。

男爵府

引用:可以的話,盡量唔去老人院,除非長者已經沒

原帖由 daiyi92 於 14-07-11 發表
可以的話,盡量唔去老人院,除非長者已經沒有自控能力,就連點點認知能力都有,我家的婆婆,跟我們幾十年同 ...
我情況同你唔同,個位老人家本身自己有個仔,但又唔好好照顧佢。
我為有自己親力親為,同佢抹下身換下片。

珊瑚宮

Niko。標題加番老人科

我長者入院一個月 巳令我見到好多野

玩具萬歲!

男爵府

引用:Niko。標題加番老人科 我長者入院一個月

原帖由 fitfish 於 14-07-11 發表
Niko。標題加番老人科

我長者入院一個月 巳令我見到好多野
Ok!!

大宅

daiyi92 發表於 14-7-11 14:43
可以的話,盡量唔去老人院,除非長者已經沒有自控能力,就連點點認知能力都有,我家的婆婆,跟我們幾十年同 ...
的確係可以的話, 但我相信並非很多家庭負擔到這種安排

大宅

當年我家長者由icu 轉病房住了三個月, 我天天差不多由早到晚都在, 除了回家買野煮野, 和夜晩休息時間, 病房中送出送走的其他老人, 其他病房的縮到扭曲晒枯乾插晒喉的, 每早一隊team 的逐房逐一病人更換片, 那氣味實在讓人不知還有什麼可以更可怕, 自那陣子, 我真的想著不能讓自己有一天變成這樣, 但是否真的完全自己控制到呢?

珊瑚宮

我覺得老人如已無曬知覺。只係劈大個口。靠吊奶維生 全身乾枯扭曲。 或許全身爛肉。

想問句 咁無質數的生活 可否早d安樂死呢?
玩具萬歲!

珊瑚宮

老人如失禁大小。又唔行得 普通家庭確難應付

失禁就話換片洗羅友。 但唔行得好難抬佢去洗頭沖涼
玩具萬歲!

珊瑚宮

九龍E院有些病人係瞓在洗澡床上洗頭沖涼的。 要三個人才能工作

試問普通屋企可否咁様
玩具萬歲!

男爵府

引用:老人如失禁大小。又唔行得 普通家庭確難

老人如失禁大小。又唔行得 普通家庭確難應付

失禁就話換片洗羅友。 但唔行得好難抬佢去洗頭沖涼 ...
其實我地會用便椅/冲涼床同病人沖涼,
前者係坐係度沖!!另一種當然係過床同佢冲!
如果應用係屋企會難d,除左地方要大,仲有設備問題!

男爵府

引用:九龍E院有些病人係瞓在洗澡床上洗頭沖涼的

九龍E院有些病人係瞓在洗澡床上洗頭沖涼的。 要三個人才能工作

試問普通屋企可否咁様 ...
三個,
個陣我地2個人冲一個咋! 張床特制嫁,普通人屋企,唔得嫁!!

男爵府

引用:當年我家長者由icu 轉病房住了三個月, 我天

原帖由 lemonon 於 14-07-11 發表
當年我家長者由icu 轉病房住了三個月, 我天天差不多由早到晚都在, 除了回家買野煮野, 和夜晩休息時間, 病 ...
開頭我做個陣,都需要時間去接受!
但當你諗下,訓係度個d病人身不由己,又唔旭得,佢地仲比我更痛苦!

男爵府

引用:我覺得老人如已無曬知覺。只係劈大個口。靠

我覺得老人如已無曬知覺。只係劈大個口。靠吊奶維生 全身乾枯扭曲。 或許全身爛肉。

想問句 咁無質數的 ...
爛肉個d係護理得唔好所致。 如果識得運用枕頭俾佢地夾住,墊住d壓接位就唔會出現咁ge情況,而且要耐唔耐同佢轉身。有d入嚟個陣爛肉,出番去個陣靚仔曬,我地都會好開心!

珊瑚宮

九龍E院有個全身瘫痪病人話我知。係三個人同佢冲凉
玩具萬歲!

男爵府

引用:九龍E院有個全身瘫痪病人話我知。係三個人

九龍E院有個全身瘫痪病人話我知。係三個人同佢冲凉
咁呢間醫院資源又幾充足wo

珊瑚宮

我見到嚴重中風病人。 全身瘫痪扭曲。講唔到野。 睡眠時好似在哭叫
玩具萬歲!

珊瑚宮

我見到嚴重中風病人。 全身瘫痪扭曲。講唔到野。 睡眠時好似在哭叫
玩具萬歲!

大宅

我在醫院也曾數次聽過哭叫, 好心寒, 其中一間是接收等待終結的病者, 該院那位的叫聲簡直就像地獄傳來般. 在另一間醫院那位病者每日都整天在哭在叫, 其他同房病人都寧可離開病房, 尋常人真係無乜可能可以親身聽著又無動於衷.

男爵府

引用:我見到嚴重中風病人。 全身瘫痪扭曲。講唔

我平時番工都聽到!!

首頁
12345...13

尾頁

跳至