跳至

首頁

尾頁

大宅

我個囡係greenfield(映灣園)讀pn,我同老公都去過富東三間+太陽島open days, 三間印象麻麻(以太陽島最差), 加上個囡係greenfield讀得好開心,每日大有驚喜給我們,包括國語,英文歌,廣東童謠,認中文字, 常識,color, numbers, .....,總之佢好開心每日返到屋企會向我們重做當日所學的,我地兩公婆已經好滿足,所以費事個囡轉校重新適應.

我唔知學校小一派位如何,但佢係新校,應該無野比較.但我地只要現階段,個囡每日開心返學放學,就很好了.

奇怪點解無人提greenfield呢?

別墅

I know the posts are a couple years old. However, I would like to seek advices from parents whose kids are attending kindies in Tung Ching.

Are 保良局潘張美意幼稚園 and 金巴崙長老會青草地幼稚園 still good? Any new schools?

Thank you very much!

民房

一肚氣

我個女在富東3樓既東涌xx學就讀開頭考都無問題,但之後就開始唔對路,佢地經常標籤一d住私人屋苑既小朋友,好似今次佢地擭迪迪尼樂園資助有90張門票比該校學生去玩,但校方就按佢地的標準私下分配左d門票仲有d家庭分到3-4張票,最離譜既系全校大部份都系佢地所謂既受資助家庭,只有唔多既私人屋苑學生被標籤無得去,日期更選平日上課時間,校方不但無通知呢d小朋友家長有呢件事,我地從一d有份去既家長口中得知,學校系個別打電話比佢地,唔想比其他人知道,尢其系無得去既人,致電學校了解情況,校方還理直氣壯,
佢地敢樣標籤我地d小朋友對小朋友造成極大心理影響,要d小朋友睇住大部份人高高興興去玩自己則反要留校,而就系因為校方標籤我地唔使去,佢地口口聲聲話搞幼兒教育,家陣就唔理小朋友既心理發展,仲影響到當日應要上既課程,真系過份,經過這次我對"東涌xx學校"已失去信心
我自己還有一個準備入學的小朋友亦不會再報讀該校,更唔會介紹朋友報讀,尢其住私人屋苑既人

別墅

sorry to hear your experience. That surely didn't do any good to children.

原帖由 k媽 於 09-3-3 14:30 發表
我個女在富東3樓既東涌xx學就讀開頭考都無問題,但之後就開始唔對路,佢地經常標籤一d住私人屋苑既小朋友,好似今次佢地擭迪迪尼樂園資助有90張門票比該校學生去玩,但校方就按佢地的標準私下分配左d門票仲有d家庭分到3- ...

複式洋房

回覆 # 的文章

dupe

複式洋房

回覆 # 的文章

dupe

複式洋房

dupe

複式洋房

0個啲迪士尼票係迪士尼規定要比低收入如綜緩 學障的學生及家庭成員去, 那天去當然係迪士尼決定啦! 呢啲慈善嘢係政府要求迪士尼每年都要做的,如果你唔係呢類家庭又點乎合資格呢?
學校如果出通告話比所有家長知有呢啲飛不過只係比低收入如綜緩 學障的學生及家庭成員去, 咁有飛去反而被標簽喎。 呢啲家庭又會點諗呢?
很可能覺得被歧視, 如果學校咁做反而有問題, 學校續個家庭打電話都係想避免佢地乱, 嘩你估想成日比人提自己係綜緩或有個特別需要的孩子咩! 社會都係傾向幚助有需要的家庭, 我覺得學校做法正確。 我都係住私人屋苑, 我囝囝都冇得去呀! 好多學生都冇得去呀! 我們亦從未去過迪士尼, 我真係唔覺有問題。

學校推行品格教育後, 小兒比以往更有禮貌, 常常懂得感恩, 他會感謝我們對他的幫忙, 有一次他說:「媽媽感謝你為我準備晚餐, 辛苦你喇!! 我個鼻即刻酸一酸, 真係好感動。
我覺得聖公會好適合我小朋友, 而我本人亦非常滿意, 以上亦只是我個人的感受啫。

民房

原帖由 henrybobo 於 09-3-12 17:14 發表
0個啲迪士尼票係迪士尼規定要比低收入如綜緩 及 學障的學生及家庭成員去, 那天去當然係迪士尼決定啦! 呢啲慈善嘢係政府要求迪士尼每年都要做的,如果你唔係呢類家庭又點乎合資格呢?
學校如果出通告話比所有家長知有呢 ...

我都係東涌友,我就無你咁好彩,記得我個女由開學至今成日比同學蝦,有時老師會講有時唔知,我與老公都明白,故都安慰女女小朋友不小心,原諒他吧.而事件亦不時出現,最後與老師反映,她只是說明白明白會留意會與該孩子家長講,比時間孩子改,我亦ok,後來有次見女女再比人蝦老師只叫她到後面排隊,沒有即時教導蝦人的孩子.之前所講的確讓我質疑,有否正視問題,最後我與老公商討與校長反映,那人一大堆解釋,最後答案是叫我女兒轉班,聽後非常忿怒,被害人竟要轉班,試問我怎向女兒解釋事件錯不在她.從事件中曾與街坊說,她們表達此類事件亦曾出現亦是同一教師,校長亦是同一答覆--轉班.真有感此校處事失敗,老師校長無能,我已決定為女兒轉校,請問邊好?

複式洋房

原帖由 henrybobo 於 09-3-12 17:14 發表
0個啲迪士尼票係迪士尼規定要比低收入如綜緩 及 學障的學生及家庭成員去, 那天去當然係迪士尼決定啦! 呢啲慈善嘢係政府要求迪士尼每年都要做的,如果你唔係呢類家庭又點乎合資格呢?
學校如果出通告話比所有家長知有呢 ...

剛於個多星期前出席了家長會, 席間校長亦提到, 有時候校方收到各方的贊助, 會有付帶條件要遵守, 希望家長明白.
這次 迪士尼”事件, 我覺得冇問題. 我唔係住私人屋苑, 個仔都冇獲邀請, 僧多粥少, 先照顧 “冇咁幸運”的一群, 無可厚非. 小朋友冇得去, 亦未必會唔開心, 少咗d , 可以玩倒搶手玩具! 據了解, 各班都有不同的校外活動, 去少一次, 冇大問題ge.
k唔好勞氣!

禁止發言

首頁

尾頁

跳至