家事百科

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我問過sales,佢話將d衫+水+球一齊浸,然後用手洗衫就ok

原帖由 barbaraS 於 09-2-4 12:29 發表
我有個問題喇, 我點都有d野要手洗, 咁點算.

洋房

原帖由 lokjoan 於 09-5-18 22:40 發表
我都買左個, 但見佢個壳硬硬地, 其實會唔會好容易撞爛部洗衣機同刮爛d衫? 尤其是高速過千轉個陣時.

我朋友話wellos那個係用硬膠整架
咁樣可能對衣服同洗衣機都唔係幾好...
而我用碧濤, 個SALES同我講係用環保軟膠
同埋多D "洞", 水流會流得快D喎.

洋房

btw 頭先上discuss見到有人話wellos原來係大陸做架
唔知D珠會唔會好易...爛呢
http://www.discuss.com.hk/viewth ... a=page=1&page=2

禁止訪問

幫wellos平反

洋房

噢, 但我睇biocera碧濤個網
http://www.well-tec.com.hk/php/big5/index.php
呢個DR.咩咩咩係韓國biocera公司架喎
咁佢自己品牌出既野 (http://www.biocera.co.kr)
又點會俾左wellos??
真係唔係好明喎...
同埋個sales話我知碧濤係韓國專利產品
應該可信吧!!

大宅

我兩個都有,但已經唔再用,用左兩個月,效果同只用水洗無太大分別!

大宅

回覆 3# jessicayoko 的文章

sorry,見到jessicayoko話:
wellos,始終有十年歷史,但資料又話2002年才發明洗衣球,我會唔會誤會咗個意思?wellos有其他products?

有得平當然想平d啦, 希望多d用家分享吓,我都好想買。

洋房

其實我都試過玩野
只係用水洗...
但D衫都真係幾硬 @@
用左洗衣球係好D喎!
所以我都相信呢種科技...

洋房

我之前都分享過:

其實而家市面上有好幾款
但我自己就用緊碧濤呢隻
大嫂話呢個牌子係韓國專利產品
而o係香港亦都有理工大學認證
最緊要係確定係99.99%殺菌
所以感覺上係較有信心!

而且又無化學物質...
對bb皮膚好吧
仲有環保呢~

eee 見到呢到有50蚊coupon........

複式洋房

維基百科話呢個係"偽科學產品", 係MLM傳銷成日用來呃人的. 死啦, 我剛剛去旅行時買左兩個添......

http://en.wikipedia.org/wiki/Washing_ball

我都有諗過咁多人用過都話佢WORK, 其實係咪因為只要衣服不太污漕的話, 用清水洗都一樣可以洗乾淨, 但大家一向習慣用洗衣粉, 一見到唔加洗衣粉都可以洗乾淨D衫, 就信晒係個洗衣球的效用. 至於之前位網友話試過做實驗用清水洗的衫冇用左洗衣球咁柔軟, 會唔會係因為有個有返一定重量同硬度的波放入去洗, 反而會打返鬆D衣物纖維呢?

點都好, 唔買都買左, 惟有照樣試用下咯.

別墅

我買左碧濤洗衣球, 用左大約3個月啦, 有以下問題:

1) 如果小朋友尿床, 床單上既尿味好似洗唔走.
2) 洗完有色(特別係黑色衣物), 個球好黑, 好污濁.
3) 宜家我洗衣都要加消毒劑, 效果好D.

你地用左幾個月, 有無問題呀?

洋房

http://www.well-tec.com.hk/images/download/1.pdf
一份驗証又錯 grammar 又串錯字
好可能係假

洋房

我見個個都話會試下,又話會睇下得唔得,但係大部份人都唔講返個result出嚟嘅?

我試過買一個cheap cheap嘅(我估係大陸嘢啦),牌子係咩都唔記得左lu,不過真係唔work....一來唔乾淨,二來有味嘅衫都仲係有味....可能佢真係無呢d科技???

咁呢個碧濤到底有幾多人真係用過架?又真係得唔得架?

大宅

我都想知...碧濤洗衣球既利弊, please share, thanks!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

碧濤第二代 okay la, but suggest to add soda powder and white vinegar together as well, effect is better.

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至