跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:puffy0305 的帖子

15分入canossa比較進取,因為本身應該有世襲分...小心考慮

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 親子達人勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Hi,
我囝k2, 請問知不知道港同何時可apply application form?

這校是否較多家校合作, 較多project,

坐不定的男生唔知是否適合。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

rose0619 發表於 13-4-30 09:49

Hi,

1. 未有得DOWNLOAD FORM 啊, 連簡介會登記都未有 (又一早出左內聯網攪到D家長心癢癢)
2. 多家校合作, 不過亦有家長選擇"潛水", 豐儉由人, 我個人覺得有效的
3. 我仔專注力差坐唔定, 幼稚園時有問過老師, 究竟應該搵間COOL住佢, 定搵間活動D包容佢, 老師話我仔唔係要COOL, 寧願活動等佢坐一陣有D空間動下腦仲好, 結果我無揀錯; 其實港同雖然話活動教學姐, 大部分時間都係坐定, 不過可能教一陣就會有D小組活動/討論, 教學方法又較互動, 咁小朋友上上下堂會有動腦筋既時間, 唔駛越黎越悶, (唔係走黎走去) 或者你都可以同老師傾下 (留意活動教學唔等於曳/放, 學生曳一樣有下場的, 例如無小息, 罰坐, 去教員室幫老師整野, 嚴重一樣有見家長, 見訓導, 見社工, 我仔連教育心理學家同警察都出埋場(係警察黎講TALK時俾個主任捉叫左去幫手扮野喇mouth:, 相反, 由於係positive reinforcement, 所以小朋友願意同大人講心事, 對佢一路成長都有正面影響)

子爵府

聽起來此校多方面都做得很好,
我諗一定很難入, 尤其是我地是住公屋的,

不過都會試試,interview 可給小朋友一個學習過程,

我很想知interview 會問什麼,

我囝囝現在學的課外活動有:

劍僑英語, 英語拼音,swimming, piano, drawing, 足夠嗎?

普通話未額外 學,

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

年年有D唔同, 可以睇返舊野先(因為係教育王國帖, 手機開唔到, 要用電腦至識"跳"過去)
http://www.edu-kingdom.com/forum ... E5%A4%A7&page=1

有好多小朋友都話INTERVIEW好玩, 如果父母平常心, 咪當去玩一日LOR (我都知好難平常心既)

學校會收大仔細仔, 咩幼稚園都會收, 因為第一ROUND集體遊戲其實已經暗中觀察左好多野, 包括專注力, 收放自如力, 合群性, 表達能力, 理解能力, 自理性等, 有時學唔學得多課外活動反而係其次, 我女果時老師就只係讚左一句話佢自己執玩具....有時D野, 講唔埋架

子爵府

Thanks for your sharing! : )

首頁

尾頁

跳至