2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

引用:我由放雪胎到bingo到依家7w,未停過早晚塞藥

原帖由 Beauthappybaby 於 11-10-29 發表
我由放雪胎到bingo到依家7w,未停過早晚塞藥,早晚食藥,隔幾日又要打安胎針。睇黎都要到12w! ...
我尋日覆診完都要打多3針, 其實真係打到怕, 之前bingo又有卵巢過度刺激, 搞到子宮裡面啲水泡都好大mouth:

感恩

大宅

我見有好多喺政府醫院做ivf嘅姐妹bingo左之後已經無再用藥啦!我唸我地私家醫生保險啲掛!

男爵府

畀面勳章

引用:我見有好多喺政府醫院做ivf嘅姐妹bingo左之

原帖由 Beauthappybaby 於 11-10-30 發表
我見有好多喺政府醫院做ivf嘅姐妹bingo左之後已經無再用藥啦!我唸我地私家醫生保險啲掛! ...
原來係架? 我以為做人工會冇咁穩先要塞藥呀. 不過我老公見我打針咁痛, 都覺得其實有冇必要打針 ~_~"

感恩

大宅

各位你地好!我都係ivf bingo 既姊妹,預產期6月29。同Chu.c9 一樣,都係搵藍醫生幫我做ivf。最初都唔知藍醫生會幫人接生,佢仲有些尷尬咁問我係咪搵番referral 既婦科醫生,後來大家傾多兩句至知原來佢會幫人接生,咁我緊係搵番佢啦!但我未問佢價錢,唔知揀時間開刀要幾多錢呢?
明天返去覆診照胎囊,好緊張啊!希望順順利利啦。

男爵府

畀面勳章

引用:各位你地好!我都係ivf+bingo+既姊妹,預產

原帖由 Cat205 於 11-10-30 發表
各位你地好!我都係ivf bingo 既姊妹,預產期6月29。同Chu.c9 一樣,都係搵藍醫生幫我做ivf。最初都唔知藍 ...
Hi Cat, 係呀睇開藍醫生覺得佢好好, 畀到信心我, 所以confirm bingo果下都有問藍醫生, 佢響法國掛單架. 3-6人房醫生費收$22,000, 麻醉收$5,500, 不過藍醫生都叫我預4、5萬, 因為bb出世都可能有啲雜費兒科費喎~

你放胎放幾粒? 如果twins的話收費要多50%.

感恩

大宅

Chu.c9: 最初都唔知藍醫生好唔好,因都係個婦科醫生介紹,而且討論區對佢無乜評價,只係知道佢離開威爾斯出來做。但藍醫生真係好盡責,我打針期間發現有問題,call 佢mobile 佢立即覆我電話。原本我係重陽節(星期三)果日放雪胎,點知驗血後佢覺得星期四放比較好,於是佢星期二打比我通知我改日期,但我工作關係,唔方便聽電話,結果我發現藍醫生果曰打左5、6次電話比我,最後仲打埋比我老公同佢講我既情況。我知道既時候已經係黃昏6點幾,我即刻打電話比藍醫生同佢say sorry,我想佢果日打我既mobile打到熟晒,所以已經即刻聽我電話,叫我個名仲快過我叫佢,你話藍醫生係咪好好同好盡責呢!

我只係得5粒雪胎,仲要只係得一粒係A-。原本藍醫生建議放2粒,但到溶解果日中一粒degrading 左,所以藍醫生到果日決定放3粒,我當然信佢既專業意見啦!其實第1次做可以bingo我已經好感恩,希望明天覆診時順利吧。

大宅

我見有好多喺政府醫院做ivf嘅姐妹bingo左之後已經無再用藥啦!.....

我就係政府醫院做, 我問咗姑娘, 佢話佢地做咗 study 14日後唔用藥都得. 我仲未夠日子去照閃閃, 到時照咗就知有用藥同冇用藥嘅分別喇 ~

男爵府

畀面勳章

Cat205 發表於 11-10-30 15:12
Chu.c9: 最初都唔知藍醫生好唔好,因都係個婦科醫生介紹,而且討論區對佢無乜評價,只係知道佢離開威爾斯出 ...
我都係由家計會醫生refer o既, 因為我覺得iui/ivf成功率睇自己多過醫生, 當初係貪快睇藍醫生架, 不過睇開過得佢好nice好爽, 最緊要係畀到信心我嘛. 我之前有次照完胎囊第二日就見紅 (鮮紅而且都唔少架), 真係嚇死, 打番診所咁o岩藍醫生下晝放假, 但姑娘都畀藍醫生手提畀我打去問佢, 佢都記得我添, 所以都好開心.

佢叫你唔係公眾假期放胎咪仲好, 平D, 不過我估唔到佢會親自打畀patient而唔係叫姑娘打喎. 你聽日照胎囊一定順利架, 希望你都早d見到閃閃, 唔洗好似我咁擔心咁耐 (我8w先見到閃閃架)~

感恩

大宅

既然公立醫院ivf bingo後已無用藥,咁我地係咪可以唔洗再打針塞藥及食藥呢?塞足三個月好痛苦,尤其係要打嗰支勁痛嘅安胎針!等我下次問下醫生先!

男爵府

畀面勳章

引用:既然公立醫院ivf+bingo後已無用藥,咁我地

原帖由 Beauthappybaby 於 11-10-30 發表
既然公立醫院ivf bingo後已無用藥,咁我地係咪可以唔洗再打針塞藥及食藥呢?塞足三個月好痛苦,尤其係要打 ...
我都係咁話, 其實上次老公有陪我去覆診, 醫生話仲有最後3針要打佢又冇問. 見我打完第1針好痛先叫我下次先去問醫生係咪唔打都得

感恩

大宅

係吖,支安胎針真係好痛!

別墅

hi, 我是做fet 的, 10月6日放胎, bingo 了, 但我5wk & 6wk 照都只有胎蘘, 醫生說有機會小產. 有無人6wk 都未照倒閃閃?
http://lilypie.com][/url]

男爵府

畀面勳章

引用:hi,+我是做fet+的,+10月6日放胎,+bingo+了,

原帖由 bbcathe 於 11-11-01 發表
hi, 我是做fet 的, 10月6日放胎, bingo 了, 但我5wk & 6wk 照都只有胎蘘, 醫生說有機會小產. 有無人6wk 都 ...
我6w都係得胎囊, 7w幾去週個b細左一週, 到8w幾個b先追番8週size同埋有閃閃, 所以唔好太擔心, 你個醫生都冇理由咁早就嚇你呀(?!) 我個b細size果個星期, 每朝空肚飲牛奶食2隻蛋白+每日飲花膠湯+隔日食牛扒, 依啲都係長胎食物, 可以試下, 咁辛苦先成功bingo, 你唔好咁快放棄呀!

感恩

大宅

唉~昨天覆診照到胎囊覺得安心D,點知今日下午就突然流血,多到仲要好似M到第一日咁,所以即刻撲去睇Dr Lam, 一路行一路想今次實無緊!好彩照完個胎仲係到,但就要訓床休息,希望佢無事啦!

男爵府

回覆:ivf bingo嘅姐妹入黎傾下

大家好,我都係做Ivf, 呢次係我第7次Ivf... 因為每次都無雪胎... 再無,都唔知點算...
我今日剛剛confirmed, 應該會係6月尾/7月頭,希望平安過渡~

男爵府

回覆:ivf bingo嘅姐妹入黎傾下

Dr lam真係好好,我係pwh個兩次私家症,同手術就係佢做!

男爵府

畀面勳章

引用:唉~昨天覆診照到胎囊覺得安心D,點知今日下

原帖由 Cat205 於 11-11-01 發表
唉~昨天覆診照到胎囊覺得安心D,點知今日下午就突然流血,多到仲要好似M到第一日咁,所以即刻撲去睇Dr Lam, ...
我同你差唔多, 又係6w照完胎囊第二日見紅(鮮紅), 個量未必於m到但都有4-5個5蚊銀, 嚇死我! 不過最終都冇事呀. 藍醫生點講, 果次我睇佢, 佢話我照胎囊時個形靚所以佢唔擔心, 真係畀唔小信心架. 我唔知有冇關係, 我見紅之後一週照超聲波就話胎細左, 反正懷孕都需要吸收蛋白質, 不如你食定啲長胎食物, 同埋訓床要平訓喎

感恩

男爵府

畀面勳章

引用:大家好,我都係做Ivf,+呢次係我第7次Ivf...

原帖由 Little_Galie 於 11-11-01 發表
大家好,我都係做Ivf, 呢次係我第7次Ivf... 因為每次都無雪胎... 再無,都唔知點算...
我今日剛剛confirmed ...
嘩你好有毅力, 好替你開心終於苦盡甘來

藍醫生真係好好, 好畀到信心我. 咁你係咪搵藍醫生開刀?

感恩

男爵府

引用:Quote:原帖由+Little_Galie+於+11-11-01+發

原帖由 chu.c9 於 11-11-01 發表
嘩你好有毅力, 好替你開心終於苦盡甘來

藍醫生真係好好, 好畀到信心我. 咁你係咪搵藍醫生開刀?
Thx
我唔係打算揾dr lam, 我揾番我個婦科算啦~

大宅

返到屋企訓左喺張床到真係好似好D,起碼流少左…
但而家都仲係好擔心 ,因為今日真係流好多。唉!而家惟有聽天由命啦。
Chu.c9: 由明天開始,我會好似你咁,食雞蛋、牛扒同飲奶。
Little Galie:好佩服你不掘不撓既精神,大家一齊努力啦!

首頁

尾頁

跳至