跳至

首頁
12345...19

尾頁

男爵府

Re: hi~ 有冇住貝澳或梅窩o既mami呀???

thanks 曼貴菲 and man yee,

其實個時我係有d唔開心, 但都ok. 因為自己心諗早d知好過遲. 出左世先知有嚴重問題就仲死. 一世架. 反而係我老公就真係好唔開心羅.

係呢, 想問吓妳地有問打算同bb報playgroup? 我想係東涌/青衣, 但搵左好耐都搵唔到. 星期六返左一次試班, 係銅鑼灣, 真係太遠嘞. 返一個鐘頭, 攪足我半日. 好浪費時間.

別墅

我都打算會同bb報playgroup, 我睇左觀塘公司附近, 同埋睇下可唔可以就到星期六!! 梅窩都有, but唔知o唔ok! 諗住再睇下東涌有冇!!

同埋想問

男爵府

好媽媽勳章

曼貴菲

冇偈啦, 做人新抱就係咁架喇, 99永遠是對的

唔知我第時做人99會點呢 ?-( :mrgreen:

嘩...你老爺都對個工人幾好架喎, 點解唔叫佢自己拎隻碟呢??

唔好話你全屋男人丫, 基本上有男有女都係咁話, 咩都係'新抱'做架啦, 我去就我99到食飯, 執碗洗碗嗰個一定係我, 新抱=工人

有時我都會諗我係限咪緊張得制? 但有邊個媽咪唔緊張自己d仔女丫, 睇到好多[唔應該]既野又唔出得聲, 但又擔心bb會有事, 真係好難做, so 有時我寧願自己睇唔到好過

男爵府

好媽媽勳章

雙子媽媽

我未有打算過bb報playgroup呀, 因為暫時有好多野都未許可住, 遲d先再諗~

我聽過bk mami話青衣有, 如果你想知, 我可以同你問下 :mrgreen:

別墅

好快就放完5日lar!!! 又唔捨得女女lar!!!
呢輪好似唔係好食奶, 同埋唔係日日有屎痾,now3個月, 正唔正常呀???

男爵府

好媽媽勳章

曼貴菲

嘩....咁好有5日假放既

我一日都冇呀...慘

咁咪可以日日都同你女女去街街囉??

聽人講d bb到左某段時間會出現厭奶期, 因佢大大下會對其他事物產生興趣咁喎, 但p.son仔又冇試過, bk有好多媽咪都出過咁既post, so都聽過下......唔洗驚架, 佢肚餓自然會飲奶架喇, 慢慢黎啦

bb唔係日日有得屙都算正常, 但要睇下佢d便便係咪正常喇, e.g: 仲係軟軟既~ 如果唔係粒粒狀應該冇咩問題~

我p.son又便秘到要睇醫生呀, 4日冇得屙, 甘油條都用埋都唔得, 最後醫生開左甘油泵比佢同埋食左藥, 終於屙左喇~~
但你bb仲咁細, 只可以比多d水佢飲咋, 或者按下佢肚仔, 又或者"豆"佢屙

別墅

HIHI~~

BB呢幾日又冇野lu!! 開始又飲得哂lu!! 而且都有得痾!!
放心哂!!

你同p.son仔用甘油條呀??? 得唔得ga??? 我阿哥個女以前都係咁, 用甘油條係有得痾, 但唔停, 係咁痾要睇醫生, 話甘油條太勁!!!

男爵府

好媽媽勳章

咁咪好囉, bb一兩食小左唔洗驚, 好正常架.... :wink:

因p.son仔4日冇得屙, 所以阿姨迫不得已就同佢用左甘油條囉, 最衰係用左都冇得屙, 最後都係睇醫生~

到左今日佢又爬左喺地度攏屎攏到嗌晒咁, 最後都屙到, 但都係硬更的...唉....睇到佢都慘呀~

今日p.son又仆到喇, 仲流血添.....陰公呀 :-( :-( :-( :-(

別墅

人地話便秘係必經階段, 我都覺得好心痛!! :-(  
女婿仔,冇事ga, 乖la!!
可唔可以比佢食多d橙呀 菜呀 咁呢???
係呀!! 我阿哥個女卒之係飲西梅汁好轉ga! 都係醫生叫ga! 超市又有得買都方便! 好似係地門 ga! 有汁, 又有乾!! 味道好甜, 小朋友實飲!

我諗住星期日同女女搞個100日birthday party, o係輝煌搞大食會 12:00, 有時間同埋p.son仔o黎la!!

男爵府

好媽媽勳章

係呀, 大人便秘都辛苦啦, 何況小朋友.....唉......

女婿仔今朝都屙左, 老公收工返黎聞到超聞先知, 我仲訓緊覺, 攪到迫住要起身同佢換片片, 都好既, 見到佢屙到, 幾點起身已經唔再係問題喇.... :mrgreen:

p.son有食好菜同生果架, 琴晚先柞左橙汁比佢飲, 但都唔係好想比咁多橙佢食, 因為對氣管唔好, 同埋好"野痰", p.son出世到而家都好多痰, so唔係便秘都唔係好敢比佢食~~
我都有買西梅汁比佢飲呀, 但呢排好似冇乜作用, 可能佢太熱氣喇, 最衰成日都唔肯飲水啦....激死人呀

恭喜晒先
祝曼貴菲bb
快高長大
身體健康
愈大愈"醜樣"<------係要咁講大個先靚靚架

多謝晒, 但我星期日要去拜我老爺呀, 去唔到你曼貴菲bb既100日birthday party添, 冇得見下個新抱仔添

別墅

我都係咁話, 如果bb有得痾, 真係幾點起都冇所謂!! 好多時我都起身同女女換片片, 驚佢"淹"親, 女仔又麻煩d!驚佢會發炎! 琴日mei ching都話我同你生左b之後變哂!! 到時佢就知lar!

見你老公咁上進, 真係凳你開心!! 我老公就 新年放4日都話唔夠, 要放多4日, but佢日薪, 唔返冇錢ga ma!! 佢份人好唔實際ga, 唔諗野ga, 淨係及時行樂, 有時佢又講得o岩, 人好化學, 咩都最緊要開心! 但有好多野都唔駛佢諗, 依賴左我,我就好辛苦呢! :-(

係呀! 橙惹痰唔可以食咁多, 同埋我女女都係出世到而家都好多痰, 我99話可能醫院冇吸痰!!???
我女女又係唔肯飲水, 一比佢飲就喊哂口!! :-(

haha! 多謝您!! 希望女婿仔都一樣la!! 下次實有機會見o既!

男爵府

好媽媽勳章

係呀, 女仔要睇緊d呀, d敏感部位好易發炎架真係, 小心小心~~!
美清成日都話我變左架啦, 咁我自己都覺既, 始終我地已經係人地既媽咪, 人地既老婆, 好多責任喺身, 但而家p.son仔開始大個, 好多野都放心好多, 唔會再好似以前咁緊張, 有時太保護下成長又唔係太好既, so 有時都好想去下玩, 輕鬆下, 話時話, 都有年幾冇去過唱k喇, 2年冇去過睇戲喇~~有時, 真係一日未有小朋友都唔知自己幾時先會定落黎, 但一有左小朋友之後, 真係可以話改變左自己既一生~~

我老公上進?? 點解咁講呢??? 哈哈
ok既, 都可以話上進, 又可以咁講, 係對個家庭付責任囉~
你老公可能都係想陪你地多d啫, 新年喎, 唔好怪佢啦...heehee :mrgreen: 不過有4日都好好架喇, 我同老公都係得3日假咋, 話咁快就放完喇, 我地好難得先一齊放假, 因我放平日, 佢放星期日, so 都好珍惜大家一齊既時候~~
咁你老公都有佢既道理既, 有時人都好化架, 唔知幾時自己唔喺度, 講就講我地仲後生啫, 但意外既野好難講架嘛, 佢想開心咪比佢開心下囉, 只是唔好太過份咪得囉~~
咁又睇唔出你老公咁依賴你喎, 咁你咪又多左個仔囉... 反而我同你相反, 我成日都好論盡, 大慒, 成日做錯野, so 我會好依賴我老公

你女女都好多痰架??
醫院應該唔會冇吸痰既, 可能只係吸得唔夠啫, 因為好多bb都係咁架, 放心啦, 你可以試下多d同佢拍痰, 都ok架~
講開飲水真係激c我呀, p.son而家一見到個水樽即刻"sa"晒手咁, 仲掉個樽落地, 激c人喇

聽日就係100日 party喇喎, 緊唔緊張呢 :mrgreen:

會唔會幫bb女剃頭呀???

別墅

琴日大食會都ok la! 女女好似驚驚地, 可能多人, 同埋d小朋友尖叫!!! but 佢覺又唔

男爵府

好媽媽勳章

p.son 3個幾月時剃左, 唔係因為100日而剃, 係佢訓覺訓到個頭後面有一大行係冇頭髮(d人以為我地特登同佢剪成咁), 可能佢係咁令黎令去, 磨到d頭髮甩晒, 咪惟有剃晒佢囉~

有d人仲話剃埋眼眉同眼睫毛添呀 :lol:

別墅

我而家成日都同女女買衫, 我控制唔到, 一見到就好想買, 點算呀???help me!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

呢輪勁買日本郵購衫, 又型又抵, 都好平ga!!!
http://r1.hk.rmi.yahoo.com/fmi.html?sc=jshoppers2hk&u=http%3A%2F%2Fwww.jshoppers.com%2F%3Flang%3Dch
一set百幾蚊幾件

男爵府

好媽媽勳章

我都係呀, 成日見到d bb野就睇到唔捨得走, 而家都好d喇, 識控制下, 唔想嘥錢, 睇完覺得唔岩就走

呢個網我都有去過, 但未買過囉, 你覺得ok嗎??
有d人話d郵貴幾貴架喎

別墅

死la!! 我仲未控制到, 幾乎日日都買, 就黎破產lar!! 希望慢慢會好d la!!

jshopper ok wor!!! 郵費好似幾十蚊到, 但d衫算平, 為番都ok~~ 佢有d一set5件 o既都係百幾2百蚊, 咁為番仲平过香港, 同埋我鍾意佢多黑白色, o係hk d小朋友衫實係5顏6色! H & M 都OK!! 都係幾十蚊件!

男爵府

好媽媽勳章

H & M 我都想去睇下呀, 未去過, 聽人講到要排好耐隊咁, 有時間真係要去睇下先 :mrgreen:

係呀, 頭先見到之前同你講話有份工(社會福利既文員)想請人果個客, 原來佢話已經請左幾個月喇, 真係唔好意思呀, 仲要係喺梅窩返工添架

下次再有先通知你啦 :wink:

別墅

H & M 都ok呀!! 我都掃左lar!! 排左40分鐘!! now好似唔駛點排lar!! 有時間去睇下la!!!

o係梅窩咁近!!!? 不過唔緊要la!! 可以下次先!!! 我都send左一份履歷出去, 唔知o唔ok呢???

男爵府

好媽媽勳章

去邊度見呀???
搵返d近d既都好既, 唔洗日日用幾個鐘黎搭車搭船, 就算人工低過你而家做緊果度小小都值得喎, 起碼多左時間陪你女女, 又唔洗咁累, 希望你成功啦

首頁
12345...19

尾頁

跳至