跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

jk / lawrencewong,

唉!!! 我用 呢個公仔, 係 no good 咁解呀~~~~

原文章由 jk923 於 07-7-17 21:41 發表

你有無資料呀?

別墅

原文章由 cc0524 於 07-7-18 08:59 發表
jk / lawrencewong,

唉!!! 我用 呢個公仔, 係 no good 咁解呀~~~~

明白....咁有無其他好介紹.

水晶宮

原文章由 lawrencewong 於 07-7-18 16:57 發表

明白....咁有無其他好介紹.

ok ok ok ok ok!

子爵府

今日同大女去學童牙科&學童保健, 牙科果度早左半個鐘到,吾洗等就入得,前後半個鐘搞掂, 學童保健就耐d成個半鐘先得

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

點解你係呢個時間去既???? 我個仔係返緊學既時候去和, 牙科仲係學校帶佢地去添!!

原文章由 szewan 於 07-7-19 22:19 發表
今日同大女去學童牙科&學童保健, 牙科果度早左半個鐘到,吾洗等就入得,前後半個鐘搞掂, 學童保健就耐d成個半鐘先得

別墅

原文章由 szewan 於 07-7-19 22:19 發表

szewan,

我都要同個你下星期去牙科保健,點去呀,我個仔係去洗牙,我都唔明佢咁細過,棚牙好似煙屎牙,我個仔好"蛇gas"到時實喊餐死,上次打針都要幾條大漢禁實佢

子爵府

cc
係ar, 我G 有d學校會負責接送,我地就要自己帶去:-(
lawrencewong
你有冇試下換牙膏牌子or用電動牙刷?
原文章由 cc0524 於 07-7-20 10:56 發表
點解你係呢個時間去既???? 我個仔係返緊學既時候去和, 牙科仲係學校帶佢地去添!!

水晶宮

lawrencewong,

你有無試過一樣叫 "木賊" 既野, 係藥材舖買, 拿一枝用水浸軟佢, 用來刷牙, 咁 d 積就會無晒架啦, 我試過一般既積好有效架!!

原文章由 lawrencewong 於 07-7-20 13:14 發表

szewan,

我都要同個你下星期去牙科保健,點去呀,我個仔係去洗牙,我都唔明佢咁細過,棚牙好似煙屎牙,我個仔好"蛇gas"到時實喊餐死,上次打針都要幾條大漢禁實佢

水晶宮

szewan,

但係點解會係放緊暑假既時間去既???

原文章由 szewan 於 07-7-20 16:25 發表
cc
係ar, 我G 有d學校會負責接送,我地就要自己帶去:-(
lawrencewong
你有冇試下換牙膏牌子or用電動牙刷?

子爵府

cc
我都吾G ar, 個個同學仔都係E個時候去(暑假)
我估....學校有暑假,但牙科診所冇暑假ar ma, 甘點都有小朋友排係7,8月去的
原文章由 cc0524 於 07-7-20 16:55 發表
szewan,

但係點解會係放緊暑假既時間去既???

水晶宮

我個仔話上次成班同學坐校車去睇牙科保健好好玩, 連檢查同埋洗牙都話唔驚!!
不過健康檢查就要我請半日假同佢去啦!!

原文章由 szewan 於 07-7-20 17:17 發表
cc
我都吾G ar, 個個同學仔都係E個時候去(暑假)
我估....學校有暑假,但牙科診所冇暑假ar ma, 甘點都有小朋友排係7,8月去的

別墅

原文章由 cc0524 於 07-7-20 16:54 發表

你有無試過一樣叫 "木賊" 既野, 係藥材舖買, 拿一枝用水浸軟佢, 用來刷牙, 咁 d 積就會無晒架啦, 我試過一般既積好有效架!!

cc,

"木賊"係边間藥房買,三期間藥房有無?咁駛唔駛再用牙膏?

szewan,

佢哋咪用兒童的牙膏,電動牙刷都試過,都係唔得,唔知關唔關食得藥多呢?你重咪答我點去播..

子爵府

唏!你都冇問我.....
原文章由 lawrencewong 於 07-7-20 13:14 發表

szewan,

子爵府

今次係老公車我地去ga , 上次係荃灣千奇店對面搭巴士, 幾多號bus等我問下人先, 因為係同學仔帶我地搭

szewan,

子爵府

千色店對面前dd, 工聯診所前搭59M,總站落行上dd = ok

水晶宮

原文章由 cc0524 於 07-7-20 10:56 發表

乜而家重有學童保健?係點嫁?有咩做的?

水晶宮

三期間藥房有得賣, 買 $2 就 O.K. 啦. "木賊" 只係近音, 我唔肯定係唔係咁寫, 不過你照呢個音去問話用來擦牙既就得啦, $2 已經好大包, 用唔晒記得放入雪櫃, 如果唔係會有虫架.

買左返來, 拿一至兩枝, 用 D 水浸軟佢, 佢 D 質地好似竹葉, 短短地好似摘左既豆角咁, 你屈埋佢用來擦 D 牙積, 唔洗再加牙膏架, 係你見到 D 牙有積就用來擦, 唔係叫你日日用架, 之後用水漱口就得啦, 只要係積就可以用, 不過牙石就唔得. 如果唔明就打電話比我啦.

原文章由 lawrencewong 於 07-7-20 17:34 發表

cc,

"木賊"係边間藥房買,三期間藥房有無?咁駛唔駛再用牙膏?

szewan,

佢哋咪用兒童的牙膏,電動牙刷都試過,都係唔得,唔知關唔關食得藥多呢?你重咪答我點去播..

水晶宮

jk923,

到你個仔上左小一就知架啦, 牙科保健就唔洗錢既, 學童保健就唔記得係 $10 定 $20 一年, 會去做一次檢查咁羅. 個檢查有 d 似細個時係健康院做那些.

原文章由 jk923 於 07-7-20 22:35 發表

乜而家重有學童保健?係點嫁?有咩做的?

水晶宮

嘩!呢幾日你地去晒邊呀?

民房

換牙

各位媽咪:

我想問

首頁

尾頁

跳至