嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 若茵 於 08-1-7 23:18 發表
hi sam512~我bb出世時同你bb差唔多重.
你用乜野奶泵? 我那時租左醫院用藍色那一隻電泵mededla(唔知有冇申錯字"返屋企用.係用濕電,力度好夠,所以除左頭一兩日得1-2oz,之後次次泵有3-4oz,最勁日子有8-9oz.
除左個泵夠 ...

我每日泵4次, 每次大慨2 oz! 我係用手! 你飲乜湯水ga?

[ 本文章最後由 Sam512 於 08-1-8 00:13 編輯 ]

複式洋房

原文章由 08準媽媽 於 08-1-7 16:30 發表
各位媽咪你地好呀!
我BB都係早產嬰,係07年12月剛出世,當時只有27週得2磅重,e家仲係nicu唔知通常要住幾耐呢?非常之擔心希望各位可以分享一下經驗,大家交流一下吧! ...

你係邊間醫院?我係QE

複式洋房

原文章由 若茵 於 08-1-7 23:18 發表
hi sam512~我bb出世時同你bb差唔多重.
你用乜野奶泵? 我那時租左醫院用藍色那一隻電泵mededla(唔知有冇申錯字"返屋企用.係用濕電,力度好夠,所以除左頭一兩日得1-2oz,之後次次泵有3-4oz,最勁日子有8-9oz.
除左個泵夠 ...

你個仔仔o個時有無條氣唔順, 要用貓鬚?

大宅

陪月勳章

原文章由 Sam512 於 08-1-8 00:15 發表

你係邊間醫院?我係QE

我個仔係屯門醫院,你個仔幾週出世呀?出世幾多磅?
e家佢情況點呀?

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

原文章由 若茵 於 08-1-8 20:09 發表
好彩條氣冇問題,只係用左一日貓鬚.

我好擔心, 佢食奶同屎屎就會條氣唔順, 部機會響, 會跌分, 我又乜都幫唔倒, 好唔開心!

複式洋房

原文章由 熊仔仔媽咪 於 08-1-4 13:52 發表

我記得 QE 姑娘同我講 bb 個肺喺 36 週左右會比較成熟, 我的 bb 亦喺差不多時候有明顯好轉. 唔好太擔心, 俾多少少耐性啦.

你個BBd當時有無用貓鬚, BB係幾多week出世ga? 我好擔心!

大宅

原文章由 Sam512 於 08-1-9 14:06 發表

你個BBd當時有無用貓鬚, BB係幾多week出世ga? 我好擔心!

我的 bb 係 24 週出生的, 所以情況比你的 bb 更嚴竣. 一開始的時候 bb 是要放在 open 的床上, 好讓醫護人員能隨時照顧他. 到情況轉佳時再轉到特別保溫箱, 然後又好轉些時 (這時轉用用貓鬚) 又轉回 open 的床, 最後離開 ICU 到初生嬰兒病房. 到甩了喉就出院啦.

我理解你一定很擔心, 不過我們這些 20 多週的 bb 也安然無恙, 你要有信心才是. 再加多些耐性, 要開開心心去醫院探望 bb, 替他加油呀!
熊仔仔同D豬係爹哋媽咪心肝寶貝豬

大宅

陪月勳章

原文章由 熊仔仔媽咪 於 08-1-9 16:20 發表

我的 bb 係 24 週出生的, 所以情況比你的 bb 更嚴竣. 一開始的時候 bb 是要放在 open 的床上, 好讓醫護人員能隨時照顧他. 到情況轉佳時再轉到特別保溫箱, 然後又好轉些時 (這時轉用用貓鬚) 又轉回 open 的床, ...

熊仔仔媽咪
請問咩叫做貓鬚呀?我bbe家用緊呼吸機唔知幾時先可以用貓鬚呢?

大宅

原文章由 08準媽媽 於 08-1-9 17:13 發表

熊仔仔媽咪
請問咩叫做貓鬚呀?我bbe家用緊呼吸機唔知幾時先可以用貓鬚呢?

貓鬚同呼吸機唔同, 呼吸機係要用喉管經口或鼻將氧氣輸俾 bb, 一般度數都在 20 以上. 到了 bb 肺功能較佳的時候, 醫院會嘗試只用貓鬚, 即是只是一條很幼的管, 用膠布貼在 bb 面珠. 這時氧氣度數較低, 主要是靠 bb 自行用肺呼吸. 其實能轉用貓鬚的話 bb 已經有很大進步, 距離出院的日子不遠了.

你的 bb 現在才 1 個月大, 應該還在用呼吸機吧, 對嗎? 他的心臟導管能否關上?

[ 本文章最後由 熊仔仔媽咪 於 08-1-9 21:58 編輯 ]
熊仔仔同D豬係爹哋媽咪心肝寶貝豬

大宅

陪月勳章

原文章由 熊仔仔媽咪 於 08-1-9 18:26 發表

貓鬚同呼吸機唔同, 呼吸機係要用喉管經口或鼻將氧氣輸俾 bb, 一般度數都在 20 以上. 到了 bb 肺功能較佳的時候, 醫院會嘗試只會貓鬚, 即是只是一條很幼的管, 用膠布貼在 bb 面珠. 這是氧氣度數較低, 主要是靠 bb ...

我bb本來用呼吸機幫助呼吸,今日下午開始就轉左用貼在鼻上的喉,唔知係咪你所講的貓鬚呢?(如果係就好啦)
另外個條心導管原先係生唔埋,後來醫生用藥後就自動生埋左啦!真幸運呀!

大宅

各位bk媽媽好久沒有上來,大家好嗎?

我汶豬由QMH轉咗去DK.仍然用緊貓鬚同胃喉,但已經有12磅啦(佢32週出世得2.5磅,13/1就8個月,更正月為6個月),我兩公婆每日放工立即到醫院陪佢,同佢玩現在識得笑到KAKA聲,學緊轉身,但唔叻,希望佢過年可以放假回家就好啦!

大宅

回覆 #12 Sam512 的文章

你好,我bb28週出世,出世時都不足2磅,他是9月中出世的,他於12月25日已回家,他現有七磅,所以不要太擔心!

大宅

my bb was born at week 31, weighed 2.8lb.

Now he is 3mth 2wk (adjuested = 1mth 2wk) and weighs 10lb. Is his weight okie???

大宅

陪月勳章

熊仔仔媽媽:

我bb本來用呼吸機幫助呼吸,幾日前下午開始就轉左用貼在鼻上的喉,唔知係咪你所講的貓鬚呢?(如果係就好啦)
另外個條心導管原先係生唔埋,後來醫生用藥後就自動生埋左啦!真幸運呀!

複式洋房

我BB lee幾日唔洗用貓鬚, 但飲奶時條氣好喘, 好擔憂! 塊面會變黑!!!

• 想問下, 早產BB甘細粒, 番屋企用睡袋定被仔好?
  • 早產BB係唔係要食維他命到一歲?
  • 係唔孩成日覆診?

[ 本文章最後由 Sam512 於 08-1-12 14:46 編輯 ]

複式洋房

醫生叫我地準備, BB就快出院, 想請教BB出院後的夜晚, 你地係唔係成晚唔訓睇住佢? 我好擔心, 點算?

大宅

Sam512,
1. I just use 被仔 when my boy returned home. Now, he is nearly 1 yrs old, I use
睡袋 la. I think whatever you use 睡袋定被仔, that is OK but remember not cover the baby's face because he has to breathe.

2. According to the doctor from QE, my boy has to 食維他命到一歲.

3. My boy has back to QE to覆診 every few months, and has to eye hospital every few week in the very beginning, then every month. Until the blood vessel under his eye is completly grown, we need not to bring him back to see the eye doctor la.

大宅

Sam512,
When my boy back to home, we are very worry and can't sleep well in the first month. When I heard a little sound from him, I will wake up and see what happened. Luckily, I have a good Yan Yan, she sleep in the same room with my baby and look after him very well.

And, don't worry. The doctor let your baby home, that means he is OK la. Just relax and enjoy your time with your baby!! I should have lots of fun!

首頁

尾頁

跳至