家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位屋企有無發現衣魚?想請問消滅佢哋有乜好方法?
請賜教,謝謝。

大宅

好媽媽勳章

原來有好多人屋企都有發現衣魚, 你可以去park'n 買支biokill [保而剋]試吓la~ 我覺得都ok喎!!

原文章由 puncos 於 07-10-5 16:03 發表
請問各位屋企有無發現衣魚?想請問消滅佢哋有乜好方法?
請賜教,謝謝。

大宅

thanks for your sharing.

子爵府

好媽媽勳章

前排, 搭的士, 聽到曾sir做節目, 佢引述李時珍話:

古時, 間屋到到都有呢d野, 係一度地方無既, 就係大門個門閂(以前大屋既門都係"燙"既), 所以...就話喇...我地屋企既野要成日執成日抹

請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

複式洋房

衣魚係咩嚟架 ?

民房

我都好想知什麼是"衣魚"

大宅

想了解多些衣魚,請參閱以下網址:

http://www.htps.tn.edu.tw/res/insects/lepis/lepis.htm

複式洋房

好核特呀!!!

大宅

原文章由 jenkygma 於 07-10-5 18:45 發表
原來有好多人屋企都有發現衣魚, 你可以去park'n 買支biokill [保而剋]試吓la~ 我覺得都ok喎!!

我屋企每個位置都有,請問應嘖邊至好呢?

大宅

畀面勳章

好驚呀!!!!!

民房

衣魚係家居常見昆蟲え一

大宅

原文章由 我係花師奶 於 07-10-12 01:10 發表
衣魚係家居常見昆蟲え一

到底衣魚是從何而來的呢?是從水渠入屋,還是自己無中生有?真頭痕!

子爵府

在開始前,先了解什麼是書虫;原來書虫又叫作衣魚,屬於纓尾目,在地球上已經出現約三億年!!

衣魚Lepisma saccharina,俗稱蠹魚白魚壁魚書蟲)是一種靈巧、怕光、而且無翅的昆蟲,牠的身體呈銀灰色,因此也有白魚的稱號,嗜食類及澱粉碳水化合物

生長: 當溫度在攝氏25至30度,雌蟲就會在物件的裂縫裡產大約一百顆;可是在寒冷或乾燥的環境下,衣魚是不會繁殖的。在室溫環境下,大概一年就發育為成蟲,壽命約為兩到八年。

外型:

不計肢體,衣魚的身長約一釐米。頭部有細長
30節以上的絲狀觸角,觸角又長又嫩,多數有明顯的小型複眼,腹部有三對能疾、跳躍的腳,行動敏捷,尾部有三根尾巴;脫三次後,銀灰色的鱗片便會長成,使其身體帶有一種金屬般的光澤。

食物:

衣魚愛好的食物為充滿澱粉質或多糖的物品,如:膠水裡的葡聚糖漿糊、書籍裝訂物、照片毛髮、泥土等。可是牠們對棉花亞麻布人造纖維等也毫不抗拒,甚至連其他昆蟲屍體、自己脫的也是照吃如儀。飢餓時甚至連皮革製品、人造纖維布匹等也吃。不過衣魚能夠捱餓數個月,身體機能也不會受任何傷害。

防治:

書虫可破壞家居的衣物及書籍,正因為書虫在 25~30 度潮濕的環境下才能生長及生存,故可以針對此點作防治,在建築物裡,衣魚必須要有潮濕及有空隙的環境才能生存;只要環境乾燥、建築物沒有裂縫,衣魚就會自然消失。

以下一些撲滅或消除衣魚的方法,雖然有效,但都是治標不治本的:

· 混合比例為1:1硼砂和砂糖,能有效殺除衣魚。

· 氯化銨水的氣味應該能於24小時內驅趕衣魚。

· 若要捕捉衣魚,將石膏粉灑在浸濕的白棉布上,隔夜放在房間一角,放的地方要接近衣魚的藏身處。

· 以下方法同樣有用:可以在衣魚藏身處旁邊放一塊木板,板上再放一顆稍微磨碎的馬鈴薯;衣魚晚上出沒時就會鑚進馬鈴薯裡面大快朵頤,次天早上,你就可以把土豆連同衣魚一起丟掉。

· 把放了很久的書籍拿出來放在陽光底下曬曬這樣可以防止書籍因潮濕而霉爛(當然十分潮濕時拿出來的次數要較頻密),出現書虫。

· 買包漫畫書專用膠袋包裝,把書放在袋中後才放在書架上清潔時只須抺書櫃或膠袋表面如膠袋變黃可換新的這樣可減少書虫滋生。

· 使用馬鬱蘭、茴香、雪松之類的天然驅蟲精油,或用樟腦丸,也有人會用乾辣椒粉和蒜頭。

· 可以利用活性炭(水族館買得到,很便宜)、木炭、或用過的濾水器濾心(廢物利用,洗過後晾乾就可以了)放在衣櫃的角落,都可以有效的除濕,才能防止書蟲繼續在衣櫃裡生存。

· 在中國古代,讀書人家會將一種叫芸香草的植物放在自己的書櫃,能夠驅除書蟲,且會發出一種淡淡的清香,所以一直到今還在延續書香門第這一說法。

待續...........

[ 本文章最後由 麥豬豬 於 07-10-14 22:52 編輯 ]

子爵府

由於書虫繁殖力非常高 (一次大約生產一百萬顆),一但出現要完全杜絕並不容易最多只能透過除去潮濕或有空隙的環境,防止書虫繼續生長或大量繁殖

另外,書虫也會蛀衣物,所以穿過的衣物在收藏前,一定要先洗淨,若能以紙包裝好,再放入小袋,那是最完善的處理方式,要避開害蟲交配、產卵季節。收藏衣物時手感柔軟的,貴重的絲、毛衣服與手感粗硬的衣服要分箱存放,衣箱內放入防蛀藥品 (如樟腦丸)。

受害重的衣物用水清洗,經日曬乾後熨平,將隱藏在衣服縫隙內的蟲卵徹底清除,不能用水清洗的衣服,可送洗衣店乾洗或薰蒸。

[ 本文章最後由 麥豬豬 於 07-10-14 22:45 編輯 ]

伯爵府

原來呢d叫衣魚

我家耐不耐都發現有呢, 都係廁所門同廁房的sink盆發現, 一見到即刻拍死佢; 不過, 佢地好似唔識走咁

大宅

好媽媽勳章

唔係喎, 我覺得佢走得好快, 手腳慢d, 好多時都眼白白比佢走咗入雪櫃&洗衣機底, 好討厭

原文章由 goodday228 於 07-10-15 11:31 發表
不過, 佢地好似唔識走咁

民房

原文章由 jenkygma 於 07-10-15 17:19 發表
唔係喎, 我覺得佢走得好快, 手腳慢d, 好多時都眼白白比佢走咗入雪櫃&洗衣機底, 好討厭

係呀!有時在煲底都發現佢地,真係走得好快喎。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我屋企係新入伙 1 個月多,尋晚係廁所發現一條咁既野,
我應該點清除好,我怕會有好多呀!!
因為我屋企有好多衫..仔仔而家讀幼稚園書都開始多了..

原文章由 我係花師奶 於 07-10-16 16:13 發表

係呀!有時在煲底都發現佢地,真係走得好快喎。

大宅

原來呢D叫做衣魚,咁我記得2年前請左賓妹個陣,在佢張床下面既櫃桶附近見過"佢" ...

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

唉, 真係好激氣, 屋企都叫 keep 得乾淨, 冇小強, 但就有呢 d 衰衣魚, 又肉酸, 我第一次於屋企見到佢地係於 sofa 底爬了一條出來, 我用書拍死佢後驚左幾日.

後來日日用滴露抺地, 再下一次係於廚櫃入面有個煲入面, 當時佢個煲有點濕. 搵人殺左, 以為冇事.

仲有, 我連洗衣機都換左, 初時都怕會有好多, 但又冇喎, 一d蟲仔都冇於洗衣機底.

但今日, 出完街返家, 一開門, 就見到有一條於牆腳線位, 佢好慢, 所以我立即用 bio kill 向住佢噴, 佢都死梗, 但就爬左去門底. 而家我唔敢開門呀......

真係好討厭, 我係木地板, 腳牆線都有 "la" 都唔知點.

抽乾 d 間屋有冇用呢??

首頁

尾頁

跳至