跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

曾梅千禧媽咪入

大宅

畀面勳章

Re: 曾梅千禧媽咪入

今年升中派成點,有冇BK媽咪可以報告一下?

大宅

msllau :

我個囡今年升小二, 其實可否要求學校在學校網內公佈 ??

大宅

畀面勳章

露比媽媽,

i think you can 要求學校在學校網內公佈, 但學校公佈與否也是由校方決定.佢肯公佈就梗係好啦,我地唔駛四圍問....

洋房

yeah....我仔仔今年入讀呀

希望佢讀得開心喇

禁止訪問

大宅

畀面勳章

http://www.tmms.edu.hk/mainpage.htm

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

9月我要幫呀仔揀小學, 呀仔個性較活躍多嘢講, 所以自己心水是曾梅, 請問各位家長上水和粉嶺那些學校是活動教學呢?

複式洋房

hi, 我仔仔升K.3今年要柬小學, 我曾參觀曾梅, 我自己都好鐘意, 有小朋友讀曾梅的家長有冇對曾梅的意見比我參考

大宅

我囡囡今年升p.2, 佢好鍾意間學校,因為佢話有好多活動,好多機會表演,學校課堂有個演藝時段,可以表演咩都得.
我係上水區,因為少人,所以第一輪入唔到,第二輪都一定冇問題.
粉嶺要跨區,機會係微啲,不過都有好多位俾第三輪叩門.
不過有冇家長聽過粉嶺同上水區會合併校網?

大宅

Yatyat :

我贊成不設精英班, 因精英班的小朋友好大壓力, 我情願個囡
在普通班級上名列前矛, 好過入到精英班到爭到死, 都係考尾尾, 咁會打擊她的自信心, 你個囡囡的成積都係名列前矛, 咁你如何看法 ?

大宅

露比媽媽, Yatyat ,

我都強烈反對有精英班之分! 雖然我仔今年都名列前茅, 但其實點會可以話, 精英班d學生就可以學/功課多+深d, 普通班就學得少/淺d ?????

我都鍾意學似, 全世界學生最叻國家--芬蘭甘, 學校無Band幾之分, 將叻既學生融合較差既學生中... 叻既係教人之時, 可變得更叻, 差既又可從叻的身上學到更多!!!

(p.s. 甘鬼多通告, 到而家都未睇完呀~~ 懶!)

大宅

Buymom & Yatyat,

你們的仔囡有冇番英語班? 我想同個囡轉, 現在個間成日番去做paper , 個囡唔係咁鐘意, 她鐘意返去唱下, 玩下(英語),
但無理由咁大個返playgroup 架 ?

大宅

buymom & Yatyat :

你們知不知道 -- 個個"社會服務獎" 是什麼來的 ?
(但又唔係做班長個種) 係咪應該叫 "太公分猪肉獎"

大宅

露比媽媽,

我仔而家暑假, 都報左「劍橋英語」讀下, 都係要做下paper... 聽d朋友講, 佢地係花都個頭上d英語course, 係你想要個種--- 用英語唱下玩下架......
另外, 帝庭軒Chatter Box應該(可能)都有你想要呢種架... 但一定貴lor...

複式洋房

帝庭軒Chatter Box平時要$160/堂呀, summer course
$1800/4堂, 真係好貴.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

亞仔在Chatter Box上了個半月, 都幾好又開心。上星期與他的老師談他上堂表現, 我問亞仔是否常用廣東話應對, 老師話沒有, 雖然他好鬼多嘢講, 但他是用英語講話的。老師講完後, 我覺得我付出'舊"錢是值得的。

大宅

露比媽媽,

我都有諗住遲啲報「劍橋英語」,暑假阿囡跟同校一個家長學英文,只得五個人,都係識得嘅,都幾好.

大宅

露比媽媽 and buymon,

我反對精英班,不過曾梅以前都唔算完全按成績分班,只係將成績較差的編在兩班師生比例較高嘅班別,方便照顧,我覺得咁安排都幾好.

首頁

尾頁

跳至