跳至

首頁
34567...17

尾頁

大宅

AndyMah & pineapple0983~

有D野想請教你地...
C6 係紅磡灣馬頭涌官小舊生, 第一輪好大機會收, 但我較喜歡沙呂 & 培基, 又唔係好想 6 年都要出去返學, 但更加唔想派去唔識嘅小學, 問題如下:-

(1) 收左是否抽獎前要去註册?
(2) 註册後是否不能參加大抽獎?
(3) 註册後可否去叩門?
(4) 呢 2 間可否像梁小可以一早入 form 先?
(5) 是可應在事前先報直資打底?
(6) 請問沙田區有邊幾間直資 (我只識石門)
(7) 如果係你地會點安排?

真係好多問題, 但我又真係好亂, 煩請幫忙解決...

子爵府

xoboy1125 發表於 11-5-24 02:53

有D野想請教你地...

d學校收左你,佢要你去註冊架,註左冊就當你真係讀架啦;仲邊有得大抽獎架~
你註左冊,間學校會報上教處;電腦即刻將你個 ID 登記,冇得走雞。
如果唔係,你嗰邊留左位,又有得大抽獎,你咪好 so ?
叩門又唔同,你叩到門,就要去舊嗰間取消個位,拎番你張野,去新嗰間注冊囉。

請問沙田區有邊幾間直資 (我只識石門)<-------黃錦輝?

全港直資

仲有d國際學校,啟新、英基 gor d~

珍珠宮

xoboy1125 發表於 11-5-24 02:53

有D野想請教你地...

有D野想請教你地...
C6 係紅磡灣馬頭涌官小舊生, 第一輪好大機會收, 但我較喜歡沙呂 & 培基, 又唔係好想 6 年都要出去返學, 但更加唔想派去唔識嘅小學, 問題如下:-

(1) 收左是否抽獎前要去註册? 第一輪結果公怖後, 有日期比你去註冊, 唔去註冊就會當放棄學位
(2) 註册後是否不能參加大抽獎? 當然啦, 你都有學位, 仲要同其他人爭
(3) 註册後可否去叩門? 可以, 不過第一輪揀個間唔你最想小朋友讀個間咩, 收左仲要去叩其他門???
(4) 呢 2 間可否像梁小可以一早入 form 先? 我知沙呂可以, 不過都係等大抽獎後才會安排面試
(5) 是可應在事前先報直資打底?直資收左而你又註冊, 都係唔可以參加大抽獎的
(6) 請問沙田區有邊幾間直資 (我只識石門)沙田有2間直資小學, 1間係大圍培橋小學另1間係石門浸大王錦輝小學
(7) 如果係你地會點安排? 我覺得你要睇下馬官, 沙呂, 同培基呢3間學校教學會適合你小朋友多D, 沙呂同培基仲有一班有宗教分人士一齊競爭, 如果冇宗教分第一輪入到機會都好細

真係好多問題, 但我又真係好亂, 煩請幫忙解決...

大宅

唔該 2 位...
第一輪選馬官, 係因為人地話好 (又好大機會入到), 但我就唔清楚, 唔報呢間, 報第二間又好似好危險甘...
甘請問直資係未可以一早報?

珍珠宮

xoboy1125 發表於 11-5-24 23:48
唔該 2 位...
第一輪選馬官, 係因為人地話好 (又好大機會入到), 但我就唔清楚, 唔報呢間, 報第二間又好似好 ...

直資每間派表時間都唔同, 你要逐間上網睇

大宅

thanks!

複式洋房

一呂

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

回覆 xoboy1125 的帖子

Hi Xoboy1125, 我個CASE同你好似, C6係新蒲崗嘉諾撒OLD BOY, 我知LEE間都應該係黃大仙TOP FIVE以內,
但上網想問下好唔好, 先發現連BK都好少講, 本來我都一心諗LEE間, 但C6又唔想呀仔返學返得咁早, C6想仔讀屋企鄰近的沙循... 我真係1516

請問有無人知沙循如何?

大宅

沙循都係好少人講...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

沙循真係比較少人講, 不過有幸早兩年去參觀過, 只可以講校舍唔係千禧校舍, 學校有一小部份種植咗中草藥, 有個燒陶土室, 有課後功課輔導不過只限教友, 可能係d教友互相幫忙而設. 老師校長好nice, 校長強調學生互助, 即係會請比較叻既同學幫助成績比較差既學生, 係區內二線小學, 因為我住附近, 見d學生都好幾乖幾有禮貌, 升中派位無詳細公佈. 希望呢d資料幫到大家.

crystal36  係呀...OPENDAY都問過老師升中如何, 個老師只係答80%頭3志願..  發表於 11-6-15 14:25

大宅

上次沙循OPEN DAY, 見到佢D學生都幾乖, 不過校園就細D...

大宅

唔好意思, 一呂其實即係邊間?

大宅

第一城呂明才

大宅

pineapple0983:

想請教下:
如果選1.沙呂2.梁小
咁34567...有冇好推介呢??
睇<小一選校>嗰邊, 好多都中到好後...
真係唔識排!!

子爵府

eggplant 發表於 11-6-15 19:07
pineapple0983:

想請教下:
茄瓜,睇唔到,唔好意思~
可能 d 人睇 BK 睇得多,e+ 連 d 2 線頭都好多人報,搞到亂曬龍。以前梁小係一線小學中好冷,排第二都好大機會中, e+ 可能要排第一先大機會。我估可能同有人話佢多學生升中升上曾肇添有關掛?
你咁排,第三就應該係d 2 線中既小學。
2 線學校包括田雞比、沙胡、蕭小、主風、沙循、陳元喜。沙胡由於較新,相對冷d,但都有班"胡素貞" fans 報。另外沙循、陳元喜都較冷。點排真係唔識講,因為勁亂,驚教錯你~
仲有一間好少人提既聖華,係3線頭小學。

大宅

咁朱小, 沙循, 田家炳排第幾 ?

大宅

thx pineapple

蕭小唔係算幾hit咩?? 好多人都將佢排2nd
你提嗰堆(田雞比、沙胡、蕭小、主風、沙循、陳元喜)都係我34567...
之選
只不過仲要睇多d每間校的資料先排到

子爵府

eggplant 發表於 11-6-18 17:53

蕭小唔係算幾hit咩?? 好多人都將佢排2nd
其實 ed 野真係好難講;不過,一呂、沙呂、培基、沙官、一胡、朱小、梁小,e 幾間一定係多人選。而且必須放第一位。
至於蕭小,相對會冷好多。當然,比起陳元喜,佢係熱d。
所以,冷同熱係相對既,睇吓同邊 d 比。
你填一、二都係 d 熱既學校,第三再填 d 熱野;結果一係中第一選擇,一係中好後,要扣門;而且手揸住既仲係好差既學校,心理壓力好大。
你排位要平衡機會 vs 風險。

大宅

pineapple0983 發表於 11-6-18 18:20
其實 ed 野真係好難講;不過,一呂、沙呂、培基、沙官、一胡、朱小、梁小,e 幾間一定係多人選。而且必須放 ...

3rd... 我唔會選太hit嗰d,驚衰

禁止訪問

首頁
34567...17

尾頁

跳至