跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 東涌媽咪會

大宅

彤b,

我都係諗住讀青草地ar...因為我其中一個家務助理

複式洋房

somama^_^ ,
hihihi...睇完妳件SG大大事,真係不得了!!究竟間airline送咗乜野片片比你呀?攪到咁 "呢" "hair"!

複式洋房

somama,彤b,jessicalau,
我本來諗住比阿仔讀保良局架,但係我老公就想個仔讀int'l school。
其实sunshine有幾間架,東涌郵局隔離、海堤、愉景灣都有。学費好似有得揀架,有唔同plan,分千幾蚊個月,同3千幾蚊個月咁架。詳情我要再去八下,一有新料,即刻話比大家知!

禁止訪問

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

somama^_^ ,
收到你pm啦!
有咩野研究研究呀?如果幫到的話,就一定幫
My Two Princess

大宅

pigpig, 我

大宅

各位mama, 我老公今日要開夜, 我一個人要煮飯同睇女, 好辛苦, 又唔可以同你

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

各位媽咪,唔好意思,唔知點解昨日入黎時,完全見唔到你地學校的留言??真奇怪!所以,我仲問somama咩事
愉景灣D學校,我個人就覺得麻麻地,除非因為住得近,又唔想出hk or東涌的人先會選擇,我自己都選擇出hk返學。
首先,講下SUNSHINE HOUSE ,愉景灣呢間校舍好細,只得4間課室;而且老師絕大部份都係賓賓...佢地無戶外,戶外場地是用佢地校舍外的一塊屬於商場的空地...
有一次,有班k1的小朋友上堂,是由一個賓佬教體能的,因為戶外場地屬公共地方,所以可以企係側邊睇上堂,我見到D小朋友做熱身運動時,竟然係坐係度做! ?-( 只郁動上半身,跟住佢地就玩拋球的遊戲,但之前個賓佬完全無示範,我見到D小朋友好似一舊雲甘係度,唔知自己做緊咩?
而且,佢地學校無咩校規要小朋友去守,所以大部份小朋友都比較放任,你必需要接受到佢地放任式既教育,才好選擇此校,至於學費大約$33xx,唔需要按金,雜費就不太清楚,有N班至k3,全校絕大部份都係鬼...
如果真係想讀SUNSHINE HOUSE 的話,我覺得東涌果間校舍比愉景灣果間好得多,東涌SUNSHINE HOUSE 的校長是中國人,而東涌果間的學生都比較多中國人...
另一間是弘志幼稚園,呢間學校有分中英文部及國際部,學生人數比SUNSHINE HOUSE 多,幼稚園部校舍於4期,所以如果由東涌入黎,仲要轉多一程巴士,而幼兒園部,就剛剛11月中於廣場一樓開學,校舍因為新裝修,所以第一睇的感覺會非常好...
呢間學校,教學就麻麻地,收大約$47xx一個月﹙雜費連學費﹚但所付出給學生的,就只係少少,我覺得非常向錢看,而且經常轉換老師,老師同校長之間不和,所以未能達到理想的教學效果﹙因為佢地的校長,是我以前的同事,所以,呢方面知道得比較清楚﹚
例如每月的生日會,除了是小朋友自己帶蛋糕外,學校只會預備一D大陸制的平價文具送俾小朋友,但佢地收取的生日會費用,就大約是每次$100大元,而且經常又話有咩有咩費用要交,我朋友的囡囡讀左3年,佢話實際平均每個月學費都要差不多$5000,呢個價錢,可以讀國際學校囉~~
至於幼兒園部,是可以選擇返2、3or5日,2日$1600,3日$2xxx,5日$37xx,不過,依家全部都只有下午班位...
另外有一點要注意,弘志幼稚園部的環境唔係太清潔..
而住係愉景灣的鬼,經常有咳同流鼻水,佢地都會一樣返學、食糖,成條鼻涕都一樣係度玩,所以體弱的小朋友會經常病;佢地好自私的,即使病都會返學,所以小朋友之間好易會傳染病菌...呢一點好重要!!
至於青草地,功課會比較多同深,當然最深的是保良局!其實,活力雖然無青草地歷史甘耐,但佢地人數比例較少,青草地一班成廿幾三十人,課室大細,基本上同活力一樣,但活力就一班大約只有18人,如果以活動空閒去計,活力會比較有優勢....至於青草地的嬸嬸數目,亦都無活力多,所以活力衛生方面比較好..
當然,我覺得2間學校都各有好處....

大宅

比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Hello hellomummy,
Welcome ar…唔長氣!!! 一d 都唔長氣, 哩d叫詳盡……多謝指點…..

大宅

HN,
個d片片叫My Baby. 後來我見在SG D 大shopping mall都有賣ka.... ...唉!!!我都唔知會咁大獲ka...結果我回程

大宅

hellomummy,

你在那裏

大宅

各位mama,

我想請工人ar.....你

大宅

[size=medium]URGENT [size=medium]URGENT [size=medium]URGENT

我特登上

禁止訪問

大宅

比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

琥珀宮

彤b^^ ,
我以前未大肚前,是教幼稚園的,所以有某D學校,唔多唔少都會知道D;再加上之前有去D學校睇過,所以暫時仲算記得清楚,遲D就好難講 :mrgreen: 因為我生完囡囡後,D失憶症嚴重左好多~~
其實,我會覺得青草地會比較適合頑皮的小朋友,好多時,阿媽又鬧又打都教唔掂我隻﹙因為我有2個朋友的囡囡,都係呢一類人﹚,佢地入讀青草地後,轉變真係好大呢~~

不過,講到學費,青草地就一定贏,因為只係$9xx/1個月
佢地幾時再有開放日,我就唔清楚,因為好多時開放日,都會係招生前舉辦,不過,你其實可以試下扮去拎表,然後順便話想參觀下,多數都會無問題,最好選擇上午班放學後,而下午班又未返學,大約12點半..
希望以上資料可以幫到你啦!

somama^_^,
你唔好甘客氣啦!我只係將自己知道的,同各位媽咪分享
過埋聖誕之後,睇下有無機會大家約出黎食早餐啦!

首頁

尾頁

跳至