2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

雖然醫生話暫時睇唔到有咩特別問題, bb只係瘦d, 但個心仍然有d唔舒服, 好怕佢繼續瘦落去.....

禁止訪問

大宅

回覆:danieltung 的帖子

食多D 訓多D 湯水好重要 重可以追返ga 最後幾週BB可以重好多 加油呀

Dom

子爵府

我粒B都細左2W, 我又係成日比人話細肚, 所以都幾唔開心. 不過唔怕啦, 仲有成2個月應該追得返既. 呢期要博命食博命訓.

大宅

真係好多謝你地既鼓勵!! 好想喊~ 唉~ 我真係冇用, 醫生明明話BB冇特別問題, 唔明自己點解仲要咁憂心.
我都係日日俾人話肚細, 都聽到麻木晒.
醫生可能見我擔心, 下星期開始一星期去查檢一次.
我希望BB 可以健康平安咁出世啊!

另外, 醫生話同飲食冇乜關係...... 不過, 學你地咁講, 食多D心理上會好DD.

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bb size 唔細咪得咯!
bb生長curve 正常, 個肚大定細唔緊要架
你都知肚入面咩都有
個日肚痾, 痾左好多cc
個肚都細左啦
我同阿b講, 你又多d位住啦!

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

話時話, 咁耐產檢都無人量過肚圍......
呢個參數唔準架!

別墅

引用:雖然醫生話暫時睇唔到有咩特別問題,+bb只係

原帖由 silversalt 於 12-01-06 發表
雖然醫生話暫時睇唔到有咩特別問題, bb只係瘦d, 但個心仍然有d唔舒服, 好怕佢繼續瘦落去..... ...
醫生有冇話排名幾多呀?同出世大概幾重呀?不過自己出世都好輕,而家不知幾健康!所以ok 既:)

大宅

fank1022 發表於 12-1-6 13:07
醫生有冇話排名幾多呀?同出世大概幾重呀?不過自己出世都好輕,而家不知幾健康!所以ok 既:)

...

24w話100個排十幾, 27W時100個排25, 今日29W6D 變返排18. 約2.7磅, 比較輕.
頭仔size 啱週數, 係個肚特別細, 由24W細兩週到現在細3週幾......

大宅

rosmama 發表於 12-1-6 13:02
話時話, 咁耐產檢都無人量過肚圍......
呢個參數唔準架!

產檢唔係會照BB的肚圍架咩 咁個參數係咪可以不理?

別墅

silversalt 發表於 12-1-6 13:21
24w話100個排十幾, 27W時100個排25, 今日29W6D 變返排18. 約2.7磅, 比較輕.
頭仔size 啱週數, 係個肚特別 ...

e....其實同我既情況一樣呀~~~~ 我之前都好擔心~ 不過真係冇野做到,
而家一日逼自己飲 2 包奶 同食 2 隻egg white, 好似又好返 d 咁...不過順其自然啦~~~

子爵府

silversalt 發表於 12-1-6 13:23
產檢唔係會照BB的肚圍架咩 咁個參數係咪可以不理?
無人同我量過呀!我自己搵把軟呎量咋, 把呎仲唔夠長tim:;pppp:

阿b既實際大小要緊d!

大宅

rosmama 發表於 12-1-6 15:33
無人同我量過呀!我自己搵把軟呎量咋, 把呎仲唔夠長tim

阿b既實際大小要緊d!

唔係呀! ^^ 我自己的肚圍細, 但細咗三週果個係講緊BB 自己的肚圍. 我自己肚圍細當然唔駛擔心啦.

子爵府

silversalt 發表於 12-1-6 16:22
唔係呀! ^^ 我自己的肚圍細, 但細咗三週果個係講緊BB 自己的肚圍. 我自己肚圍細當然唔駛擔心啦. :funny ...
BB既肚圍都無人同我量過個C+只係量頭橫
大脾
同重咋
身長都無量, 不過就有個數
你做過結構架嘛, 唔好諗咁多啦

大宅

回覆:BB肚圍細咗三週幾, 有點不安

我都成日話我肚細,但七個月開始大得快咗,唔知係唔係食咗enfamil隻expecta dha丸,我係六個半月左右食。我都係聽其他媽媽講理隻丸長胎

大宅

回覆:Papei 的帖子

其實体息好重要ga 我生亜女時嘔到生無咩食 先頭6個月都細 仲要早一個月生 不過她出世有6磅幾 我覚得係因為訓得

Dom

大宅

我啊 B 肚仔都細左 10 日啊, 我而家朝早一隻烚蛋, 每星期食 2-3 次海参, 夜晚熱奶右一湯匙燕窩. 我 feel 到 BB 好大改變, 可能已經 30 周, 佢郩多左, 大力左, 右成日出手出腳, 我右早左訓, 而家好安心, 下次檢查一定已經追返.

大宅

silversalt 發表於 12-1-6 13:21
頭仔size 啱週數, 係個肚特別 ...

你都唔使咁担心啦. 我果B而家 31 WK, 都係得 2.9 磅. 早幾日去 健康院,個醫生話個肚細左,體重又輕左,約第二日去返醫院CHECK. 果一刻好驚.

到第二日去醫院,好快就見醫生,醫生問健康院話我乜事,咪講比醫生知 個肚 / BB 細. 問我地有D乜事唔正常,講反上個月曾跌倒,跟住去私家照 U/S,果個醫生都話個BB / 肚細. 後來咪比埋 私家醫生 果D 報告 同 U/S 個醫院醫生. 原本諗住約呢個星期照 U/S, 佢睇完份報告,即刻打去 U/S 房安排,如果冇位,醫生話佢自己幫BB 照 ....

等左幾個鐘,終於入去 U/S 房,房中有兩個醫生,第一個照BB時,我見到SCREEN 上量度BB SIZE,有D細4-5星期,另一個醫生在輸入係私家照既 U/S 資料,佢話BB 唔係細幾個WK,係MANY WKS ... 仲嚇死. 一路望住個SCREEN,一路聽佢地講野.

後來,房中另一個醫生來照BB,點知 .. 所有SIZE 都係正常 30WK,BB SIZE誤差不多過 7 DAYS. 體重 1.3 KGS. 正常過正常. 此刻先放下心頭大石.

其實你重量 / 肚大細 =/= BB SIZE 大 或 細. 不要太在意. 反而要留意BB 胎動 及 U/S 時既 BB SIZE 及 重量.

大宅

睇埋呢個表. 就知BB 係咪正常SIZE. 最重要係多休息,均衡飲食.

26週後-胎兒體重表

產檢時若醫生測出胎兒體重低於表中10%就表示胎兒體重不足。
若大於表中90%就表示胎兒體重過重囉!(單位:公克)

週數 性別 10%  25%   50%   75%  90%

26  男  707   817   915   904   1201
26  女  494   785   915   1057  1190
27  男  875   1010  1121  1313  1486

27  女  696   882   1042  1167  1357
28  男  1025  1185  1327  1579  1785
28  女  844   998   1185  1327  1600
29  男  1161  1346  1525  1803  2072

29  女  966   1132  1342  1522  1877
30  男  1290  1500  1712  1997  2328
30  女  1083  1281  1513  1740  2157

31  男  1417  1652  1888  2170  2543
31  女  1212  1452  1695  1968  2416
32  男  1551  1808  2055  2335  2719

32  女  1336  1634  1887  2199  2640
33  男  1698  1971  2219  2500  2863
33  女  1543  1828  2086  2424  2826

34  男  1867  2148  2389  2674  2991
34  女  1753  2032  2291  2638  2979

35  男  2007  2343  2576  2868  3137

35  女  1990  2243  2500  2838  3115
36  男  2308  2561  2795  3088  3328
36  女  2244  2457  2709  3022  3298
37  男  2600  2806  3064  3341  3612
37  女  2501  2672  2892  3193  3443
38  男  2756  2934  3191  3445  3683
38  女  2607  2827  3048  3286  3543

39  男  2819  3049  3313  3584  3838

39  女  2752  2937  3183  3443  3702
40  男  2932  3157  3420  3699  3915

40  女  2801  3040  3294  3562  3811

體重過重影響分娩
胎兒的體重對於產程會有決定性的影響,頭圍大的寶寶容易造成產程遲滯;而腹圍大的寶寶則需要擔心「肩難產」;足月胎兒體重超過3,500公克以上的寶寶,則可能造成生產困難,體重低於2,500公克則屬於體重過輕,需要擔心寶寶的健康狀況。出生時體重在2,500~3,500公克,是最理想的範圍。

正常標準
黃文郁醫師指出,一般來說,胎兒的頭圍與懷孕週數會較一致,而大腿長度的測量結果常會比實際妊娠週數略小;腹圍的測量結果則通常比懷孕週數大一點,利用這三項結果所在的成長區間,就能推估出胎兒的體重,只要體重區間落在10~90%以內,都屬正常可接受的範圍。但是,造成頭圍與大腿骨比較大或比較小的原因常與先天遺傳因素有關,例如父母都是高個子時,胎兒的骨架也會隨之比較大,反之亦同。因此若排除此先天遺傳因素後,如果胎兒的體重落在10%以下或90%以上,則必須進一步確認胎兒是屬於「對稱性」或「不對稱性」的異常。

體重過輕或過重
如果胎兒的體重落在合理的成長曲線內,但醫師卻告知準媽咪胎兒的體重比妊娠週數小1週或大1週時,其實準媽咪還不需要太擔心。黃文郁醫師表示,胎兒的體重比妊娠週數相差±2週,是可以接受的。如果胎兒體重的成長情況「一直都是」維持平均較大或較小1~2週的情況,則有可能是月經週期估算錯誤,但是如果胎兒的體重與妊娠週數之間差距呈現越來越大的情況,就要進一步檢查確認原因。

體重越來越小原因
多胞胎、胎盤功能不全、高危險妊娠(妊娠糖尿病、子前癇症等)都可能造成胎兒生長遲滯,以致體重比妊娠週數越來越小(如第26週小1週,第30週小2週…)。另外,準媽媽有抽菸、服用藥物、喝酒、過量攝取咖啡因等生活飲食習慣,也可能造成胎兒體重過小。

體重越來越大原因
妊娠糖尿病、母親的飲食習慣可能造成胎兒體重過大,這時候準媽咪必須嚴格控制血糖,並且調整飲食習慣,避免攝取高熱量、高脂肪、高鹽飲食。此外,在沒有病理性原因的情況下,糖分攝取過量也可能導致胎兒體重較大。

複式洋房

食多D肉同EGG,瞓多D可以長胎GA

首頁

尾頁

跳至