跳至

首頁
34567...9

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

queenmiffy 發表於 12-2-7 14:19
回覆 Jasmine-4711 的帖子

謝謝你的回覆~

小學唔同幼稚園, 下午唔係用黎訓晏覺, 有野學架
有d學校會用黎做功課, 有d單元形式

大宅

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我個囡唔使午睡ga,見親戚講全日下午都係上興趣班或留課室做功課
本身都好多堂上緊,如果全日就冇時間要迫晒星期六啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

譬如話我小朋友果間(港同), 下午單元, 可能係中英數, 可能係閱讀, 亦有體育既例如欖球籃球游水, 亦有其他如視藝, 戲劇, 社區服務等
我地一年有3個TERM, 每星期有5日, 咁一年就會試到15種野, 有人學完鐘意就會繼續學, 有人試過唔鐘意, 都叫試過LOR (單元原意係咁), 好多時之後揀人入校隊都係O係呢D單元睇下有無有潛質既學生

第2間學校應該有唔同做法, 你可以問下其他家長

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

好呀,唔該你~

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 fungfung060922 的帖子

聖雅各好好架都

[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 oli_lau 的帖子

一定好過柴灣,小朋友一定教出來好好..
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

男爵府

我都覺最緊要自己小朋友讀得開心讀得好,唔係間學校再叻都no good!

我兩個仔同爸爸都係讀太古小學,課程佢地唔太深,不過兩個有fun就ok啦!同埋我like佢地老師好好人,所以先比埋第二個去讀,希望大仔第日升到中國婦女會or 張祝珊就好!

子爵府

terrylyy 發表於 12-1-1 12:16
Any comment on 梁李秀娛紀念小學, why little information about this school? Is It a good choice for a ...

喺耀東村嘅, 聽講d小朋友好曳, 我有親戚住附近, 小朋友讀書唔係好叻都唔揀佢

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

複式洋房

回覆 Jasmine-4711 的帖子

原來如此...Thx!

你能分享一下你的心水推介嗎? (給男孩子)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 oli_lau 的帖子

好睇小男孩叻唔叻及谷唔谷得.如net 16基灣(>90% band 1)同net 14沪江(>70%)都好勁,但吾兒就不敢報了.

大宅

多謝各位的分享, 我仔仔現讀K1(只有15分), 我已深深感受到報小一壓力, 差不多間間小學校都谷, 深信兩年後的情況更加嚴峻

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

基灣(愛)應該無90% band1 升中率了...

bobbob  無好耐啦。。  發表於 12-3-23 10:43

大宅

請問北角衛理VS北角聖公會聖米迦勒小學那間好? 謝謝!

Jasmine-4711  北角衛理續好好多,有愛心,但冇普教中(聖米迦勒有)  發表於 12-3-23 00:29

複式洋房

我想問16網明德小學,有否mama可以介紹,thx

珍珠宮

waiman312 發表於 12-5-19 22:23
我想問16網明德小學,有否mama可以介紹,thx

幼稚園同學仔的媽咪話: 保證唔會學壞, 信不信由你
(佢小朋友係度讀)
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

別墅

回覆 回覆:Charlotte_mom的帖子

港大會同個仔考,知唔知會考咩?

別墅

回覆 回覆:Charlotte_mom的帖子

港大係咪成日轉老師?

Charlotte_mom  以前的確幾犀利, 近年穩定多了  發表於 12-5-21 17:38

別墅

引用:我都覺最緊要自己小朋友讀得開心讀得好,唔

原帖由 Charlie1978 於 12-02-29 發表
我都覺最緊要自己小朋友讀得開心讀得好,唔係間學校再叻都no good!

我兩個仔同爸爸都係讀太古小學,課程佢 ...
想問下知唔知judy blume既書,可以係邊買?

男爵府

請問如不計學費,蘇浙小學又如何呢?有幾多%Band 1呢?學生普遍乖巧和純品嗎?麻煩給點意見,謝謝。

男爵府

回覆:東區邊間小學係最好 , 屬Band 1?

我意屬衛理同港同,睇咗好多其他post, 兩間都鐘意,大家又點睇!

首頁
34567...9

尾頁

跳至