跳至

首頁

尾頁

洋房

我地一家有意搬入東涌,邊個屋苑好呢? 大家幫幫忙,比d意見?管理費,停車場收費係點,設思又係點呢?

大宅

原帖由 阿飛太太 於 10-7-26 10:11 發表
我地一家有意搬入東涌,邊個屋苑好呢? 大家幫幫忙,比d意見?管理費,停車場收費係點,設思又係點呢?

真係各有各好, 想近地鐵站, 就CHOOSE東提, 方便但係就樓齡舊D. 管理費其實東涌四大屋苑差唔多, 大約$1.6呎. 而映灣既會所係最大既, 所以我比較鍾意映灣, 因為設施多D, 映灣既停車場收費月租$2100 到.

水晶宮

畀面勳章

設施:映灣同藍天最多
方便:東堤
寧靜:第一海堤,第二東堤
四個屋苑最鍾意住東堤,買野搭mtr超方便,唔計以上2點,海堤座數少,唔會人來人往同住得都舒服。個人意見唔會揀映灣(因不太喜歡cat同狗),有時搭lift有狗味,我住10座c室,主人房係正隔壁屋嘅toilet,d去水声沖涼声好勁好disturb,座數多人又多。但佢有間茶餐廳ok喎,我會特登去食。(以上個人意見,不喜勿?)

洋房

Thank you tanping, captainbaby. 不過個日聽個agent 講, 東堤好多有漏水, 真唔真呢?

大宅

原帖由 阿飛太太 於 10-7-26 15:04 發表
Thank you tanping, captainbaby. 不過個日聽個agent 講, 東堤好多有漏水, 真唔真呢?

我都聽過有人話漏水,因為東堤樓齡舊, D渠始終會老化, 真係睇你好唔好彩啦, 東堤D樓, 我都睇過好多間, 之前都諗住搬過去, 因為方便MA. 可能我睇"伸" 個D都冇裝修啦, 覺得好"殘", 一定要洗成二十萬裝修, 換過晒D渠, 廚房同廁所, 所以最後都冇諗, 可能因為我鍾意新D既樓啦.

水晶宮

畀面勳章

我間屋又冇事喎,我個friend都係冇事,可能我地好彩。不過東堤樓齡係最舊, 但我2年前住呢度時,間屋一d都唔殘,其實好睇咩人住同有冇工人,上過星期我睇la rossa都新啦,點之個toilet 勁殘 ,都唔知佢點住嘅,我個friend剛賣了東堤2房而租返呢度3房,佢呢個新屋內‘loan‘一d 都唔舊,當然唔可以同映灣3,4期比啦。不過我都鍾意住新樓ga,住映灣時係貪佢全新,係幾正ga,只因其他因素唔鍾意。樓主得閒入黎feel下la。

男爵府

我住海堤 (第一首業主, 住了超過7年, 勁愛它的海景及機場VIEW), 一定 vote for 海堤:

優點:
1. 永久無敵大海景 (A, B, G & H 單位), 及非常近海, 日日好似望住幅畫, 令人心擴神怡; 其他屋苑海景觀, 比自己低密度樓及大型會所阻住不少海景, 最重要是屋苑前有大地皮, 將有不少其他屋苑興建, 海景一定大打折扣;

2. 內園景也不差 (C, D, E & F 單位), 有山有水, 又見到 CABLE CAR, 黃昏景靚到簡直殺死人...;

3. 單位"四"正, 房門不對正廁所或廚房, 廁所門又不對正廚房門, 不是鑽石廳, 房走廊又不是九曲十三彎;

4. 管理費全區最平 (好似 $1.3X@, sorry, forget tim), 這是業委今年 fight 出來的成果; Carpark $2,000/mth.

缺點:
1. 屋苑只有4座, 全區最細, 故會所細, 冇室內泳池等;

2. 樓齡超過7年, 其他屋苑有較新的低密度及HOUSE選擇.

現在本區樓價勁升, 搞到我哋有點心動, 但...真的捨不得現在舒適的單位、景觀、全區環境規劃及社區設施 (圖書館27/7開啦, 好近海堤及藍天海岸/影岸紅). 真的受不了其他地區的樓望樓, 人叮人.... 不過一到了假日, CITYGATE (商場)好多自由行 (本地+內地人), 有點受不了....

以上個人意見, 要看你自己PREFER 甚麼, 現場睇樓最實際.

洋房

海堤同東堤我都未睇, 映灣同藍天好似映灣好d, 因為我係藍天打開隻窗,都幾嘈,唔知夜晚會唔會好d.
藍天前面個幾座好似好貴

大宅

原帖由 阿飛太太 於 10-7-27 10:06 AM 發表
海堤同東堤我都未睇, 映灣同藍天好似映灣好d, 因為我係藍天打開隻窗,都幾嘈,唔知夜晚會唔會好d.
藍天前面個幾座好似好貴

我會鐘意映灣多 d ...
藍天都好..但比我選擇我都會住返係映灣 ..
因為朝早同埋夜晚都會有專巴返入去映灣園, d 一點其他屋苑無, 有時去得夜都可以直接坐車入返去.. haha
我女女係出面香港區讀書, 都係坐個d專巴出去, 女女就係車度可以瞓多一陣 ..

大宅

係呀! 映灣有專巴出TST同中環

景觀方面: 事實上, 映灣屋苑前有大地皮, 將有不少其他屋苑興建, 所以映灣既A/B單位既海景有機會被遮擋晒. 而H/G單位向既係海堤個邊既海, 所以唔會受影響. 但係H單位既廳右邊個海境可能都會被遮擋. 無論藍天既A單位, 海堤既G/H單位, 映灣既A/B單位都好, 總之個VIEW對住個塊地既海境, 都有機會被遮擋啦. 映灣, 藍天/影岸紅既山境單位都唔錯架, 有永久山境.

映灣(除咗一期底層之外)同影岸紅既好處都係有露台, 可以曬衫.

至於圖書館方面, 其實由海堤1, 2座行過去同由映灣11-16座行過去既路程係差唔多.

水晶宮

畀面勳章

我都鍾意海堤,之前住向海大單边,真係好正,尤其間房個window好大,好舒服。真係各有各好。但映灣同藍天向山嘅單位會有車声,晚上車声更明顯,除非関window就ok。係呢,樓主你有冇睇水藍天岸?我有2個friend由映灣搬左去住,向內園,佢地話好清靜好舒服,不防睇多d喎。

洋房

水藍天岸係咪藍天前面個幾座?我地剩係睇左映灣同藍天. 個agent 會幫我地再約, 希望可以一次過睇多幾間啦, 唔洗走黎走去.

原帖由 tanping 於 10-7-27 18:57 發表
我都鍾意海堤,之前住向海大單边,真係好正,尤其間房個window好大,好舒服。真係各有各好。但映灣同藍天向山嘅單位會有車声,晚上車声更明顯,除非関window就ok。係呢,樓主你有冇睇水藍天岸?我有2個friend由映灣搬左去住,向內園,佢地 ...

大宅

係呀, 水藍天岸係藍天前面個幾座, 之前去睇過, 向內園個D單位全部都樓對樓, 如果係東涌用咁既價錢買D樓對樓, 不如買返出市區好過. 我反而鍾意水藍天岸向海既單位, 一望無際.

男爵府

HI, 你地好呀, 想問吓如果係東涌住小朋友讀書情況點架? 因為我老公都幾LIKE, 我而家有左BB 下年年頭就生, 間屋得兩房所以想搵3房搬,方便請工人... 其實我年頭去過睇映灣幾個盤, 當時Agent係左刮加刮先搵到比我地睇, 話全部只放售唔放租, 跟住印象中帶左我地去睇12xx呎 & 9xx呎 d 盤, 我老公最LIKE 12XX果隻啦, 又夠大又多間雜物房, kitchen L型海景的確幾吸引, 好似開價租$13,000-$14,000...
不過我地自己層樓賣極都賣唔出, 又驚頂唔到兩邊...所以最後都放棄了...
但而家多左BB就想環境空間都大D, 所以而家留意定D租盤先, 其次係因為我有養隻狗仔, 以我所知只有映灣先可以養, 其實我都想睇藍天果D, 不過驚養狗問題..
所以我想問吓你地住開既呢..
1. BB 幼稚園 & 小學都係東涌讀嗎? 有無好學校呢?
2. 除左映灣其他我可唔可以偷偷養狗?

Thanks

大宅

原帖由 momotam168 於 10-7-28 14:33 發表
HI, 你地好呀, 想問吓如果係東涌住小朋友讀書情況點架? 因為我老公都幾LIKE, 我而家有左BB 下年年頭就生, 間屋得兩房所以想搵3房搬,方便請工人... 其實我年頭去過睇映灣幾個盤, 當時Agent係左刮加刮先搵到比我地睇, ...

我都煩緊學校依個問題, 東涌有幾間本地/國際幼稚園都OK, 小學我就唔會諗東涌D學校, 我會幫女女報出面D學校, 個問題就係如果係東涌讀幼稚園, 小學好難考返出面D名校, 所以我都唔知好唔好同女女報出面D幼稚園好. 映灣好在有專巴出中環, 就算係港島區返幼稚園都OK GE.

偷偷養狗我就唔敢啦, 俾人投訴就麻煩. 我之前住個度又係唔俾養狗, 結果俾人投訴, 所以送咗隻狗俾人, 依家諗返起都有D後悔.

如果係租, 映灣三/四期12XX果隻依家租都去到$15XXX-$16XXX啦.

男爵府

原帖由 captainbaby 於 10-7-28 19:16 發表

我都煩緊學校依個問題, 東涌有幾間本地/國際幼稚園都OK, 小學我就唔會諗東涌D學校, 我會幫女女報出面D學校, 個問題就係如果係東涌讀幼稚園, 小學好難考返出面D名校, 所以我都唔知好唔好同女女報出面D幼稚園好. 映 ...

係啦, 我就係一諗到呢個問題就有D 猶豫... 都唔知點好

大宅

原帖由 momotam168 於 10-7-29 00:01 發表

係啦, 我就係一諗到呢個問題就有D 猶豫... 都唔知點好

其實租樓有個好處, 合約完就可以搬, 你住住下覺得唔好先再搬都未遲. 除咗學校, 東涌係好適合小朋友成長既地方, 空間大, 環境好, 多公園同Playroom. 我住到都唔捨得搬, 如果我真係要搬出東涌, 主要都係為女女既學校而搬.

男爵府

原帖由 captainbaby 於 10-7-29 13:13 發表

其實租樓有個好處, 合約完就可以搬, 你住住下覺得唔好先再搬都未遲. 除咗學校, 東涌係好適合小朋友成長既地方, 空間大, 環境好, 多公園同Playroom. 我住到都唔捨得搬, 如果我真係要搬出東涌, 主要都係為女女既學校 ...

咁會唔會係因為你隻狗吠得太勁? 我而家住緊既屋苑都唔比養架, 不過我見D人都係照帶隻狗出出入入, 我隻狗都算乖唔係點吠, 有次試過管理處打電話比我話我隻狗隔離屋投訴吠左個幾鍾, 係咪無水比佢飲喎!!!

係呀, 我就係覺得個環境設施唔錯, 如果有工人都可以叫佢帶BB去留下會所玩同週圍既公園 ,出面D樓而家貴到喊呀, 仲要環境空間鬼死咁迫, 所以我老公睇完映灣後對果度幾好感覺, 因為佢比較麻煩, 要求多多, 我提議過好多地方佢都唔得...唯獨係東涌佢話可以考慮, 不過話學校問題有D麻煩, 可能要到差不多讀小學再搬走咯....
到時住慣D咁好環境既地方, 搬去邊至睇得上眼呢??
咁你係租緊定買左架?

大宅

原帖由 momotam168 於 10-7-29 13:47 發表

咁會唔會係因為你隻狗吠得太勁? 我而家住緊既屋苑都唔比養架, 不過我見D人都係照帶隻狗出出入入, 我隻狗都算乖唔係點吠, 有次試過管理處打電話比我話我隻狗隔離屋投訴吠左個幾鍾, 係咪無水比佢飲喎!!!

係呀, 我就 ...

我之前隻狗係一有人行過門口就吠啦. 其實都好睇隔離鄰居點睇, 佢地唔鍾意狗, 咩都可以搵出黎投訴架啦. 就算映灣話俾養狗, 唔知多過幾多戶投訴都唔俾養架.

如果有工人, 可以接送返學同放學, 你更加唔洗擔心學校啦, 可以考出面D學校都OK. 搭專巴由映灣去中環都係半個鍾, 出旺角都係45分鍾. 有MTR/巴士去邊都方便, 係唯一車費貴D. 環境設施, 東涌真係一流, 依家有埋新開既圖書館, 簡直正. 市區環境空間細, 人又多, 空氣又唔好, 同東涌冇得比. 我老公都係住完東涌D咁好環境既地方, 唔肯搬返出市區啦, 但係為咗女女學校, 都有可能搬, 都時先算啦.

我係買架, 到時如果真係要搬返出市區, 可能依到租俾人, 我再租市區D樓啦. 好多機組人員, 唔怕冇人租. 依到收租回報幾好架, 收萬幾蚊租. 總之一諗起學校就煩啦.

男爵府

原帖由 captainbaby 於 10-7-29 15:54 發表

我之前隻狗係一有人行過門口就吠啦. 其實都好睇隔離鄰居點睇, 佢地唔鍾意狗, 咩都可以搵出黎投訴架啦. 就算映灣話俾養狗, 唔知多過幾多戶投訴都唔俾養架.

如果有工人, 可以接送返學同放學, 你更加唔洗擔心學校啦 ...

咁衰我頭先落街買左D野返黎一出Lift 真係聽到我隻狗吠緊...
即刻開門入去鬧佢, 哈哈

不過就算有工人湊返學放學呢個問題, 但都解決唔到小一入學咁, 唔係話小一入學要睇返你地住起邊既咩? 派返去邊區咁架嘛... 兼且小朋友咁樣日日搭成個幾兩個鍾車, 好似好辛苦咁!!! 呢點都係有d難度...
唉, 我又想一生完同bb一齊搬去新屋, 不過而家d租又鬼死咁貴, 我仲要租埋車位... 都幾大洗費!!!
係出面住屋要好既環境, 起碼要豪宅既級數先有呢d要求...到時又要付出好大, 都唔知應該點揀呢條路...

首頁

尾頁

跳至