跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

Re: 打算搬入東涌 愉景灣,好住嗎??

babyQ ,
無錯,$3812係半日學費,雜費$1900半個學期,無書的。國際部都係一樣價錢,不過,我本人就唔鐘意讀國際部,因為全部都係鬼,D鬼婆唔多唔少都會有D‘其視’中國人,因為我同中英文部的校長,以前係同事,大家都幾熟,佢自己係果度做,佢都有同感!我唔清楚國際部的老師如何,但中英文部的老師就唔錯,我覺得幾好,不過呢間學校都係無咩功課,玩多,所以我囡囡都讀得好開心!而且,佢D同學仔,好多時又係鄰居,返完學,係公園又會撞到,所以佢好鬼開心 :mrgreen: 又可以經常去唔同的同學仔居企玩,或者約埋一齊去公園玩,如果住出面的話,我相信都幾難囉!
如果你星期一至五都唔會出街,我覺得搬入黎DB住完全無問題,只要你唔係一個經常要行街街的人,你應該會好易習慣
其實,我9月開學時,俾囡囡去過東涌映灣園新開的綠茵幼稚園讀,但間學校的老師,簡直 ,最後我忍唔住,都要同囡囡轉番入黎讀.....
如果你想選擇東涌的幼稚園,青草地有好多小朋友讀,大約1千蚊學費,再加埋車費,只係大約$1900,但我自己就覺得間學校幾深同嚴,我朋友的女,依家讀k1,已經要寫個2字,同我唔鐘意佢係屋村裡面.....不過,東涌仲有幾間學校,你最好自己親身去睇睇,因為感覺既野,人人唔同,我唔鐘意,唔代表你唔鐘意呢!
不過,我囡囡讀過2個月東涌,佢就唔係好鐘意搭校車,而且,我此終覺得太細個,自己搭校車,我都係唔放心囉....所以之前果2個月,我雖然俾左校車費,但我都唔係搭左好多日
我住係畔峰,位於山上,如果你搭船入黎的話,見到山上面有一座白色又寬的,果一座就係啦!我呢度屬2期,單位好實用,行落碼頭好方便,大約10分鐘;呢度有一條樓梯行落去搭東涌、欣澳、機場、9號、4號巴士的,都好快,大約8分鐘就到,呢個係我抱住囡囡計,如果自己一個行得快,我4分鐘就ok!
所以,如果你想近碼頭但又唔想noisy,2期都唔錯ga!
但如果你想要新的,不過當然無甘實用啦!甘我覺得海籃居都唔錯,但租金就會貴D,不過落碼頭就好方便,又唔嘈....
我覺得你最好自己入黎睇下環境,再決定都未遲
My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

wongwwcy ,
係呀!我咪就係住畔峰果頭囉!有機會上黎我屋企玩下呀
我以前初初結婚時,都係住馬鞍山,咪就係海澄軒隔離的海濤居,後來因為間屋成日漏水,所以就搬番出香港區,我覺得馬鞍山買野都幾方便,好多野買
本來今日同囡囡學完畫晝,想約埋D朋友去中央公園玩,但個天突然黑晒,又大風,好似想落雨,所以我就打消呢個念頭,只係請朋友仔黎我屋企玩就算啦!
偉倫唔可以叫名校啦!而且我覺得D程度真係唔係好得
但以我識既朋友,都有好多出香港讀書,好多時有保母車or校車到碼頭接送...
東涌果間唔係太陽島,太陽島係籃天海岸
東堤果間係sunshine house,唔同太陽島的,sunshine house係廣場都有一間的,但我有朋友讀過,就覺得麻麻地,D老師質數又唔好

禁止訪問

琥珀宮

jessicalau,
我唔清楚呀....我諗你打電話去問會好D

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

wongwwcy,
計落學費係幾貴的,但都無法啦!我又唔想出出入入,最重要係囡囡讀得開心,貴都值得
係呀,我行落巴士站好近的,除非落雨、大風、趕時間,否則我多數都會行落廣場......
不過,行上就比較辛苦,因為要上到山頂,所以我就真係好少行囉
嘩!你屋企好大呀... 係咪house?定係低座?有幾多間房呀?
我屋企唔算大,但實用面積有差不多90%,所以好見使,廳大房大,我地一家3口就夠住
傻啦!咩識少少扮代表呢?大家上黎傾下計,唔需要介懷 係呢度,咩都講得一餐飽既

男爵府

原來BK都有咁多mummy住db架~
我唔係住db,但我阿姨住db好細個我就入db到而家,
db係我覺得香港住黎講最靚最comfortable既地方~

如果我下次入db,唔知可唔可以黎見見您地呢~

琥珀宮

jennyliu 寫道:
原來BK都有咁多mummy住db架~
我唔係住db,但我阿姨住db好細個我就入db到而家,
db係我覺得香港住黎講最靚最comfortable既地方~

如果我下次入db,唔知可唔可以黎見見您地呢~

有時我出街買野,買完後就好想立即番DB,因為我一出去就會好頭痛,次次都要食定止痛藥先出去
如果你下次再入黎,當然希望可以見到你同你可愛的BB :mrgreen:

男爵府

呀~點解會頭痛既???

禁止訪問

男爵府

好似海峰徑最後個到,好似7x號(冇留意),
哈哈~只記得個位,好似有個迥旋處仔....

近唔近您地屋企?因為我地入親db都係阿姨帶住我地....^^

呀,值得一提,我最鐘意就係萬勝節係db過,超正....

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

jennyliu 寫道:
呀~點解會頭痛既???

我都覺得好好笑 :mrgreen: 每次我出親去,見到D人迎面走過黎,我就覺得好頭痛 有時未出去,只係趕船,我又已經開始黎....所以,我出親街,都要帶定止痛藥,你地話C唔C?
有時我覺得自己有D問題ga.....好似知道大約幾時要出香港約左人,但個心裡面潛意識係好唔想出去,不停搵藉口 係咪好驚呢?我試過最高記錄留係DB差不多3個星期無出過去 :mrgreen:

琥珀宮

wongwwcy ,
我屋企因為係2期,你知啦!相對你果度,當然比較耐樓齡,所以實用率又相對高D....
行上真係好辛苦,可能我肥啦 所以真係少之又少....但我就每日送完囡囡返學,都會由4期行去廣場百佳買野,然後搭巴士返屋企,到大約11點半,就係屋企出發,行路去4期接囡囡,已經係我極限ga啦 當做運動...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至