跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 東涌媽咪會 (PART II)

大家好!可唔可以join埋我玩呀 :lol:

我介紹一下我自己先
媽咪名:tramie
職業 :---
仔/女:一子
bb名 :zero
出生日期:2000-9-20
住係邊:逸東II村

多多指教

大宅

somama^_^ 寫道:
(二)
□ 1.我覺得我付出是多於收穫 <-- 都似
□ 2.自然而言我會很容易伸出援手 <-- 都似
□ 3.人們容易親近我 <-- 都似
□ 4.我扮演著付出同情,提供忠告和意見的角色
□ 5.我認為關懷非常重要 <-- 都似
□ 6.我寧可付出,不願接受
□ 7.我喜歡讚美別人 <-- 都似
□ 8.其他人的需要重於我的需要
□ 9.對於我自己能服務人群,我感到很滿足 <-- 都似
□ 10.只要能滿足到他人,對我自己是感到滿足
□ 11.我不公開發脾氣,但經常以小手段達到目的o
□ 12.有時我會有強烈的寂寞感覺 <-- 都似
□ 13.有時我覺得我是不可缺少的一個人,而我最擅於令別人更成功
□ 14.當我與別人一起時,我較難說出自己的需要
□ 15.我用讚美的說話肯定對方,亦同時令他們知道他們十分重要
□ 16.當幫助別人後,我是很盼望回報的,即使是一個感激眼神也好 <-- 都似
□ 17.當我被疏忽及忽視時,我會以巧妙及隱晦的方法懲罰對方
□ 18.我的個性又熱情又友善
□ 19.在與人交談時,我會盡量保持眼神接觸和仔細聆聽 <-- 好似
□ 20.我很重視朋友和友情 <-- 好似

所以咪話你係 2號仔 lor..........

我中唔中呀??!!

somama,

原來你都幾留意我播...觀察力都幾敏銳tim...

至於我的型號...從我看過既書和資料, 我想99%都是2號吧...因為我沒有正式上過course...我做test result有時又會不同...好似今晚咁, 我無聊得滯去了幾個網頁做test, 結果都不一樣...一個話我係4w3號, 另一個又話我係8w7, 2號就第2第3高分咁...可能我人格分烈 不過2,3,4,7,8永遠都係最高果幾位law...

係呢....pinkybebe.....你又幾多號?
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

大宅

hi, tramie! 你好! 當然可以一齊玩啦, 你想玩咩? 九型人格啱唔啱玩?

我都是住逸東2村...你小朋友同我細女都幾接近bor, 她是99年的, 印象中呢度既媽咪多數d bb細個好多...

點解你仔仔叫zero咁得意?

tramie 寫道:
大家好!可唔可以join埋我玩呀 :lol:

我介紹一下我自己先
媽咪名:tramie
職業 :---
仔/女:一子
bb名 :zero
出生日期:2000-9-20
住係邊:逸東II村

多多指教
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

大宅

Hellomummy 寫道:
[quote]
somama^_^ 寫道:
(二)
□ 1.我覺得我付出是多於收穫 <-- 都似
□ 2.自然而言我會很容易伸出援手 <-- 都似
□ 3.人們容易親近我 <-- 都似
□ 4.我扮演著付出同情,提供忠告和意見的角色
□ 5.我認為關懷非常重要 <-- 都似
□ 6.我寧可付出,不願接受
□ 7.我喜歡讚美別人 <-- 都似
□ 8.其他人的需要重於我的需要
□ 9.對於我自己能服務人群,我感到很滿足 <-- 都似
□ 10.只要能滿足到他人,對我自己是感到滿足
□ 11.我不公開發脾氣,但經常以小手段達到目的o
□ 12.有時我會有強烈的寂寞感覺 <-- 都似
□ 13.有時我覺得我是不可缺少的一個人,而我最擅於令別人更成功
□ 14.當我與別人一起時,我較難說出自己的需要
□ 15.我用讚美的說話肯定對方,亦同時令他們知道他們十分重要
□ 16.當幫助別人後,我是很盼望回報的,即使是一個感激眼神也好 <-- 都似
□ 17.當我被疏忽及忽視時,我會以巧妙及隱晦的方法懲罰對方
□ 18.我的個性又熱情又友善
□ 19.在與人交談時,我會盡量保持眼神接觸和仔細聆聽 <-- 好似
□ 20.我很重視朋友和友情 <-- 好似

所以咪話你係 2號仔 lor..........

我中唔中呀??!!

somama,

原來你都幾留意我播...觀察力都幾敏銳tim...

至於我的型號...從我看過既書和資料, 我想99%都是2號吧...因為我沒有正式上過course...我做test result有時又會不同...好似今晚咁, 我無聊得滯去了幾個網頁做test, 結果都不一樣...一個話我係4w3號, 另一個又話我係8w7, 2號就第2第3高分咁...可能我人格分烈 不過2,3,4,7,8永遠都係最高果幾位law...

係呢....pinkybebe.....你又幾多號? [/quote]

Hellomummy,

test o既 result 成日唔同係因為test 係唔準o架! o個陣我上堂個 trainer 講過根據研究o既婉計 test o既 result 八成係唔準o既 cos 每個人o既行為都有唔同o既 come from, 要知道 行為背後o既出發點先可以斷定係邊種性格o既模式.

別墅

hi,
join 埋我鴉!?
我都想玩呢個test, pm俾我可以嗎?
:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

民房

佢叫子傲,乳名叫"O仔","O(OPQ)" = "0(零)"咁我老公咪順利成章咪改佢叫ZERO囉,反正同中文名個音都好似
咦..咁你個女係咪讀緊小一呀?我個仔今年九月升小一呀..
希望電腦派位派返呢條村..咁就洗搭車返學咁煩 :-|
hi, tramie! 你好! 當然可以一齊玩啦, 你想玩咩? 九型人格啱唔啱玩?

我都是住逸東2村...你小朋友同我細女都幾接近bor, 她是99年的, 印象中呢度既媽咪多數d bb細個好多...

大宅

candymanho 寫道:
hi,
join 埋我鴉!?
我都想玩呢個test, pm俾我可以嗎?

hi, candymanho,

當然好啦, 多d人玩可以多d case study, 唔駛pm啦, 就地得啦:

here

大宅

tramie 寫道:
佢叫子傲,乳名叫"O仔","O(OPQ)" = "0(零)"咁我老公咪順利成章咪改佢叫ZERO囉,反正同中文名個音都好似
咦..咁你個女係咪讀緊小一呀?我個仔今年九月升小一呀..
希望電腦派位派返呢條村..咁就洗搭車返學咁煩 :-| [quote]

[/quote]

tramie,

什麼是"OPQ"呀?

我阿女在馬灣基慧讀小一, 今年都未有校車, 所以暫時都係自己接送, 希望小二時有啦!

我阿仔在靈糧堂讀小五, 放學都係乘37巴士, 頗方便呢! 我個人覺得如果間學校好, 乘車都值得ge, 不過當然係好個別性, 有d小朋友較易倦, 便不大適合長途跋涉上學!

係呢, 我住傑逸的, 你住那一座?

大宅

pinkybebe:

你仲未答我你係幾號?

好同意:<<要知道行為背後o既出發點先可以斷定係邊種性格o既模式>>呢個亦是一般人錯認自己型號的原因呢...

好像我公司有個同事就因為都愛助人又nice, 錯認自己係2號, 她的friend就錯認她是9號, 由於2, 7 9, 甚至3, 6, 都有呢兩個特質, 但背後的動機便完全不一樣了, 所以單憑表面一, 兩個特徵是不準確的. "善用你的性格型態"一書中都說到7和9都很容易錯辨自己是2號的.

其實我覺得要在未認識9型之前做既test係最準ga, 因為沒有對某一型號傾向的主觀"願望", 我每次做test既結果都不一樣, 係因為某些2號特質我了解了背後的原因, 明白原來自己是咁醜陋, 便會去改善自己, 日子久了對自己動機都會更敏感了, 所以我可能會因此真的有所改變, 而不是因為主觀"願望", 做test result便會有不同, 但test對我而言已經不是test那個型號, 而是評估我當時的心理狀況多d...所以無論我test幾多次, 都是2, 3, 4, 7, 8 分數最高ga, 有時亦都有1, (10分or above)....

好像我result係4w3果次, 係做英文百幾條果份, 仲係百份百誠實的, 所以可能我是處於較健康既2仔狀態(因為2號係"上4落8"的...), 而我8高係因為家庭背境和排名, 因為我是長女嘛...所以次次都有10分以上...不健康時更高! :lol:

大宅

somama,

你點呀? 阿so呢排好嗎?

我阿女就感冒, 發緊燒, 學校經常都有人嘔, 返左學就好難倖免...

阿so已經上學了嗎? 還是play-group?

民房

呵呵..係"OPQ"個"O",怕你誤會是"零"

我心目中係想佢入救世軍..
(但其實我都唔清楚呢度D學校各方面如何...但聽D人講果間好似幾好咁..)
有家長都話靈糧堂都好好..不過就要搭車囉..
1月果陣我都去過靈糧堂,因遞小一入學表,
校舍都幾好呀!
anyway, 而家都唔到家長話事,一切都要等到6月尾電腦派位 :-| :-|

我住係瑞逸呀,即阿波羅果邊個幾棟橙色樓..

tramie,

什麼是"OPQ"呀?

我阿女在馬灣基慧讀小一, 今年都未有校車, 所以暫時都係自己接送, 希望小二時有啦!

我阿仔在靈糧堂讀小五, 放學都係乘37巴士, 頗方便呢! 我個人覺得如果間學校好, 乘車都值得ge, 不過當然係好個別性, 有d小朋友較易倦, 便不大適合長途跋涉上學!

係呢, 我住傑逸的, 你住那一座?

大宅

tramie 寫道:
呵呵..係"OPQ"個"O",怕你誤會是"零"

係播, 咁我都諗唔到!

禁止訪問

複式洋房

Jessica,我同我老公都有諗過五月去曼谷,不過我地唔帶阿女去,因為佢太細(五個月b女),你join邊個package??可唔可以俾啲info我做reference吖??? thanks!

jessicalau 寫道:
我返來啦,五日四夜的曼谷自由行真的很開心,很舒服,無我想像中咁差,果度d人好nice,買東西又平,d司機好禮讓,唔似香港咁差,真係好值得去一趟。

大宅

tramie,

welcome, 當然可以受埋你玩啦. 你鍾意玩 mug 吖!! :mrgreen:

大宅

hahaha........ 我未睇你個 post 之前, 巳 reply tramie....... hehehe..... 我們對她的回應也是一樣的. "當然可以一齊玩啦, 你想玩咩?"

hahaha.............

大宅

jessicalau,

好羨慕你呀!!!! 你就好啦可以去旅... 旅... 旅... 旅行......
我自從有o左名囡都依家都未出個外啦!!!!! :-( :-( :-(

大宅

jessica,

welcome back!! 嘩, 話咁快又過了5天, 真的不覺你去了5日!!

飛機上 ok 嗎?? 買了什麼回來??

大宅

pinkybebe,

我老公也是說大肚不要去旅行. 所以以前有了阿so, 我有成1.5年没有出過門, 他是連 macau 也不讓我去那種. :tongue: :tongue:

大宅

leafun,

5個月便放下她去旅行, 你會不會好掛住呢??!!

首頁

尾頁

跳至