跳至

首頁
12345...13

尾頁

民房

我每日泵4-5次,每次泵30mins,你呢?每次其實最少要幾耐的?

原文章由 sammifanlp 於 07-12-26 08:55 發表
我都唔係好得你幾多
我每次約 100-120ml, 每日泵3次, 咁囡囡有2餐係食人奶囉

民房

其實之前泵有60-80ml的,但有3星期我試全埋身,每次食2邊約30-45mins,之後她仲可以食成100ml奶,之後就又唔埋身,泵番之後就只得40-50ml仲小過之前,慘:-( .我會試吓你以下的方法,thanks,但請問個湯係点煲的?

原文章由 Smilesun 於 07-12-26 20:15 發表
埋身餵係最有效的方法呀,泵的刺激唔夠架...
有無試過豆漿呀,都幾有用.
上一胎我試過飲黑豆唐〔失)魚湯,好得的.今胎仲未需要...

男爵府

埋身餵係最有效的方法呀,泵的刺激唔夠架...
有無試過豆漿呀,都幾有用.
上一胎我試過飲黑豆唐〔失)魚湯,好得的.今胎仲未需要...

原文章由 claudia9123 於 07-12-25 17:32 發表
請問泵奶的mama,你地每次泵奶有幾多呀?我每次只有40-50ml,我有飲鱼湯加通草都得小小,点算,e家每日只有1餐人奶,真想放氣
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

Hello, 想問下你地bb食奶多唔多聲氣, 多唔多痰呀

我b女周不時有kam kam聲的

[ 本文章最後由 斯藝 於 07-12-26 17:21 編輯 ]

水晶宮

我都唔係好得你幾多
我每次約 100-120ml, 每日泵3次, 咁囡囡有2餐係食人奶囉

原文章由 claudia9123 於 2007/12/25 17:32 發表
請問泵奶的mama,你地每次泵奶有幾多呀?我每次只有40-50ml,我有飲鱼湯加通草都得小小,点算,e家每日只有1餐人奶,真想放氣

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

:lol: Merry Christmas to all mama

民房

複式洋房

Merry X'mAS!!!

my BB was 2.9kg upon born and was 5.04kg when reached 2 months old.

she was born on 09/10 and now is eatting 7 times/day

男爵府

Merry Christmas!
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

原文章由 BabaTed 於 07-12-16 16:59 發表

我個仔出世都係3.83KG,但2個月就5.68KG
你地平時食D咩架?D奶可以谷到阿B肥肥白白喎~~~

正常咁食﹐一日3餐﹐間中訓之前餓咪食多一餐小食(多士之類)。
我以5殼類同奶類為主。
早餐--2片多士+果JAM﹐飲新鮮果汁或SOY MILK。
中午--炒粉面飯多或3文治
晚餐--肉+菜+2大碗飯
本人好少飲湯水﹐但飲水多﹐一日可以飲10幾杯水﹐而且一日2-3類生果。我覺得正常飲食﹐每樣食少少﹐BB就會吸收得快D。

洋房

大家好呀 ~

用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐>

smilesun (26/10)  <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10)  <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10)  <埋身,一日8 餐左右
googoo (7/10) <埋身,一日8 餐左右, 約補一次奶粉)
w2b (22/10) <全泵型, 一日7餐, 約補一次奶粉)
TszChingMaMa (2/10)<埋身+泵+奶粉, 人奶佔50-60%,一日7餐>
BabaTed (5/10) <埋身,一日8餐>
KaiHinmama (8/10) <埋身,一日6-7餐>
fongbonnie (21/10)<全泵,一日7-8餐>
Awesomeada (26/10)<埋身,一日7餐>
evaken (21/10) <埋身4-5餐,泵1-2餐, 一日6餐>
kayiii (31/10) <埋身,一日8 餐左右>
pekkleyy (16/10) <全泵, 一日8餐左右, 全人奶>
BMW   (17/09) <全泵, 一日6餐>
karmen2007 (5/10) <埋身2餐+泵2-3餐+奶粉2-3餐>
蛋蛋媽410 (22/10) <埋身1餐+6餐泵,一日7餐>
simsgirl (29/10) <全泵, 一日8-9餐,泵4-5餐+奶粉3餐>
>

男爵府

畀面勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-18 13:57 發表

你轉左餵泵奶嗎?你BB好吸收呀~~~

我都係食普通餸菜,但99成日煲好多湯俾我飲,一日起碼飲8碗(4碗魚4碗雞/豬)我都唔想飲咁多......但BB食好多,一餐可以食6安多D,但埋身餵既次數冇少到.......都仲係一日8餐 ...

凡都係埋身餵架,不過前兩日病左 工人幚我用左d永奶餵佢, 所以咪知道bb大約食幾多安law.
你一日飲8碗湯, so heavy...

Anyway. 亞bb有重咪OK law.太重未必係好事. 現在d營養禁高.
BB可能會提早出現大人有的病, eg.糖尿病..

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我bb平均3個半鐘一餐, 每餐5oz, 晚上有一餐會隔~5個鐘.

原文章由 kayan1130 於 07-12-17 15:06 發表
我想問而家泵開奶餵bb既媽媽,
你地bb每餐食幾多ml同埋每日大約幾多餐ga?
想攞黎做下參考,事關我隻b唔肯埋身呀...:cry:

禁止訪問

大宅

我個B一日5餐、毎4小時一餐、毎餐140ML=5OZ

原文章由 kayan1130 於 07-12-17 15:02 發表

男爵府

畀面勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-16 16:59 發表

我個仔出世都係3.83KG,但2個月就5.68KG
你地平時食D咩架?D奶可以谷到阿B肥肥白白喎~~~

我無特別食d咩架,都係二菜一肉一湯(我兩公婆+工人).
但清淡主為.

亞B現在大約食4-5OZ一餐

大宅

大家好呀 ~

用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐>

smilesun (26/10)  <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10)  <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10)  <埋身,一日8 餐左右
googoo (7/10) <埋身,一日8 餐左右, 約補一次奶粉)
w2b (22/10) <全泵型, 一日7餐, 約補一次奶粉)
TszChingMaMa (2/10)<埋身+泵+奶粉, 人奶佔50-60%,一日7餐>
BabaTed (5/10) <埋身,一日8餐>
KaiHinmama (8/10) <埋身,一日6-7餐>
fongbonnie (21/10)<全泵,一日7-8餐>
Awesomeada (26/10)<埋身,一日7餐>
evaken (21/10) <埋身4-5餐,泵1-2餐, 一日6餐>
kayiii (31/10) <埋身,一日8 餐左右>
pekkleyy (16/10) <全泵, 一日8餐左右, 全人奶>
BMW   (17/09) <全泵, 一日6餐>
karmen2007 (5/10) <埋身2餐+泵2-3餐+奶粉2-3餐>
蛋蛋媽410 (22/10) <埋身1餐+6餐泵,一日7餐>

[ 本文章最後由 蛋蛋媽410 於 07-12-17 23:53 編輯 ]

男爵府

男爵府

男爵府

原文章由 Smilesun 於 07-12-16 16:37 發表
你地好好呀,咁努力,上一胎好難上手我都好努力,今次好易上手反而常常想唔餵啦,因為唔想泵奶,一諗起要泵奶就覺得好煩,第時返工仲煩,又擔心工人處理得唔好(包括消毒同埋坐熱),又擔心返工無時間泵,因為我教書,今年食飯前後都無咩空堂 ...

嘻嘻,第2胎係會懶D。我都係懶過第一胎果時,呢胎夜晚都費事餵人奶,比奶粉大家都可以zzzzzD

唸起翻工pump 奶就好煩,食完lunch 匆匆忙忙要去 pump。基本只食飯盒就算,遇到要開會就好麻煩。大家一齊努力啦。

首頁
12345...13

尾頁

跳至