跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 曾梅千禧媽咪入

露比媽媽,

囡囡出院未呢? 係唔係天氣驟變, 所以支氣管發炎???

大宅

buymom :

囡囡已出院, 多謝關心, 今天已返學了.
星期五晚在e院時同個護士講開, 她入到來同我個囡探熱,
同我個囡講: 你咁渣架, 還未走得.
我 : 係啦, 支氣管炎都要搗成個星期.
跟住轉個頭同我講 : 唔關事架, 我由十多歲做到現在三十多
以前的小朋友三,四天一定可以出院, 但現在最快都要六至八日, 現在的菌變種得好厲害, 唯一辦法, 強身健体, 自我提升免疫力, 唔好咁易染病.

大宅

露比媽媽,

囡囡出院,番得學未呀?
今日好凍,著埋秋褸都唔夠,小心再攝親.

大宅

Yatyat :

今天已返學了, 今早好想同她穿件冬天運動衫, 俾她DADDY
鬧我痴線 , 攪到個囡好似傻妹咁, 我話 : 一係你起身送她返學, 唔係企係到等校巴, 有排吹風呀. 終於 ----- 個DADDY 咪要起身駕車送女返學

大宅

露比媽媽,

我上星期問呀仔有無同學無返學, 佢答我話無喎, 淨係話佢o個班有 34人.

同你囡囡打波, 踏單車都好, 上咗小學後, 我仔去公園玩嘅機會少之又少, 只係爸爸週未帶佢去跑步。

大宅

你地有無check清楚, 學校訂午膳張咭???
因為我仔個張, 幾乎全部錯晒呀~~
班主任話, 因為有個同學退左學, d學號亂左所致...

伯爵府

有好多班都係咁,張飯卡是不對的,這間是新的午膳公司,所以佢地唔知,跟左班號來出,其實應該跟小朋友個名出飯卡比較妥當。

大宅

朗媽 :

咁又難怪你個仔話無人無返學, 我個囡都係返了兩天就入了院, 他們見面都唔夠八個鐘, 點認到呢 ?

大宅

YatYat & 朗媽 :

我囡有條數學功課要問 ?
639 -- 1) 這個數目的數值 ?
2) 這個數目的位值 ?
我囡話不懂如何答才對 ? 數值及位值的分別在那裏 ?

謝謝

大宅

露比媽媽,

我認為數值就是 639
位值是百位

呢條係咪作業功課?昨晚太夜收工,冇幫阿囡check功課.
遲咗答你

大宅

yat yat :

應該係星期二晚的數學功課來的,
我不懂分什麼叫數值or 位值 ?
6 =600
3 =30
9 =9
以上應該係叫位值 or 數值 ??

大宅

露比媽媽,

要刻意分 數值or 位值o羊???
我仔只係做--
6 =600
3 =30
9 =9
呢d甘o乍~~~

另外, 你地覺唔覺, 升左小二, 功課量明顯多左???

大宅

buymom,

要功課要分開位值及數值的
究竟什麼叫位值 ?
什麼數值 ?

真係多了很多功課呀, 我想死呀, 現在我都冇得看電視,
係到同個囡串字, 我冇哂人生樂趣 :-( :-(

大宅

露比媽媽,

我突登問番個仔, 位值及數值的分別, 佢個樣仲 過我...

嘩~ 我地C班, 日日詞語+copy book... 做到c呀~~

而家佢岩岩做完功課, 又溫左d默書、 背書... 累到

大宅

我個囡仲慘, 老師唔見了她本copy book , 補番一本新的比她, 重新做過 :-(

大宅

我仔又係, 唔見左本常識日誌... 幾乎想喊甘... :-(
真係睇見佢地都覺得陰公~~
有機會要反影下先得~~~

伯爵府

二年級的小朋友其實只係比一年級大小小,我地都要比多少少時間佢地適應,佢地好常唔見野,我個女都成日講有小朋友唔見書或功課,但佢未試過,因為我一定同佢貼好晒名在所有簿冊上,以免佢同人地撈亂或唔見,你地都可以將佢地的所有物件貼上label,我連佢所有的筆和用品都寫上或貼上名的。 :

大宅

唔見咗copybook 冇理由要重新做過
我又唔覺阿囡今年多好多功課,都係日日有時間落playground玩個半鐘,雖然第一次dictation有好多生字,不過老師同佢哋每日串幾個,又有得試默,所以我由得佢自己溫,會唔會係b班比較無咁嚴

buymon,
聽講c班個班主任比較嚴,你囝囝覺唔覺

大宅

歌莉亞 :

一早已將所有野貼哂名了, 我個囡係星期二交了番去比老師, 星期四在堂上派番時已冇了, 她都發現冇了我個囡個本,
我個囡都醒, 即刻去問老師自己還未有派番, 但老師話派齊了
喎, 係喎, 點解你冇 ?
應該係個老師唔見了, 她星期五已經派回一本新的比我個囡,
又無話要我補錢.

你個囡囡讀2年級?班, 等我個囡要問功課時, 都多個同學問下

大宅

Yatyat,

你個囡囡會不會join 中國舞 ? 我個囡心大心細, 但如果join,
咁放學咪有成個鐘頭, 唔知做什麼 ?

首頁

尾頁

跳至