跳至

首頁

尾頁

大宅

請問現就讀賽馬會小學家長,有沒有小孩在運頭塘上校車? 我想知上/落車時間? 車費多少?

男爵府

We live in 新峰花園, pickup 7:55am and home by 4:15pm, cost $350 per month.
原文章由 carriekl 於 08-9-30 13:41 發表
請問現就讀賽馬會小學家長,有沒有小孩在運頭塘上校車? 我想知上/落車時間? 車費多少?

珍珠宮

畀面勳章

我都想問如果係明雅苑上車,大約幾點上車同落車?車費幾多錢?
thank!

男爵府

要讀邊間幼稚園先會易D收取在這裡讀??

大宅

原文章由 Stockinette 於 08-9-30 15:54 發表
We live in 新峰花園, pickup 7:55am and home by 4:15pm, cost $350 per month.

To: Stockinette
先謝謝你的供~
請問你的小孩讀小幾?賽馬會小學的程度是否比較深呢?

等待驗證會員

原文章由 carriekl 於 08-9-30 13:41 發表

請問校車/保姆車會否去大埔山頂花園??幾點
我地係孖女來架,大孖叫彩妮,细孖叫倩妮.

大宅

聽起來~
賽馬會小學,是否適合一些比較<活躍>的小朋友就讀?

男爵府

統一派位, 這個沒有關係!

原文章由 Doobi 於 08-9-30 19:06 發表
要讀邊間幼稚園先會易D收取在這裡讀??

男爵府

Hi carriekl:

我小孩今年小一,深淺這問題我不知道因從沒比較過。

我選這校主要的原因是因它鼓勵閱讀和功課量適中。我最欣賞的家課是中文知英文日記(on weekend and holiday),個人覺得寫journal比默書更能啓小朋友對文字產生喜愛知運用。So far 我孩子很愛返學,不抗拒功課,還有時間和我親子活動

原文章由 carriekl 於 08-9-30 23:03 發表

To: Stockinette
先謝謝你的供~
請問你的小孩讀小幾?賽馬會小學的程度是否比較深呢?

男爵府

原文章由 Stockinette 於 08-10-2 13:12 發表
Hi carriekl:

我小孩今年小一,深淺這問題我不知道因從沒比較過。

我選這校主要的原因是因它鼓勵閱讀和功課量適中。我最欣賞的家課是中文知英文日記(on weekend and holiday),個人覺得寫journal比默書更能啓小朋友對 ...

咦, 妳個小朋友邊一班呀? 我女喺1c, 唔知我地有無見過面呢?

我都覺得寫日記幾好, 至少啲字係小朋友真係用到, 想學寫嘅字, 唔係老師夾硬塞入佢地個腦度。

大宅

好媽媽勳章

請問咁多位賽小既家長...因小一是派位關係...我係唔係唔需要咁緊張...BB2歲就送佢去讀N1...因為讀大埔區任何幼稚園都有機會派到賽小...謝謝!

男爵府

原文章由 tungtsz 於 08-10-2 15:24 發表
請問咁多位賽小既家長...因小一是派位關係...我係唔係唔需要咁緊張...BB2歲就送佢去讀N1...因為讀大埔區任何幼稚園都有機會派到賽小...謝謝!

讀邊間幼稚園同派邊間小學, 係無關係架。小學派得好唔好, 只係同運氣 + 填表策略有關。

大宅

好媽媽勳章

原文章由 sheeta 於 08-10-2 16:00 發表

讀邊間幼稚園同派邊間小學, 係無關係架。小學派得好唔好, 只係同運氣 + 填表策略有關。

謝謝你啊...因為我同老公都覺得賽小既教學理念同我地既想法好似...唔要求讀死書...而係通識教學...所以好想BB可以讀賽小...我係安?師幼稚園個網頁找到佢地既畢業生升讀小學既資料...佢地個分析圖表表示:約16%學生升讀賽小(最多學生可以升讀)...而家你地講左比我知...原來想BB升讀賽小...係同幼稚園無關...咁我唔駛咁擔心...再次謝謝!

男爵府

AKLAMY,

亞仔今年有無參加朗誦?

大宅

sheeta,
我路過架咋....
Stockinette個仔Aden 就係Samuel 個同學仔呀.
你地以後多d傾啦.

原文章由 sheeta 於 08-10-2 15:00 發表

咦, 妳個小朋友邊一班呀? 我女喺1c, 唔知我地有無見過面呢?

我都覺得寫日記幾好, 至少啲字係小朋友真係用到, 想學寫嘅字, 唔係老師夾硬塞入佢地個腦度。 ...

男爵府

有參加獨誦和集誦呀! Edmund 有參加嗎?

原文章由 EdmundMaMa 於 08-10-8 12:49 發表
AKLAMY,

亞仔今年有無參加朗誦?

男爵府

原文章由 AKLAMY 於 08-10-8 22:47 發表
有參加獨誦和集誦呀! Edmund 有參加嗎?

佢都係獨誦 & 集誦。

即係佢地一齊練啦

男爵府

Aiya..我都唔知佢地係咪一齋練習, 因為冇聽佢講過! 唉 ~~~ 我個仔連張poem 紙都唔見埋, 你話佢點練????????? 哈哈 ~~ 我都未見過佢係屋企練過或讀過首詩!! 懶人是也 !!

BTW, 我都唔知教院有茶樓喔, 好食嘛? 我都想去試下,. 使唔使教職員才可以去呢?

原文章由 EdmundMaMa 於 08-10-9 10:06 發表

佢都係獨誦 & 集誦。

即係佢地一齊練啦

男爵府

原文章由 AKLAMY 於 08-10-11 21:49 發表
Aiya..我都唔知佢地係咪一齋練習, 因為冇聽佢講過! 唉 ~~~ 我個仔連張poem 紙都唔見埋, 你話佢點練????????? 哈哈 ~~ 我都未見過佢係屋企練過或讀過首詩!! 懶人是也 !!

BTW, 我都唔知教院有茶樓喔, 好食嘛? 我都想 ...

我都係聽亞仔沖涼時背,我先知佢參加左集誦!

茶樓係 E 座, 野食都可以,當然唔係最好食,不過勝在方便同舒服。

大宅

各位賽小家長:
你們如何評價賽小呢?我本對賽小的觀感頗好,但曾聽朋友和同事說:賽小的英語水平係好,但學生的行為和操行卻不太重視,學生的學風近乎國際學校,所以學生不太學得尊師重道和友儕間的關愛。這令我對賽小產生了疑問和需重新考慮這間學校。請各家長可解除我的疑惑,如對賽小有誤解,亦請指正。

首頁

尾頁

跳至