嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 濕疹bb媽咪論壇

Candy1215,
唔好咁唔開心, 我個仔都係, 星期六同佢去左朋友屋企, 點知到了傍晚佢個頭即刻出左好多紅點, 佢又不斷用手抓, 攪到呢幾日佢都

大宅

sinary,
你點呀? 同Brian'Mother傾完電話係咪好d?若果你餵人奶而bb又細, 你應該check下bb是否對某d食物或環境有敏感?只要知道那些是致敏原, 應該可減少濕疹番發, 我想Brian'Mother都好贊成你做皮膚測試.

我個仔仔做完皮膚測試及我介口後他已很少番發.不過今次就唔好彩, 都係我唔小心冇留意到"塵"的威力!!!
該用戶已被刪除

大宅

好媽媽勳章

Hi all,
Anyone know where to buy 防塵滿既床褥套被套同枕頭套? Please advise. Thanks so much.

別墅

tpy,

囡囡今次同妳仔仔一樣, 與食物無關, 只是我老公帶BB落街唔夠20分鐘,返嚟就 , 唔通唔好出街咩!!!!!!!
我有一個可愛之女兒 ~ みこ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

複式洋房

tpy,

同Brian'Mother傾完電話係好d呀. 順便講聲'唔該晒'brian'mother. 我同老公傾過如果今次搽完醫生d藥又好似上次禁唔使一個星期又番發的話就去做皮膚測試啦.

你bb ok d未 ? 希望佢好返晒啦. 你有無幫bb整網址呀? 方便分享就pm我啦.

大宅

Candy1215,
你有冇問你老公同bb去過乜野地方?是否去過一d好多塵的地方?我仔仔就係因為接觸到太多塵又番發, 而家好d啦, 搽完藥已經退左7788. "塵"都係致敏原

大宅

我曾經見過sogo, jusco等大百貨公司賣家品部有售賣, 現在不知有沒有, 你可打電話問下.

是否防塵滿既床褥套被套同枕頭套可完全消滅塵滿?若果買不到, 只要定期(一星期一次),將床褥套被套同枕頭套放進洗衣機內用60度熱水洗便可消滅塵滿的.

複式洋房

我前幾日去睇醫生, 佢話冇類固醇的藥膏應該只有Elidel and Protopic, 我諗Dr Helen Chan 的 tacrolimus 可能都係Protopic, 而 paint onit. 應該係Emulsifying Ointment, 如果你地問Dr. Helen Chan, 佢多數叫你去比佢睇吓, 但佢啲診金都幾貴.
因為我聽你地講Protopic藥力較強, 而我睇的醫生都唔suggest我用protopic, 所以我現在將Protopic加凡士林 1比2 溝, 效果都ok, 近來天氣較乾燥, 所以我都用凡士林保濕, 希望幫到大家.

民房

試下叫醫生開D無類固醇嘅藥膏!!我囡囡都用緊!
仲有試下沖完涼之後抹身前用Oilatum搽身,先至好印乾。之後再塗Lotion溝凡士林,有效保濕。
我囡囡出世到而家都係甘做,好番好多囉!!

大宅

hi,adasywong,brian mother 及各位媽咪,

我今日(呀, 應該係尋日,而家已經係深夜兩點幾)同仔仔到陳醫生覆診, 我問佢可唔可以寫紙比我配藥以及佢開比我
該用戶已被刪除

男爵府

Brian'Mother
我剛剛發現你們在這裡討論濕疹, 所以入來看看大家有什麼心得. 我個女有10個月大, 約1 個月大時便開始有濕疹, 本來情況都ok. 但最近乾燥有時都好嚴重, 我主要是用Oilatum shower gel 幫bb沖涼, 再用aqueous cream 補濕., 本來都ok, 但我想用較潤的cream, 之前聽你們提過emulsifying ointment, 是否很潤? 相比aqueous cream, emulsifying ointment是否更好?
該用戶已被刪除

男爵府

Brian'Mother
謝謝你的意見, 我一於試下emulsifying ointment先, 另外, emulsifying ointment 可否搽面, 及夏天時, 你用aqueous cream 定emulsifying ointment, emulsifying ointment, 會否好”立”, 其實emulsifying ointment似唔似vaseline, 因為我見你們說是豬油膏, 是否同vaseline一樣油? 還是油得來會濕d?

男爵府

sinary
原來Neomycin sulphate是好重類固醇, 如果bb的濕疹嚴重, 我便用它. 現在知道是重藥, 覺得阿b好慘, 因為我已用了9個月, 雖然唔係成日用, 但都叫長期用, 真係好擔心.
該用戶已被刪除

別墅

tpy,

我老公只係同囡囡去 supermarket, 不足20分鐘, 就出事了, 六合彩又唔我中.

:lol: :lol:
我有一個可愛之女兒 ~ みこ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

別墅

Brian'Mother,

我想問吓妳仔仔打左1歲針未呀?
emulsifying ointment 是否普通藥房可以買到? 有焦藥性?幾錢?

thanks.

複式洋房

brain mother,

關於隻手, 我今日終於去左睇趺打, 多謝關心. 應該都是拉傷及發炎, 個位醫師都好醒, 見我話兩隻手婉痛, 佢就問我是不是剛生完bb. 又問是不是仍喂人奶及bb有無對隻xxx敏感, 因仍喂人奶所以佢話唔食得藥, 只是幫我按手及包札到隻種禁. 要明天再覆診(禁又去左$230, 唉, 我覆完下次重忍到的話可能就唔睇啦, 我知都是要休息多先會好, 但呢刻又唔抱bb唔得).

bb昨晚抓瞼又抓得好密. 琴日收工返去見到佢塊面血痕斑斑,真是幾心痛.

首頁

尾頁

跳至