跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 axa 於 07-11-16 21:03 發表
聽完taotaolee報料之後, 我對祖天都有意思, 但係知唔知祖天派中學係點呢, 我好似好 張 小學都未定又諗中學

祖天我都會考慮,不過我唔係咁緊啲中學派位,因為如果小朋友係醒,讀邊間都去到好學校,我都識人讀亞斯理衞理入李兆基、林護,有啲讀仁立都去唔倒英中,不過做家長問多啲知多啲係正常既。

男爵府

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-16 18:11 發表

嗰個街坊睇到我囡囡大,苦口婆心叫我唔好揀林金殿,揀祖天好d,佢話上年有人拍門都拍到入,有個同囡囡學琴既同學一門三傑都係讀祖天,佢媽咪話幾好,不過無詳細傾,吓次再問吓佢先。

而家我好似儍人咁周圍問人,怪只怪囡囡k2時聽 ...

唉... 咁即係唔駛諗林金殿...

其實顯樂出左世後, 有機會都會問下d街坊邊間好, 不過好多都係讀林金殿, 問佢地呢間好唔好, 多數話近屋企來答我, 同埋佢地d仔女都好大喇, d料都唔update, 所以都問唔到d乜.

男爵府

原文章由 axa 於 07-11-16 21:07 發表
MANDY. Q媽

講開學琴, 你囡囡係邊度學? 我諗住係新都會青苗, 唔知得唔得呢, 又係果句未報, 睇定D先, 你知小朋友3分鐘熱度

我囡囡由k2開始喺學芭蕾舞嗰度(海納)學琴,我住葵芳閣的,星期六上午十點半倒擺囡囡喺嗰度學琴,十二點零帶佢返上樓食啲嘢、換衫,再落番去等一點半跳舞,因為我一點多要開工,通常三點半先接番佢返屋企,因為囡囡鐘意,連bb班都跳埋。

我都唔知青苗得唔得,以前囡囡個師兄都喺青苗學,佢媽咪話ok,我以前都學過琴,知道學琴都幾悶,好蝦人學,你問清楚囡囡係咪好鐘意學先好,本來我囡囡有個同學仔一齊學,我覺得佢幾有天份,不過懶練琴,追唔到進度(我哋小組學),結果學咗大半年就停咗,所以我一早同囡囡講明,學得琴咪玩玩吓唔練琴,如果唔係... ,好彩佢都無偷懶。

男爵府

原文章由 一一B 於 07-11-16 23:07 發表

唉... 咁即係唔駛諗林金殿...

其實顯樂出左世後, 有機會都會問下d街坊邊間好, 不過好多都係讀林金殿, 問佢地呢間好唔好, 多數話近屋企來答我, 同埋佢地d仔女都好大喇, d料都唔update, 所以都問唔到d乜.:sl ...

我有個親戚讀梗李兆基f.4,佢話有幾個林金殿出嚟既好叻,考頭十幾名內,仁立果啲都唔係好叻啫,咁我咪以為林金殿正囉,一心諗住入佢,點知再問吓啲街坊、讀緊既師兄師姐,先知近幾年林金殿變咗好多(其實仁立、仁紀同埋呢區所有學校都係),新移民太多啦~~~ 所以我先諗基真啫~~無奈:cry: 重有,我睇小學概覽,計一計林金殿成40人一班 唔知我有無計錯 乜而家仲有"大"班教學既咩?

不過都唔係既,我都識啲讀林金殿既都好乖,不過唔似好醒,但係始終嗰句,有得揀...諗諗先。

[ 本文章最後由 Mandy.Q媽 於 07-11-16 23:44 編輯 ]

男爵府

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-16 23:31 發表

我有個親戚讀梗李兆基f.4,佢話有幾個林金殿出嚟既好叻,考頭十幾名內,仁立果啲都唔係好叻啫(計一計係10年前既事),咁我咪以為林金殿正囉,一心諗住入佢,點知再問吓啲街坊、讀緊既師兄師姐,先知近幾年林金殿變咗好多(其實仁立 ...

我地呢頭周街都係..... 不過o係呢到費事講咁多.

男爵府

mandy.q媽,
你真係睇得好仔細呢, 我都無為意d學校係大班or小班.

大班... 我都唔prefer自己d仔好似我細個時咁, 一大棚人一齊上堂, 老師都睇唔到咁多.

禁止訪問

男爵府

TAOTAOLEE,

葵芳其實好細,真係住葵芳約出嚟飲茶都唔需要行得遠,我住第三座,住咗呢度十幾年,早兩年停電大逃亡你有無份?

全完第二小學好似幾好,早兩年都幾易入,不過近年葵涌村入伙,已經難入好多,又係嗰樣,新移民多。

我必需重申,我唔係歧視新移民(我驚俾人投訴或出唔倒門口 ),我見到好多都好乖,成績亦唔錯,不過見更多真係曳到飛起,或者父母程度低,唔識教,而家啲英文點同我哋細個,以前k1教A for apple,現在k1都教句子,所以佢哋好多根本唔明,一個唔明就話無所謂,大半班唔明會點?咪就算你個仔女識老師都唔會教落去,即係俾佢哋拉低,所以而家啲學校要分精英班,入到精英班就好,入唔到就慘(但小一無分精英班),如果再加埋一班人數多,淨係管秩序都用咗半堂,你話會有乜後果?所以學校用乜課本都無意思,最緊要校風好。

[ 本文章最後由 Mandy.Q媽 於 07-11-17 18:44 編輯 ]

男爵府

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-17 15:38 發表
TAOTAOLEE,

葵芳其實好細,真係住葵芳約出嚟飲茶都唔需要行得遠,我住第三座,住咗呢度十幾年,早兩年停電大逃亡你有無份?

全完第二小學好似幾好,早兩年都幾易入,不過近年葵涌村入伙,已經難入好多,又係嗰樣,新移民多。

...

我地都住得幾近喎... 可能o係屋企say個hi都見到. :lol:

男爵府

原文章由 一一B 於 07-11-17 23:18 發表

我地都住得幾近喎... 可能o係屋企say個hi都見到. :lol:

唔係嘛,我無落窗簾既習慣過喎你住邊?我驚今晚瞓唔著...

男爵府

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-17 23:41 發表

唔係嘛,我無落窗簾既習慣過喎你住邊?我驚今晚瞓唔著...

你同taotaolee 對面屋苑囉. 新葵芳.:mrgreen:

男爵府

原文章由 一一B 於 07-11-16 12:03 發表

all,
黎緊星期日葵芳硬地球場有fun ...

多謝你既好介紹,我同囡囡10:45am玩到1:35pm,佢直頭玩到唔願走,thanks!

原來你住得咁近,顯樂返學咪超方便,打風落雨都無有怕。:loveliness:

男爵府

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-18 13:51 發表

多謝你既好介紹,我同囡囡10:45am玩到1:35pm,佢直頭玩到唔願走,thanks!

原來你住得咁近,顯樂返學咪超方便,打風落雨都無有怕。:loveliness:

玩得開心就very good喇! :D

係呀, 當初都係因為近, 同埋顯樂兩歲前返開嘉言o既pg, 就決定o係呢到讀囉. :) 你講得好o岩呀, 打風落雨我都無咁擔心佢地(即係工人+細仔+大仔). :loveliness:

男爵府

原文章由 一一B 於 07-11-18 00:37 發表

你同taotaolee 對面屋苑囉. 新葵芳.:mrgreen:

hi 我都係住新葵芳架:loveliness:
我囡囡20個月, 請大家多多指教

男爵府

嘩好熱鬧!
你地對子女升學好有研究喎!
我同亞mingmama使唔使諗定讀邊間幼兒院?我亞b出生後,要唔要晨早去拎form呀,預備d mud mud 物物,做定功夫咁呀?

別墅

乜梗快收檔架:tongue: , 我地7點幾去度, 咩都無lu

原文章由 一一B 於 07-11-18 16:24 發表

玩得開心就very good喇! :D

係呀, 當初都係因為近, 同埋顯樂兩歲前返開嘉言o既pg, 就決定o係呢到讀囉. :) 你講得好o岩呀, 打風落雨我都無咁擔心佢地(即係工人+細仔+大仔). :loveliness: ...

男爵府

原文章由 mingmama 於 07-11-18 18:34 發表

hi 我都係住新葵芳架:loveliness:
我囡囡20個月, 請大家多多指教

歡迎、歡迎

20個月既囡囡,我鐘意 ,因為呢個時侯最得意,最好玩!:lol (俾佢玩先真 )

男爵府

原文章由 余魚媽 於 07-11-18 19:15 發表
嘩好熱鬧!
你地對子女升學好有研究喎!
我同亞mingmama使唔使諗定讀邊間幼兒院?我亞b出生後,要唔要晨早去拎form呀,預備d mud mud 物物,做定功夫咁呀? ...

唉!無辦法啦,而家啲教育政策:evil: ,都係睇真啲好,如果唔係第日後悔就唔好啦......煩

你個bb重喺肚度噃,咁快諗定?早咗d啩。 不如諗定點可以請我食薑醋仲好啦 (講吓笑咋!不過bb出世後記得話過我知,唔係我會好掛心架! )

男爵府

原文章由 axa 於 07-11-18 22:00 發表
乜梗快收檔架:tongue: , 我地7點幾去度, 咩都無lu

梗係!人哋做到5點咋,你7點去? 唔緊要,下次一一B再有好介紹,早d霸位!

男爵府

原文章由 axa 於 07-11-18 22:00 發表

阿sir都要休息嘛. 佢地今日好早就setup架喇... 我屋企望到. 十點幾就開始架喇. :lol:

首頁

尾頁

跳至