嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原文章由 熊仔仔媽咪 於 07-9-27 13:39 發表

豬鼻係咪一開始就用果種? 如果係的話大概 2 個月, 跟住換咗另一種, 大概 2 個禮拜左右, 然後就轉用貓鬚. 當時我以為轉用貓鬚即係等於好快可以出院, 點知都等咗差不多一個月呀.

呼吸呢樣嘢, 急唔嚟的. 其他 ...

:cry: 我都明呼吸唔好可以急... 但每日去醫院不奇然好希望 BB 快 D 可以轉用貓鬚.因為現在佢用緊個一個攪到個鼻仔損哂

大宅

原文章由 BB07082007 於 07-9-27 14:02 發表

:cry: 我都明呼吸唔好可以急... 但每日去醫院不奇然好希望 BB 快 D 可以轉用貓鬚.因為現在佢用緊個一個攪到個鼻仔損哂

少少損咗冇大礙的 (唯有咁諗), 當然媽咪會心痛... 寄望 bb 努力加油, 可以快 d 返屋企, 到時就靚哂媽咪又開心哂架啦!

有時我睇返 bb 係 NICU 的相, 都不期然心中一澟, "咦, 原來 bb 果時係咁的樣架喎!" bb 身上有喉管, 面上有膠布, 又有紅印等, 當時喺醫院覺得冇咩嘢, 但而家睇返, 真係好慶幸 bb 而家樣樣都 ok, 白白淨淨, 健健康康. bb 的進展好奇妙的, 佢哋既然選擇咗咁快出世到呢個世界, 已經走上咗一個特別的人生旅程. 呢個旅程一定係充滿繽紛, 充滿挑戰, 但係佢哋都係勇敢的鬥士 (睇佢哋身上的戰蹟就知道), 我哋作為父母的要支持佢哋呀!
熊仔仔同D豬係爹哋媽咪心肝寶貝豬

大宅

原文章由 熊仔仔媽咪 於 07-9-27 12:23 發表

cynthia,

我的 bb 係 24 週 6 出世, 在醫院住了 4 個月 (NICU 3 個月, 初生嬰兒病房 1 個月), 足月計現在已經快 6 個月. 我的 bb 做過心導管手術 (PDA), 後來雙眼亦做過激光. 在住院期間他亦遇過肺炎, 有一段短 ...

熊仔仔媽咪,好多謝你o既意見呀..我個b其實大致同你個bb差唔多case呀,醫生話bb依家o既情況尚算初期,將來要問對o既問題唔知會有幾多呀,只知PDA手術係一定要做...唔好意思,我好想知呢個手術係咪要開刀做架?因為我地聽過有2種做法,一種係,微創手術,一種要開胸...咁你BB係做邊種呀?我地應該會BOOK去葛量洪醫院做呀...因為我地乜都唔識,希望你唔好介意呀....

大宅

原文章由 cynthiafong 於 07-9-27 17:04 發表

熊仔仔媽咪,好多謝你o既意見呀..我個b其實大致同你個bb差唔多case呀,醫生話bb依家o既情況尚算初期,將來要問對o既問題唔知會有幾多呀,只知PDA手術係一定要做...唔好意思,我好想知呢個手術係咪要開刀做架?因為我地 ...

據我所知, 暫時香港所有 PDA 術都是在葛量洪做的. 我的 bb 做的是開胸手術. 我當時的心情真的很差, 因為我滿懷希望, bb 可以靠葯物將導管關上, 誰知最後要做手術... 不過 bb 那麼小, 應該不會有做手術的記憶, 亦不會痛吧 (自我安慰)... 為了他, 這個手術是必需的. 你要堅強 d, 努力加油.

大宅

原文章由 熊仔仔媽咪 於 07-9-27 17:10 發表

據我所知, 暫時香港所有 PDA 術都是在葛量洪做的. 我的 bb 做的是開胸手術. 我當時的心情真的很差, 因為我滿懷希望, bb 可以靠葯物將導管關上, 誰知最後要做手術... 不過 bb 那麼小, 應該不會有做手術的記憶, ...

熊仔仔媽媽..希望你唔會介意我係同bb爸爸一齊睇你o既信息呀,佢話你講得好對呀..我地係應該對bb充滿信心o既,我會支持bb到底呀!!我知我地一定可以一家團聚架!!!

多謝你支持呀!

大宅

原文章由 cynthiafong 於 07-9-27 18:21 發表

熊仔仔媽媽..希望你唔會介意我係同bb爸爸一齊睇你o既信息呀,佢話你講得好對呀..我地係應該對bb充滿信心o既,我會支持bb到底呀!!我知我地一定可以一家團聚架!!!

多謝你支持呀! ...

My pleasure! Cynthia 的先生,你要同你太太互相扶持, 特別女士較易多愁善感, 亦會傾向覺得自己有問題才導致 bb 早產, 心理壓力和內疚感會很大. 作為丈夫的要體貼多點, 這個時候要多用言語和行動安撫太太呀.

當然, 男子漢大丈夫, 可能都好辛苦, 不過你是一家之主, 亦是家中精神支柱, 太太和 bb 都需要你支持架!

大宅

原來真係會進一步,又退步呀.....bb又唔舒服喇...依家開氧氣開得幾高呀...真係擔心呀...:cry:

大宅

好媽媽勳章

原文章由 cynthiafong 於 07-10-1 09:35 發表
原來真係會進一步,又退步呀.....bb又唔舒服喇...依家開氧氣開得幾高呀...真係擔心呀...:cry:

不要太擔心,比 D 信心 BB , 氧氣開得高都只會是暫時.

大宅

造口 surgery

Hello Yandy

I saw your post earlier about operation on the intestine. I just want to know how your son has been doing? Has he been recovering well?

My son was born 2 weeks ago. he was 30wk gestation when he was born (10 weeks premature), and he weigh only 900g. Doctor said my son got some problem with digestion and needs to do a surgery tomorrow. He may need to cut some of his intestine (腸) and also needs to put a 造口. I wonder if your son face problems after the surgery. Can he eat and digest probably since part of the 腸 was cut? dHow long did your son's 造口 kept for?

Sorry for asking so many questions. I'm just quite worried about this.....

Regards
Freda

Sorry I don't know how to type Chinese.

原文章由 yandy 於 07-2-3 10:25 發表
dear all,
其實由我細仔出世開始,即06年10月7日,佢係qe 出世啦!!佢34wks days 2.3kg, 由佢出世到e+都仲ICU, 佢係因為壞死性腸炎而CUT左18CM腸,到E+佢已經做左4次手術........都仲係有個造口...我相問下有無其他BB有 ...

男爵府

原文章由 jor_mankiu 於 07-12-19 13:51 發表
Hello Yandy

I saw your post earlier about operation on the intestine. I just want to know how your son has been doing? Has he been recovering well?

My son was born 2 weeks ago. he was 30wk gestation ...

sorry 呀,呢幾日都無上來,咁遲先覆你!!尋日bb做手術一切順利嗎?不要太擔心,對BB要有信心。
我仔仔9月中已經出左院啦,係11月初亦都閂左造口,一切順利,e+已經無事。其實我仔仔case比較複雜,一般cut左d腸後,醫生都會係大約一個月後閂番造口(如果佢自己食奶無問題、體重有增長,大便亦正常),如果係呢段時間bb都係醫院,其實佢個造口你都無咩特別要留意,因為姑娘會幫佢換袋。而我就學左自己換,因為我仔仔係呢段時間番左屋企,所以我自己學左。我仔仔個造口keep左一年,因為其間佢都幾反覆,所以咁耐先做手術。
其實佢地日後吸收會點,真係要視乎cut左幾多腸同cut左邊part,我仔仔就cut左小腸尾,大腸頭,維他命B12佢一定吸收唔到,所以個個月都要打針......而其他營養就要等佢大D先知.......
希望可以幫到你!如果有咩唔明你可以PM你個電話no.俾我,可以直接問我!!
yandy
我家有2個小寶貝~~~

複式洋房

我BB係31 weeks 1 day出世, 我當時穿水! 出世1.37Kg, 而家住了24日醫院, 頭10日係icu, 而家係特別護理病房, 佢到而家都係用緊胃喉! 我每日帶人奶卑佢, 而家1.753Kg, 但我好擔心佢呼吸, 成日吸得淺, 部機就響, 好擔心! 醫生又話遲D BB要check眼,會好辛苦! 我成日都好內疚, 唔明點解我會穿水!

複式洋房

原文章由 Sam512 於 08-1-2 15:01 發表
我BB係31 weeks 1 day出世, 我當時穿水! 出世1.37Kg, 而家住了24日醫院, 頭10日係icu, 而家係特別護理病房, 佢到而家都係用緊胃喉! 我每日帶人奶卑佢, 而家1.753Kg, 但我好擔心佢呼吸, 成日吸得淺, 部機就響, 好擔心 ...

我BB尋日仲因為吸氣吸得淺, 要用貓鬚, 好擔心

大宅

原文章由 Sam512 於 08-1-3 13:46 發表

我BB尋日仲因為吸氣吸得淺, 要用貓鬚, 好擔心

我哋好多都係過來人, 大家都有類似的經歷. 其實你的 bb 31 週出世已唔算太早, 問題應該不大, 你唔需要太擔心. 俾時間 bb, 等佢慢慢長大, 好多問題自自然然會得到解決. 即使而家要用貓鬚, 亦只係暫時性. 要對 bb 有信心, 要支持佢, 同佢一齊加油呀!

複式洋房

原文章由 熊仔仔媽咪 於 08-1-3 13:58 發表

我哋好多都係過來人, 大家都有類似的經歷. 其實你的 bb 31 週出世已唔算太早, 問題應該不大, 你唔需要太擔心. 俾時間 bb, 等佢慢慢長大, 好多問題自自然然會得到解決. 即使而家要用貓鬚, 亦只係暫時性. 要對 ...

有無媽咪記得BB係幾多week個肺強壯, 條氣好D? 姑娘話我BB條氣唔順, 又成日卑面色人睇!

大宅

原文章由 Sam512 於 08-1-4 13:06 發表

有無媽咪記得BB係幾多week個肺強壯, 條氣好D? 姑娘話我BB條氣唔順, 又成日卑面色人睇!

我記得 QE 姑娘同我講 bb 個肺喺 36 週左右會比較成熟, 我的 bb 亦喺差不多時候有明顯好轉. 唔好太擔心, 俾多少少耐性啦.

複式洋房

BB尋日2.08Kg喇, 但都係用緊貓鬚, 係35weeks, 我真係好擔心! 你地個時有無帶人奶卑BB? 有乜辦法多奶D? 我已日日飲木瓜魚或章魚花生, 又飲奶同食芝士, 兩邊夾埋都係得2安

大宅

好媽媽勳章

你努力., 多多少少都要擠., 不要停不要灰心 . 因為我當時就係灰心停咗. 之後點努力都無

大宅

原文章由 Sam512 於 08-1-7 13:04 發表
BB尋日2.08Kg喇, 但都係用緊貓鬚, 係35weeks, 我真係好擔心! 你地個時有無帶人奶卑BB? 有乜辦法多奶D? 我已日日飲木瓜魚或章魚花生, 又飲奶同食芝士, 兩邊夾埋都係得2安 ...

哎吔, 奶量呢個問題確實令人頭痛. 我當時都係好辛苦好努力但係只得好少好少. 但係我都係努力堅持每日泵奶, 後來直到 bb 差不多可以出院就無奈地停止咗. 講真每日的 output 真係好少, 到 bb 食量開始增加的時候就一日的份量都唔夠 bb 一餐食. 我又係又飲湯又按摩又飲多奶茶, 想盡辦法都係唔多. 後來諗吓, 自己真係已經盡咗力, 最起碼 bb 開頭都有食過人奶就心安理得囉. 我諗每個媽媽的人奶份量都唔同, 冇得勉強的.

大宅

陪月勳章

各位媽咪你地好呀!
我BB都係早產嬰,係07年12月剛出世,當時只有27週得2磅重,e家仲係nicu唔知通常要住幾耐呢?非常之擔心希望各位可以分享一下經驗,大家交流一下吧!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至