6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我BB剛剛5個月大,是否開始食糊仔?但是否買米糊沖比佢食?應該點樣沖?開頭每日是否只食一餐?食幾耐才增加餐數?BB依家食緊雪印奶粉,唔知這個牌子有冇米糊?足否要食番呢隻牌子?各位JM 可否給我意見?Thx

男爵府

畀面勳章

唔使心急,等多一個月吧,等BB6個月先比佢食固體食物。

未必一定要食返同牌子的米糊嫁,要睇BB食唔食。
開米糊包裝應該有寫,你可以照住開就得,通常都係
1安奶開1匙米糊。但你要睇清楚有D係用水開而唔係用
奶開的。

開始時每日比1-2匙米糊BB試食,第二日加1-2匙,
如是者每天加,直到BB可以食到約180ML米糊就可
以當一餐了。

綠來天注定,緣去人自奪,種如是因,得如是果,一切惟心造

複式洋房

回覆:OKYeung 的帖子

眀白了! Thx

大宅

我對孖B5.5個月開始食, 詳情你可以睇下我blog:

http://blog.yahoo.com/katrinaC/articles/1279869/index

每個BB發展都唔一樣, 好似我地咁, 1個5.5個月ready, 另一個差唔多6個月先ready.

點至ready? 又可以睇下以下嗰篇:

http://blog.yahoo.com/katrinaC/articles/1281373/index

珍珠宮

一般d6個月先開始食,如果奶食得好可以繼續食住先

複式洋房

回覆:夢裡人 的帖子

好,咁等下個先,Thx

大宅

引用:我對孖B5.5個月開始食,+詳情你可以睇下我bl

原帖由 營孖媽 於 13-07-29 發表
我對孖B5.5個月開始食, 詳情你可以睇下我blog:

http://blog.yahoo.com/katrinaC/articles/1279869/index
讚好

大宅

回覆:我BB剛剛5個月大,是否開始食糊仔?

唔駛咁心急,等bb六個月大先開始比佢食糊仔啦

大宅

六個月先開始食,吾洗咁心急

複式洋房

回覆:營孖媽 的帖子

請問用幾多水或奶開米糊呀?我照盒上指示4spoon 奶粉+1,spoon 米糊,但冇講用多少水或奶,用試過用5安 or 4 安奶,沖出來都好水流流,咁我再加1spoon 米糊但都水流流,咁再加多1spoon 米糊作𠎀,其實係咪冇所謂架?

男爵府

畀面勳章

megfan 發表於 13-9-4 18:03
請問用幾多水或奶開米糊呀?我照盒上指示4spoon 奶粉+1,spoon 米糊,但冇講用多少水或奶,用試過用5安 or ...

你用邊隻米糊?應該唔會4匙奶粉開1匙米糊喎,多

數都係1比1的。

開始試米糊唔好開咁多,同時亦唔好開咁杰,

半流質就好了。

BB可以的話,就慢慢加份量同加杰小許。

通常試幾日吧,等BB習慣咗就可以代一餐了。

還沒可以代一餐時,記得要補奶。

侯爵府

2024勳章

可以試下...

子爵府

BB防敏心得分享勳章

飲奶飲得好可以6 月先試既。。

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

樓主的BB滿了六個月了。

複式洋房

回覆:OKYeung 的帖子

係呀BB依家6個月有多喇,5個月已經出兩隻牙仔

BB食咗1星期糊仔,佢都好仲意食,我昨日用4安奶開3匙米糊佢第一次食哂

咁我係咪依家可以加D菜蓉一齊比BB食?係咪可以比粥仔BB試下?

男爵府

畀面勳章

megfan 發表於 13-9-12 18:10
係呀BB依家6個月有多喇,5個月已經出兩隻牙仔

BB食咗1星期糊仔,佢都好仲意食,我昨日用4安奶開3 ...

用4安奶開3匙米糊會不會稀咗D?

開多一匙米糊試吓杰身些少看看效果。

另外,當然可以加菜蓉喇,但建議先試果蓉。

試每一種食品,最好連試三日,睇吓會唔會敏感。

試粥仔好丫,但開始時不要咁杰。

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

我仔剛5.5月,打算聽日開始試俾米糊佢,好緊張,我餵開人奶,想問下如果係要奶開既米糊,係咪都可以用人奶開??份量係咪都係一樣?!

男爵府

畀面勳章

vace11 發表於 13-9-13 22:36
我仔剛5.5月,打算聽日開始試俾米糊佢,好緊張,我餵開人奶,想問下如果係要奶開既米糊,係咪都可以用人奶 ...

用人奶來開也可以的。初初唔好開咁多同咁杰喎。

要慢慢加同慢慢開杰D。

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

引用:Quote:vace11+發表於+13-9-13+22:36+我仔剛

原帖由 OKYeung 於 13-09-14 發表
用人奶來開也可以的。初初唔好開咁多同咁杰喎。

要慢慢加同慢慢開杰D。
剛試了,一隻平時大人食既飯碗四分一碗,開頭唔係點食,食食下又ok,但再俾佢就開始唔係幾開口,跟住再俾仲開始喊,所以食左四分一,我應該聽日再試嗎?定係等多一星期先呢?!

首頁

尾頁

跳至