跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

Re: 何文田媽咪樂園 (Part 2)

好姨:

呵呵...我就日日都想 chat 添喇...嘻嘻....

sandy:

依家我都未知中彥會唔會調到去 AM class ga (我地都係 PM ga 原本, 不過我諗 chance 都幾大)...唔得又有唔得既做法既.....

不過我都係 focus 寧願佢地閒日去學嘢多過 Sat/Sun, 因為我要返工嘛....so 閒日我陪唔到佢地, 佢地都有世藝嘛...好過睇睇埋埋d大人電視....Sat/Sun 我就多數唔編 activities, or only AM session, 因為之後可以親子, 一家人一齊出去公園玩嘛....大家都開心~~ :mrgreen: :mrgreen:

大宅

彥媽,

我都係因為得星期六日先可以見個囝多d. 想多d親子時間, even係去商場食餐飯, 都起碼係一齊麻.

但有樣野我又好衰, 唔放心工人帶佢去學野, 可能因為而家湋圖仲細啦, 遲d大d可能會放心d既..

別墅

好犀利呀!

有咩正野學叫埋我呀, 我個仔都係同中彥差唔多大架!

大宅

sandy
安排活動比小朋友又真係幾煩架...不過我自己覺得...點學都好...唔好攪到星期日...因為果日最好要黎親子樂呀!

別墅

sandylam,

係喎湋圖戒左夜片未?

大宅

CHITMIMI

當然.....未啦. 日片仲左4個月左右, 夜片未有跡象, 間中湋圖半夜都會要去vv, 但真係間中, 未有意識一定要起身去vv lor.

你仔仔介左喇?

珍珠宮

兩個小朋友又得一個maid 仲煩
點比得阿工人一拖二出街
所以學野選星期二 and 四
但又拋下妹妹係家中獨對工人
我都好 :-(

原先打算only返工星期一三五
就係想多d時間親子
最後就做左跑腿

ymc

你去左邊

別墅

sandylam 寫道:

當然.....未啦. 日片仲左4個月左右, 夜片未有跡象, 間中湋圖半夜都會要去vv, 但真係間中, 未有意識一定要起身去vv lor.

你仔仔介左喇?

未啦! 呢排佢晚晚叫我起身vv, 尋晚諗住唔比片佢, 點知就出事

大宅

好姨,

咁工人tue & thu 帶oscar 去上堂得唔得? 咁你未可以陪多d妹妹
同埋平時你返左工, 買餸cooking, 工人一拖二得唔得? 冇你佢係屋企佢攪唔攪得掂2個?

CHITMIMI,
我都唔急要介夜片住, 因好似迫唔黎, 我怕半夜攪醒佢去vv, 佢唔肯瞓返, 咁就大件事...

珍珠宮

sandy

工人帶都得but 阿仔知阿媽在家都呀唔帶又好hurt
你知啦阿媽接送又 開心d

我day day 買餸自己諗食乜
ytd 我先想如果我maid can 自己買餸又諗埋我就多d時間出黎

but 無計
我屋又唔細又揍兩個
個maid 都做到屎

妹都就黎介片
但我預計遲左
before welcome supermarket 裝修
果d pamper 片買$50一包 大 碼
我掃左8條
家下就用完阿妹都未start 介...

all

頭先上康文個web
幾廿文有d野學下

子爵府

2024年龍年勳章

Sandy....

唔放心工人帶 ==> 唔得架...你都係要慢慢"培養" "delegation"既心態架...始終都想比多d機會仔仔同多d外界人接觸咁人先"開氣"d架嘛...至多你擔心就唔好去太遠喇...我地依樹附近都有 many choices ga ma...

初步構思, 我想等中彥九月番 K1 之後利用閒日空餘時間試吓呢d...

YWCA 開心普通話唱遊

or

YWCA 兒童德育歌劇團

something like this la...不過唔知新學年開學之後仲有冇..時間又岩唔岩之類....so 我會密切留意...

揀 YWCA 無乜特別意思, 貪佢平平地又近近地 only, 我認為細路仔學嘢唔係要貴先會好, 好多呢d志願團體搞呢d仲會經濟實惠d添~~師資亦唔比私人個d tutorial 差 (起碼唔駛俾一大筆舖租從而要收貴d學費喇...)

另大彥學緊/過呢d...

YMCA 棋藝班 ==> $100/3 lessons

YMCA 彩虹智能組 ==> $140/2 lessons

以上兩個都唔錯架...棋藝大彥都仲玩緊, 彩虹智能就有 7 個 modules 佢已經上哂 lu...仲每個 module 有番個 report 比你架...幾好...又平又抵玩....

但呢d都係 K1 先開始嘛...所以都係等....中彥九月就多嘢玩喇... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

珍珠宮

彥媽

我又發現d野
原來學野見個age
3-6歲
我發現如3歲去幾蝕
因有好多大個佢
掌握得唔太好變左信心又少左

所以我開始"開氣"
學野慢慢來
唔好急

珍珠宮

彥媽

棋藝我超級想去
想問幾時報
if u know
sat call me

子爵府

2024年龍年勳章

好姨:

阿仔知阿媽在家都呀唔帶又好hurt
==>呢點唔得...就係要有時特登唔帶佢呀.....你寧願自己"lei"響房大覺訓都要同佢講 byebye 等佢習慣你"唔係一定要帶佢"...this is real life experience ar..我以前就係日日帶大彥, 因為又怕佢呷細佬醋, 加上中彥個時仲細, 所以好多時都係帶大彥返學, 工人帶中彥 or even leave 中彥響屋企, 日子耐咗, 依家大彥"學"到乜都係"理所當然"...有時我試過好攰....想一個人響屋企 下佢都話"點解你今日唔帶我返學"...到我有時想帶吓中彥返學佢就更不得了, 話: "點解你帶細路唔帶我..!!? 我要你帶!!" 咁架...我有時想同 daddy 出去拍吓拖, 佢就又唔 likey , 話我做乜唔預佢....

咁老實講, 有時我地都想有番d私人時間架嘛....又或有時我見 leave 得多中彥, 都想親自帶吓佢架...then ...我就發現...就係因為我唔係成日帶中彥返學, 試過有幾次我同佢講話: "今媽咪帶你番學丫"~~嘩~~佢開心到震..一路行一路跳架....

so 我就知, 有d嘢係唔可以俾佢地覺得係"老馮", 因為咁佢地反而唔珍惜, 大彥唔會 appreciate 我湊佢返學其實唔係想像中咁簡單, 話送就送...中間我地都要"放棄"好多嘢先得架 (e.g. 要請假, 要休息, 要睇中彥 etc)...反而中彥以前唔係"得到"好多...then 依家有間唔時湊吓佢佢就好開心, 到第二日唔湊得佢佢又唔會扭...唔同大彥, 湊開唔湊好似以為我想唔要佢咁架.....

so 早排我地就特登有時只係帶中彥去 PNS (好多時 dinner 後我地會想出去行吓.....) 以前大彥一見我地換衫就"老馮"以為實有佢份, 我地話唔帶得兩個呀, 佢就話"咁你帶我唔好帶細佬喇" ==> wa....super "self-centred"...then daddy同我後來就決定, 有時唔帶佢, 只帶細佬 (中彥一向都唔扭出街架..因為我地唔係成日帶佢架嘛...)...初時大彥喊到拆天, 我地出門口個陣佢個樣係人見到就會以為我地虐兒架喇....我個心都好 hurt ga...但 daddy 叫我頂住呀...要 "train" 佢...

哈...又真係得架...依家我地出去, or choose同邊個出去佢都唔嬲喇..仲會同我地講 "bye bye"添架....see...??!! 一定要"有決心"架.....

all

頭先上康文個web
幾廿文有d野學下
===>呢樣我又知, 要抽籤架...你有冇時間去排隊+睇 result 先.....係好平, 不過唔係實得架喎......仲有, 一班好多人架...我大彥有抽過, 去 Ping Pong 囉....響 Cornwall St (kowloon Tong) 個個...之前係抽到 waiting ja...好在我識得一個媽咪, she works in LCSD, so 佢日日幫我 gup 住有冇後補位, 有位就幫我報埋咁就得, otherwise 你叫我日日去 gup stand-by 位我就 c 得~~

我先想如果我maid can 自己買餸又諗埋我就多d時間出黎
==> why your maid can't? You have to teach her ma....otherwise 你同一個 maid 有乜分別...?? 唔係我講風涼話架...你唔好介意...係要咁架...唔係的話個 maid 根本幫你唔到...唔算好....就算唔識諗 exactly 食乜..都起碼識要自己去 buy food ar ma....

子爵府

2024年龍年勳章

好姨:

學野慢慢來
==> yup, agree.....棋藝依家 summer 都有, 但我知新生唔係返 YMCA ga (因為 summer 人多嘛....)...係另一個 centre (好似響京士柏), so 制唔過...我 suggest 你 Sept 後先去....會響番 YMCA ga la.....

到時一齊 join la...等中彥同你仔仔一齊去 la....

4 歲到先學都唔算遲丫....學嘢既嘢, 好話唔好聽, 一日未死都有得你學喇....冇有怕....,一句講哂, 寧缺勿濫~~~ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

大宅

好姨,

咁又係, 一個揍2個, 自己都可以只係"蚊蚊"地攪得掂.
但你可試下叫工人諗食乜同買乜, 可以幫輕下你, 而家都係我工人自己諗晒, 邊d整左出黎唔岩吃既, 先叫佢下次唔好買/整. 因我放工晏, 再等買埋餸先cook, 吃宵夜就差唔多...

介片, 妹歲半咁快介? 因果時我又係咁上下同湋圖試, 但唔掂, 太氣餒,可能因我懶啦. 結果返左幾個月學, 加 一個easter 假期介掂左.

彥媽,
我都好鍾意社區中心, 因自己細個都係係社區中心學野, 可過真係好多野都要3歲, 湋圖細仔, 真係下年先諗都未遲.... 到時再update下先.

"我發現如3歲去幾蝕
因有好多大個佢
掌握得唔太好變左信心又少左"<---我都係比一個老師點醒我, 之前我都係諗, 差少少歲數, 仲乜唔比我個仔學, 上下堂都好, 老師解釋完之後. 完全同意...

大宅

彥媽,

所以有兄弟姊妹既小朋友真係會好d就係咁解, 會sharing 多d, 幫人諗地多d. 因一個家庭有多人, 人人有唔同角色. 而好似我咁, 得一個, 個個focus係小朋友身上, 好似冇晒自我咁....

有時一個月同老公去一晚街, 返黎都好似欠左湋圖咁..我都知咁樣唔得..但未改到...

珍珠宮

彥媽

你好衰
攪到我still not finish work

康文果樹家下幾好
可上網比錢
你一早望定
我家下mark底 7月邊日第一日報'''
咁當日一訓醒就上網
都唔太難wo...

帶去學野果樹
我又唔係一定我帶
有幾次我都想lazy下
呢點我知道..唔好成日帶佢
but 要train 帶個細唔帶個大出街
呢點我仲有難度

你知啦
我食都幾緊要
咁我諗得食乜就想自己買咁囉
如比佢擺佈又好似唔知點
我都幾煩
又想lazy 又想話事
算啦
我呻完又0無野

maybe 等下個maid 我先放手啦
家下阿妹仲細
佢帶妹出街咪又煩

男爵府

我去完街返來,妳地今日講好多頁,我睇唔哂。

彥媽
妳又冇聽過learning to read 呢間野?在油麻地永星里,$265 - 1 hours for four children. :idea:

珍珠宮

校長

係咪 ready to learn

首頁

尾頁

跳至