嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...99

尾頁

大宅

Well I shall advise an average milk, eg. Enfamil-A+ or Frisolec 啦.
原文章由 NICOLE123 於 07-7-9 13:08 發表
DR YONEX,

我囝囝而家快3個月喇佢出世開始已經係食明冶奶粉
一直都無咩問題
上星期開始不停放屁
星期4開始痾水質既便便(每日一次),
除此之外咩事都無
星期6同佢去睇醫生
醫生話佢腸胃炎比左can豆奶囝囝 ...
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

原文章由 grace318 於 07-7-9 15:11 發表
Dr Yonex,

我bb囝現6個月, 約由5個月開始... 我bb係想訓的時間, bb要用頭仔向前面不停o今 撞來撞去, 約撞1個鐘先至訓著, (姿勢即係返轉身,用雙腳雙手撐著, 頭向下撞或向前撞), 是不是有什麼問題, bb才會這 ...

這睡前動作及睡姿不常見, 但應該係正常及短暫的的.

大宅

一個月,
Ans.: Yes, Egg-yolk at 10~11 months.
原文章由 jadepearl 於 07-7-9 15:59 發表
Dr Yonex,
一歲在健康院打完針, 要隔幾耐才可打水荳針 ?
10 or 11個月可食蛋黃嗎 ?

Thanks

大宅

我個b宜家3個月. 佢o係兩個月時o係健康院打左第一支4合1.
之後兩個半月去c+食輪狀. 原本想打肺鏈, 但e生話唔prefer一齊做, 佢提議小b6個月先打肺鏈.另外o係bb4個月時唔好去健康院打4合1, 而去佢到打5合1. 請問4合1轉5合1會唔會唔好?
Ans.: 無問題, 但要係八個月加一針Hib.
另外6個月先舛肺鏈會唔會太遲?
Ans.: 我通常會同bb在兩個月開始一齊打. 如果等到六個月就不如七個月至打! 慳一針,
請俾d意見我.唔該晒!

原文章由 davywm 於 07-7-9 16:26 發表
Dear Dr Yonex,

我個b宜家3個月. 佢o係兩個月時o係健康院打左第一支4合1.
之後兩個半月去c+食輪狀. 原本想打肺鏈, 但e生話唔prefer一齊做, 佢提議小b6個月先打肺鏈.另外o係bb4個月時唔好去健康院打4合1, 而 ...

大宅

Dr Yonex

我朋友個 bb 食 3劑輪狀. 佢話診所話係新疫苗 , 比起 2 劑的保障更大 ...

問題 : -
(1) 是否真的保障更大呢 ?
(2) 3劑的疫苗是否真的是新疫苗 ? 是否更好 ?

不好意思 , 我比較煩 , 因為實在困擾我 (我朋友話打過去疫苗廠問都係甘講 .... )

大宅

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-9 17:59 發表

這睡前動作及睡姿不常見, 但應該係正常及短暫的的.

Dear Dr Yonex,

thanks for your help !

侯爵府

2024年龍年勳章

多謝你 !

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-9 18:00 發表
一個月,
Ans.: Yes, Egg-yolk at 10~11 months.

侯爵府

2024年龍年勳章

Dr Yonex

麻煩請你回答 :

原文章由 jadepearl 於 07-7-9 11:49 發表
B女上兩個星期開始食粥仔, 跟住不是每天都有便便, 今次已第五天沒有便便了, 怎好 ? 以前只食奶是每天都有的.
是否關食粥仔事 ?
要停食粥嗎 ?
如"bo"蘋果雪莉水給她飲, 維他命是否已流失了 ?

大宅

是否關食粥仔事 ?
Ans.: Yes, it's a change in the diet.
要停食粥嗎 ?
Ans.: No.
如"bo"蘋果雪莉水給她飲, 維他命是否已流失了 ?
Ans.: Yes, mostly.
原文章由 jadepearl 於 07-7-10 10:06 發表
Dr Yonex

麻煩請你回答 :

大宅

Dr Yonex,
唔好意思, 有嘢想問..
我個仔家下三個月大, 但係食得好少. 未滿月仲可以飲24安士奶. 滿月之後飲得22安士到..
呢幾日仲差, 淨係飲得16-18安.. 但係瞓好多. 唔知有冇問題呢?
擔心死人啦.. 唔該晒

大宅

原文章由 xoboy1125 於 07-7-9 19:59 發表
Dr Yonex

我朋友個 bb 食 3劑輪狀. 佢話診所話係新疫苗 , 比起 2 劑的保障更大 ...

問題 : -
(1) 是否真的保障更大呢 ?
Ans.: 我稔會大DD. 藥廠係o甘講~ 但是USA前排話引起腸套疊就係講呢只三劑輪狀(Rotateq).
(2) 3劑的疫苗是否真的是新疫苗 ? 是否更好 ?
Ans.: Not newer. Sorry I'm using 2劑輪狀(Rotarix)

不好意思 , 我比較煩 , 因為實在 ...

大宅

o甘now 佢幾重?
原文章由 dragonpork 於 07-7-10 10:28 發表
Dr Yonex,
唔好意思, 有嘢想問..
我個仔家下三個月大, 但係食得好少. 未滿月仲可以飲24安士奶. 滿月之後飲得22安士到..
呢幾日仲差, 淨係飲得16-18安.. 但係瞓好多. 唔知有冇問題呢?
擔心死人啦 ...

大宅

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-10 10:33 發表
o甘now 佢幾重?

6.5kg
依家重得ok可以代表佢冇事?

大宅

Yes, 因為有時bb重得快 係會調整吓. if 無病又肯玩就OK啦!
原文章由 dragonpork 於 07-7-10 10:39 發表

6.5kg
依家重得ok可以代表佢冇事?

大宅

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-10 10:48 發表
Yes, 因為有時bb重得快 係會調整吓. if 無病又肯玩就OK啦!

huh? really?
但係佢唔係重得好多喎, 一個月重得1kg.. 正常喎
夜晚11:30pm飲得兩安士奶可以瞓到第二朝7am..

Thank you very much ar

大宅

原文章由 dragonpork 於 07-7-10 10:51 發表

huh? really?
但係佢唔係重得好多喎, 一個月重得1kg.. 正常喎
夜晚11:30pm飲得兩安士奶可以瞓到第二朝7am..

Thank you very much ar

唔記得講, 佢兩個禮拜前試過有甲型流感.. 唔知有冇關係呢?

大宅

OIC, Flu will affect appetite 咖~.
原文章由 dragonpork 於 07-7-10 10:53 發表

唔記得講, 佢兩個禮拜前試過有甲型流感.. 唔知有冇關係呢?

大宅

Thanks DR YONEX

:lol

大宅

原文章由 Dr.Yonex 於 07-7-10 11:27 發表
OIC, Flu will affect appetite 咖~.

Thank you 晒 Dr Yonex!

侯爵府

2024年龍年勳章

Dr Yonex,
請指教 :
1) 亞B兩個月時, 兒科e生話不需吃輛狀病毒疫苗, 現在6個月了, 如打算給他食可以嗎 ?
2) 1歲后打多少次肺炎鏈球菌針 ?
3) 有熱痱應怎處理 ? 一定要查藥膏嗎 ?
4) 喉嚨痛e生是否一定開抗生素 (Adult / Child) ?

THANKS !

首頁
12345...99

尾頁

跳至