跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

醒目開學勳章

Re: 討論東涌幼稚園-多多賜教!

Somama,
Thanks for sharing your view. I do agree that obedience must build when she's young.

Your girl is studying at Green Pasture, right? How's her progress? Do you recommend GP to others?

Best Regards,
Laputa

somama^_^ 寫道:

Laputa,

I concern point 1 & 4 more.

For little one, role model is very important to their characteristic's building. Although a qualified teacher is not equal to a good teacher, a better training make them aware of their behaviour before/ response towards kids.

If you plan to let your girl to study at traditional primary school (or not international school), an international kinder is not your choice now.

如果你覺得你囡囡是比較活潑性的人, 你可以選一問着重活動教學, 而功課又不太多的 kinder. 自細有多些 "校規", 到小學會容易接受些.

大宅

laputa,

hehehe........ 我只去了青草地, 活力 & greenfield 參觀, 3間之中, 我鍾意 gpk 多d.

因為剛開學, 我所見的, 只是好表面. anyway, i can share with all of you.

1. 我第一印象 & 到而家都係, 老師, 校長, 文員 & 嬸嬸 都好 nice, 好有笑容, 好 gentle.

2. 我聽其他k2 &k3 的家長說, gpk 的程度是比較低些. (比起其他富東的 kg) 所以如果小朋友能接受的 or 如要考出面的小學, 可能要自己加些綀習教 or 補習.

3. 另外, 就是課外活動比較少了. 學校没有安排很多課外活動給小朋友選擇. 有些家長在長假 or summer 要自己去找課外活動, 覺得好困難. (esp. within TC)

不過, 我想以上的 point 2-3 是貫徹了學校的宗旨的. 因為校長在家長會時說過, 想小朋友在一個從遊戲, 開心, 快樂的環境下學習, 又想幫助小朋友與家長建立親子關係. 所以, 無 mug 功課 & 假期課外活動 lor....

大宅

不如有小朋友入了學的mami, 你們多些 share 學校的所見所聞 & your feeling, 等大家多些 information 去選校, 又可以 chat 下嘛!!

大宅

醒目開學勳章

懇請各位爹爹媽媽share 你地feeling, 造褔人群,功德無量!!

多謝somama!!

Laputa
somama^_^ 寫道:

不如有小朋友入了學的mami, 你們多些 share 學校的所見所聞 & your feeling, 等大家多些 information 去選校, 又可以 chat 下嘛!!

男爵府

係呀係呀.
我亞b出年夠2歲, 想比佢讀nursery, 應該呢1/2個月要補名, 但我真係一d頭緒都無. 有經驗的家長麻煩唔該比d意見呀.

大宅

醒目開學勳章

雙子媽媽
Not many choice of nursery in TC. Take the playgroup offered by them and you can find out cyrus's preference.

Laputa
雙子媽媽 寫道:
係呀係呀.
我亞b出年夠2歲, 想比佢讀nursery, 應該呢1/2個月要補名, 但我真係一d頭緒都無. 有經驗的家長麻煩唔該比d意見呀.

禁止訪問

民房

Dear Pcjai

你有心了,多謝。現在我囡囡OK啦。生猛活潑,冇時停。識得駁咀及同菲傭用英文交談兼爭辯。喜歡同小朋友一齊玩。總之是一個正常的小孩。

複式洋房

Kencheng

It's a relief to hear that! All the best!

pcjai

kencheng 寫道:
Dear Pcjai

你有心了,多謝。現在我囡囡OK啦。生猛活潑,冇時停。識得駁咀及同菲傭用英文交談兼爭辯。喜歡同小朋友一齊玩。總之是一個正常的小孩。

複式洋房

Thank you charachel

For Greenfield, what is the minimum requirement for pn class ne?

Actually I am very confused - when you say pn class, do you mean pre-nursery? After pre-nursery, there is nursey, and then K1-K3, right?

clarachel 寫道:
dear pcjai,

雖然Greenfield是國際學校,但其實他們有國際及雙語班的,雙語班有本地同外籍老師的,有中文,英文及普通話學,同本地幼稚園無分別,我囡囡現在讀緊pn班,她很開心呢!提議妳可以比囡囡在此讀一年pn班先,到k1轉番出嚟都無妨.

男爵府

尋日同個鄰居傾開計, 原本佢去左Greenfield度教nursery. 我即刻對入讀Greenfield有d保留, 原因係我呢個鄰居從未教過書, 而佢自己亦只有中三程度, 佢之前係做sales的. 我唔係discriminate呢個朋友, 不果對佢教學的professionalism同資格有所保留, 而對Greenfield請幼師的要求亦似乎是但左d. 不果佢叫我唔好係bb2歲時比佢讀nursery, 因為實喊死,亦唔會學到d咩, 提議我比bb上playgroup好過. 我同老公商量過都覺得佢的suggestion唔錯, 不果衰在好難搵到d playgroup 係Sat or Sun讀. 我唔想bbweekday 去, 因為我想放假時自己同佢去. 請問有無好介紹? 唔該.  

大宅

dear pcjai,

Just to reach two years old and your baby can join the pn class at anytime, pn is pre-nursery, and then is K1, K2 and K3.

大宅

dear雙子媽媽,

請問妳個鄰居最後有無入到去教?如果有,希望唔係我囡囡果班啦! 不過睇落囡囡的老師都幾好,唔似係!

其實上年我都無唸過比囡囡返nursery,但係今年發現囡囡叻咗好多,無咁bb,在家只係玩,睇英文dvd,或者我教她一些東西外,就無咩好做,好似好悶同浪費咗佢呢段黃金時間(因為我相信小朋友在三歲前學習係最吸收最容易的),所以六月即刻幫佢報名,幸好還有位!其實不是所有小朋友也會喊,我囡囡就無(佢果陣只有兩歲兩個月)!而且佢之前好跟我,我未試過離開佢超過三小時仲要係陌生的環境同人,所以都唸住佢喊幾日,好彩佢適應得快無喊,等我都好過d.但當然也有例外的小朋友,而囡囡有幾個同學仔現在還在喊緊呢!如果小朋友還未準備好,可以等他大少少,兩歲半才插班也無妨!

另外,富東青草地現正開星期六playgroup,可以打去問吓有無位.而愉景灣宣道會星期六早上也有英文playgroup的.

雙子媽媽 寫道:
尋日同個鄰居傾開計, 原本佢去左Greenfield度教nursery. 我即刻對入讀Greenfield有d保留, 原因係我呢個鄰居從未教過書, 而佢自己亦只有中三程度, 佢之前係做sales的. 我唔係discriminate呢個朋友, 不果對佢教學的professionalism同資格有所保留, 而對Greenfield請幼師的要求亦似乎是但左d. 不果佢叫我唔好係bb2歲時比佢讀nursery, 因為實喊死,亦唔會學到d咩, 提議我比bb上playgroup好過. 我同老公商量過都覺得佢的suggestion唔錯, 不果衰在好難搵到d playgroup 係Sat or Sun讀. 我唔想bbweekday 去, 因為我想放假時自己同佢去. 請問有無好介紹? 唔該.  

男爵府

有呀, 佢係今年(好似過年後)開始教, 我之前都知道佢去幼稚園工作, 但o個時佢話做助教. 尋日同佢傾開話想比bb係Greenfield讀nursery, 佢先講佢就o係係Greenfield教. 我問佢comment, 佢話ok, 但間學校始終都係新, 行政比較亂. 其他野亦尚待改善.
我亞b出年9月都係2歲2個月左右. 或者都時先算啦. 至於playgroup, 我要再explore吓. 唔該.
dear雙子媽媽,

請問妳個鄰居最後有無入到去教?如果有,希望唔係我囡囡果班啦! 不過睇落囡囡的老師都幾好,唔似係!

其實上年我都無唸過比囡囡返nursery,但係今年發現囡囡叻咗好多,無咁bb,在家只係玩,睇英文dvd,或者我教她一些東西外,就無咩好做,好似好悶同浪費咗佢呢段黃金時間(因為我相信小朋友在三歲前學習係最吸收最容易的),所以六月即刻幫佢報名,幸好還有位!其實不是所有小朋友也會喊,我囡囡就無(佢果陣只有兩歲兩個月)!而且佢之前好跟我,我未試過離開佢超過三小時仲要係陌生的環境同人,所以都唸住佢喊幾日,好彩佢適應得快無喊,等我都好過d.但當然也有例外的小朋友,而囡囡有幾個同學仔現在還在喊緊呢!如果小朋友還未準備好,可以等他大少少,兩歲半才插班也無妨!

另外,富東青草地現正開星期六playgroup,可以打去問吓有無位.而愉景灣宣道會星期六早上也有英文playgroup的.

[quote]
雙子媽媽 寫道:
[/quote]

大宅

做助教都好d,只係幫吓老師同睇住d小朋友啫! :wink:

男爵府

唔係, 初頭係助教, 依家已經'獨當一面'.

大宅

wa, greenfield 好唔得. 你 neighbour 的學歷, 真係唔做得幼師!! 如果她是連 education cert 都没有的話, 連 playgroup 老師也不應該做!!

那個年齡上學, 不同人有不同的看法. 但老實問一句, 自己會不會拔苗助長呢?? 成長不可以迫出來的, 是引導出來的.

家長陪同上 playgroup 是很好的引導, 因為在有安全感的環境下, 小朋友養成好的規距 & 有充足的學前預備, 成長的根基最札實.

雙子媽媽 寫道:
唔係, 初頭係助教, 依家已經'獨當一面'.
[quote]
[/quote]

大宅

請問'獨當一面'是什麼意思,我知每班都會有兩個老師或再加個助教的,另外,她姓什麼的,好驚呀!

男爵府

Sorry ar, 我唔想公開佢的姓, 唔想對人的工作有任何影響.希望妳明白.

大宅

醒目開學勳章

Clarachel,
Is your girl in PNA or PNB? No worry if she's in PNB, because MS Yannie is a very good and experienced teacher and I don't think she's the F.3 helper. Not sure about PNA though.

Laputa

請問'獨當一面'是什麼意思,我知每班都會有兩個老師或再加個助教的,另外,她姓什麼的,好驚呀!

首頁
45678...10

尾頁

跳至