跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇東堤媽咪呀!!

hello!! :mrgreen:
該用戶已被刪除

Re: 有冇東堤媽咪呀!!

複式洋房

hihi, 吉祥三寶!!你有三個寶寶呀.... 有時間就傾吓啦!!

別墅

我都是住東堤呀!

複式洋房

hello, 你地住第幾座呀,可能見過喎!!

我係新成員, 請各位多多指教啦!!

其實有些幼稚園問題,睇吓有冇東涌媽咪意見啦.
我個女下年讀k1, 唔知greedfield 好唔好呢?如果唔係有邊間好呀, 青衣都ok!同埋有冇人知sunshine summer play group 幾錢, 因為我想比個女讀吓playgroup 先呀, 同埋東涌邊度有d' 暑期班玩吓囉, 真係多問題!!
該用戶已被刪除

大宅

hi, irenekok,

我都係住喺東堤(五座),好高興認識妳!

小女現在兩歲兩個月,都係出年讀k1,而今個月就開始返greenfield pn班.

樓下sunshine house playgroup 每個月$1440,返星期一,三及五,英文.

另外,協康會每個月六百幾,返星期二及四,中文.

可兩間一齊返下,睇吓小朋友喜歡那種模式! :wink:

複式洋房

hi, clarachel,

你好!!.我住9 座... 唔知有冇見過啦..

我完先都諗住比我個女讀greenfield. 但睇返其他媽咪的意見又好似唔係咁好,佢都有讀過play group 係greenfield. 我個女下個星期一去樓下sunshine try 一堂,去咗協康會睇咗要等waiting list , 所以現在都不知點好. 我都會比佢返中文同英文囉, 都想佢學多方面的嘢啦. 係呢, 你個女有冇去club house 玩, 如, 可能見過我個女囉... 因為佢成日都有去玩的. 係呢, 你個女係唔係下年讀k1 呀, 有冇諗過讀邊間呀, 大家個女年齡差不多, 我個女2 歲3 個幾月呀!! 大家可以傾傾啦!

複式洋房

Irene,我都係住第九座嫁!! 或者我地響lift / lobby見過都唔定。

我個女太細(九個月),所以仲未帶佢去club house玩,不過就好多時weekend帶埋佢去富東買餸。(我係working mum,所以平日阿女由我媽咪照顧... )

複式洋房

Irene, 吉祥三寶, clarachel, 阿詩,我地19號去東薈軒飲下午茶,你地黎唔黎呀???

大宅

irene,

我個女叫Rachel呀!我係自己湊的,所以有時都會去會所玩,不過呢排多數係出面打鞦韆呼吸吓新鮮空氣(因為喺屋企成日都要開冷氣).妳女兒叫什麼名字是否工人湊?

其實我都見到有d家長話greenfield唔好,不過東涌無咩選擇,唯有試吓啦!到時話妳知間學校點啦! K1多數出番嚟讀的. :wink:

irenekok 寫道:

你好!!.我住9 座... 唔知有冇見過啦..

我完先都諗住比我個女讀greenfield. 但睇返其他媽咪的意見又好似唔係咁好,佢都有讀過play group 係greenfield. 我個女下個星期一去樓下sunshine try 一堂,去咗協康會睇咗要等waiting list , 所以現在都不知點好. 我都會比佢返中文同英文囉, 都想佢學多方面的嘢啦. 係呢, 你個女有冇去club house 玩, 如, 可能見過我個女囉... 因為佢成日都有去玩的. 係呢, 你個女係唔係下年讀k1 呀, 有冇諗過讀邊間呀, 大家個女年齡差不多, 我個女2 歲3 個幾月呀!! 大家可以傾傾啦!

大宅

hi, leafun,

多謝妳的邀請,我都想參加妳們的聚會,但每次d時間都係小女午睡之間(她可以由兩點半瞓到五點的),所以不能參加.sorry! 希望佢番咗學可以改變吓啦!或者等吓有早餐聚會時先啦!

leafun 寫道:
Irene, 吉祥三寶, clarachel, 阿詩,我地19號去東薈軒飲下午茶,你地黎唔黎呀???
該用戶已被刪除

複式洋房

可能我個女都會見過啦, 我係working mum, 所以平時都係工人湊我個女囉, 我個女英文名叫 ariel , 但個個都叫佢琳琳囉, 你有冇聽個呀??

係啦, 你到時話我知greenfiled 點啦, 如果ok, 我都諗比佢讀
pn 班囉, 學你話,因為東涌無咩選擇囉....

複式洋房

hi, leafun,

真係好啦, 你都係住9 座, 真係可能見過啦, 我個女叫琳琳呀, 有冇聽個呀...

多謝你邀請我去聚會呀, 但我呢幾個星期六都可能要同琳琳去睇學校呀, 不如我下星期尾先覆你啦, 睇吓我可唔可以安排到時間啦.

複式洋房

hi,, clarachel,

完來今日協康會覆電話比我話有位, 現在又要想想比琳琳返weekday or weekend, 因為如果weekday 我只有叫我媽咪帶佢去, 而weekend 我就可以帶佢去,但我都會比佢返英交的play group 囉.我問咗 弘志 - Discovery Bay 的play group 返(1,3,5) 所以好煩, 都唔知點好...

大宅

Hello irenekok,

我都係住第九座o架!

複式洋房

hi, pinkybebe,

hello, 好嘢, 又多一個9座媽咪啦, 可能都見過你喎....

下次會留意吓大肚的媽咪, 多多指教呀!!

我個女叫琳琳呀, 你呢???

大宅

hi, irene,

個名好似未聽過,不過見到可能會認得,因為我好少同d工人姐姐傾計,所以亦好少同她們的小朋友玩.

是否去了sunshine 試堂? 個人認為她們 playgroup的小朋友年紀比較細,故小女最後都無報到新學期的playgroup, 而去咗讀pn囉!

如果妳星期六唔駛返工最好同琳琳去協康會啦,可以當親子活動嘛!弘志就要搭車比較辛苦.

而 greenfield 的 pn 都有三天上堂 (小女亦係上三天的),有雙語及國際班,不可以陪上堂及要買校服,但可以比佢獨立吓!

複式洋房

今日覆咗協康會個邊,比琳琳返星期二,四囉, 乜greenfield 的pn 係有三日架! 幾多錢一個月呀? sunshine playgroup 星期一 試堂 先, 如果final 都係唔係咁好,就可能choose greenfield or 弘志 啦, 因為我想比佢返3日係有英文囉.但如果開頭冇家長陪,唔知琳琳怕唔怕呀!昨晚上網睇到有私人教溜冰, 約咗呢個星期日同琳琳玩一堂, 唔知佢鐘唔鐘意玩呢??

首頁

尾頁

跳至